به دنبال لغو ویزای توریستی برای اتباع ایرانی جهت سفر به صربستان، گام های جدی و عملی در راستای بهبود روابط سیاسی و اقتصادی بین دو کشور برداشته شده است و با انتخاب سفیر جدید صربستان در ایران و تلاش های وافر وی برای توسعه روابط تجاری میان دو کشور می توان چشم انداز جدیدی در روابط تهران و بلگراد را در آینده نزدیک شاهد باشیم. به منظور بررسی مسیر طی شده در روابط دوجانبه تهران و بلگراد با سفیر صربستان در ایران گفتگویی انجام داده ایم که در ادامه می خوانید.

گفتگوی اختصاصی آوا دیپلماتیک با “دراگان تودوروویچ” سفیر صربستان در ایران

انتخاب حضرتعالی به عنوان سفیر جدید صربستان در ایران را تبریک می گوییم. در ابتدا برای مخاطبانی که مصاحبه شما را می خوانند، توضیح دهید که فعالیت دیپلماتیک خود را از کجا و چه سالی آغاز کردید؟

حضور شما را در سفارت صربستان خیرمقدم عرض می کنم. میزبانی شما برای من باعث افتخار و مباهات است. حضور در سفارت ایران موفقیت بزرگی برای من است.

من یک دیپلمات هستم و تا کنون، ماموریت هایی را در خارج از کشور انجام داده ام و در وزارت امورخارجه صربستان نیز خدمت کرده ام. من دو ماموریت دیپلماتیک را در لیبی گذرانده ام؛ نخستین بار از 1998 تا 2002 و بار دیگر از 2009 تا 2014.

در طی فاصله زمانی میان این دو ماموریت، از سال 2004 تا 2007 به دمشق در سوریه رفتم که در آنجا، اردن و لبنان را به دلیل عدم وجود سفارت پوشش می دادیم.

در گام دیگر، به عربستان سعودی اعزام شدم تا سفارتمان را در آنجا افتتاح کنم، زیرا تا قبل از آن، روابط دیپلماتیک میان دو کشور برقرار نبود. در حال حاضر، ما روابط دیپلماتیک و سفارت خودمان را در عربستان سعودی داریم.

سرانجام به ایران آمدم و نخستین بار است که به عنوان سفیر انجام وظیفه می کنم. به نظرم، مهم ترین موضوع این است که در کشوری با فضای دوستانه و صمیمی حضور دارم و روابط خوبی میان کشورهایمان برقرار است.

با توجه به اینکه شما در کشورهای عربی، از جمله عربستان سعودی حضور داشته اید، این کشورها از چه جایگاهی در سیاست خارجی صربستان برخوردار هستند؟

از مدتها قبل صربستان نه تنها با کشورهای عرب، بلکه با همه کشورهای خاورمیانه روابط خوبی داشت. اگر خاورمیانه را با مقیاسی از مراکش تا پاکستان در نظر بگیریم، با همه آنها روابط خوبی داریم و مشکلی میان ما و دیگر کشورها وجود ندارد.

وقایع بوسنی و هرزگووین بر روابط صربستان با کشورهای مسلمان چه تاثیری داشته است؟

هیچ مشکلی نداشتیم، زیرا همواره روابط خوبی با بوسنی و هرزگووین داشته ایم. ما در قالب یک کشور قرار داشتیم، یعنی یوگسلاوی.

همه مشکلات بوسنی و هرزگوین در چارچوب همان کشور رخ داد؛ مشکلی که میان مردم ساکن در آن مرز و بوم بروز کرد و هم اکنون نیز جمعیت بزرگی از مسلمانان در صربستان زندگی می کنند و حقوق آنان با حقوق همه مردم برابر است حتی برخی از وزرای ما مسلمان هستند؛ در میان سفرا نیز تعدادی مسلمان حضور دارند. چند تن از دانشمندان معروف ما هم مسلمان هستند. پس می بینید که مشکلی با مسلمانان نداریم و به همه ادیان احترام می گذاریم.

برای مثال، رئیس کمیسیون مشترک صربستان با ایران که یکی از اعضای کابینه صربستان است مسلمان و دوست من است. برای همین ما مشکلی در ارتباط با دیگر کشورهای خاورمیانه نداریم، چراکه تبعیضی میان مردم کشورمان قایل نمی شویم. در واقع همه مردم از حقوق مسلم و مشابه یکدیگر برخوردار هستند.

در سال 2012 تحریم هایی علیه ایران توسط اتحادیه اروپا اعمال شد و صربستان که عضو این اتحادیه قرار ندارد آن تحریم ها را پذیرفت و به مرحله اجرایی دراورد. این رویکرد صربستان حتی در داخل این کشور نیز با انتقادات زیادی مواجه شد. در مورد اتفاقات آن دوران کمی توضیح دهید.

همه کشورها در نگاه ما یکسان هستند و ایران نیز دوست ما بوده و هنوز هم هست. پیش از تحریمها، در طول و پس از آنها، ما روابطمان را بهبود بخشیدیم و حتی آنها را به سطح بالاتری رساندیم؛ البته نه تنها تحریمهای اتحادیه اروپا، بلکه آن دسته که از سوی سازمان ملل در نیویورک وضع شدند هم باید اعمال می شدند زیرا این تحریمها را یک کشور به تنهایی وضع نکرده بود و سازمان ملل هم مجری آن بود.

ما روابط تجاری بسیار خوبی با یکدیگر داشتیم و امروز خوشحالم که تحریمی علیه ایران وجود ندارد. البته بسیاری از دیگر کشورهای اتحادیه اروپا برای تجارت به ایران آمده اند و این یعنی جهشی بزرگ در جهت پیشرفت.

ما برای ایران احترام زیادی قائل هستیم و وضعیت شما را بخوبی درک می کنیم، زیرا خودمان نیز زمانی هدف تحریمها بوده ایم و می دانیم مردم ایران در آن دوران چه برسرشان آمده است. همین کافی است که بدانید تحریمها مانعی برسر راه همکاری دولتها و کشورمان با ایران نیست. ما حتی در زمان تحریم ها، دیدارهایی را از دو کشور داشته ایم. بنابراین، می توان گفت تحریمی از سوی صربستان نبوده بلکه صربستان همیشه برضد تحریم عمل کرده و خودش آن را تجربه کرده است بنابراین با وضع آن علیه هرکس و هرکشوری مخالف است.

حضرتعالی با توجه به سوابق دیپلماتیک در کشورهای عربی، نگاه و موضع آن کشورها را نسبت به ایران چگونه ارزیابی می کنید؟

ما روابط خوبی با کشورهای خاورمیانه، از جمله کشورهای خلیج فارس داریم و البته از بیانیه دولت جدید ایران مبنی بر روابط حسنه با کشورهای خلیج فارس و همسایگان به عنوان سیاست ایرانی حمایت می کنیم.

در واقع از هر بیانیه ای مبنی بر حل مشکلات از طریق مذاکره حمایت می کنیم و به عنوان سفیر صربستان در ایران، آرزوی من این است که روابط ما با ایران، در بهترین سطح باشد.

در روابط میان هیچ کدام از دو یا چند کشور خاورمیانه دخالت نمی کنیم و روابط خوب ما با همه کشورهای خلیج فارس فارغ از روابط فیمابین خودشان برقرار است.

به نظر شما چه عواملی می تواند به کاهش تنش میان ایران و عربستان کمک کند؟

نمی توانیم درباره روابط خارجی هیچ کشوری نظری بدهیم و تنها باید به همه کشورها احترام بگذاریم. روابط ما با همه کشورها برقرار است و نمی خواهیم به روابط کشورهای خلیج فارس بپردازیم.

شما درباره فرهنگ و زبان فارسی مطالعات خوبی دارید. چه عواملی باعث علاقه مندی شما به زبان و ادبیات فارسی شده است؟

خیلی صریح بگویم که تمدن و فرهنگ پارسی و ایرانی بسیار قدیمی و مملو از سنت های کهن است و به همین دلیل، من حتی در دوران دانشجویی نیز به مطالعه فرهنگ پارسی پرداختم.

در مرکز فرهنگی ایران در بلگراد در  24 سال پیش ادبیات و زبان فارسی را  آموختم. باید یادآور شوم که روابط فرهنگی میان دو کشور بسیار مستحکم و ریشه دار است. هر ساله، مرکز فرهنگی ایران در بلگراد هفته فیلم ایرانی را برگزار می کند.

گروه های موسیقی ایرانی بارها از بلگراد و دیگر شهرها بازدید می کنند. برای مثال، در ماه مارس یا آوریل امسال، گروه نغمه از اصفهان دو بار به بلگراد سفر کردند. سال گذشته نیز ایران به عنوان مهمان ویژه در نمایشگاه بین المللی کتاب بلگراد حضور داشت.

بسیاری از کتاب های فارسی به زبان صربی ترجمه شده اند و امروزه، دانشجویان ما در دو دانشگاه در بلگراد زبان فارسی می آموزند همچنین روابط فرهنگی بسیار قوی بین دو کشور  وجود دارد.

وزیر فرهنگ ما امسال به ایران سفر کرد و بر همین اساس و بنا به توافقی که بین ایشان و طرف ایرانی منعقد شد، گروهی از روزنامه نگاران صرب چند روز قبل به شهرهای تهران و شیراز سفر کردند و میزبان آنان وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی بود. البته این گروه از مجلس و بسیاری از اماکن فرهنگی تهران و شیراز، از جمله مقبره حافظ، بازدید کردندکه این خود نشانگر تمایل طرفین برای تقویت روابط فرهنگی است.

با توجه به آشنایی شما با زبان و ادبیات فارسی، کدام یک از مفاخر تاریخ و فرهنگ ایرانی در صربستان بیشتر شناخته شده است؟

همه شخصیتهای ایرانی مورد استقبال واقع می شوند. در صربستان، مردم شناخت خوبی از فرهنگ ایرانی، حافظ، ابن سینا و رودکی دارند.

ما کتابهای بسیاری را به زبان صربی ترجمه کرده ایم، از جمله رباعیات خیام و چند کتاب جدید از نویسندگان ایرانی که از آن جمله می توانم به کتابی از دکتر ولایتی و چند عنوان کتاب مذهبی از حسین طباطبایی اشاره کنم که ایشان از فیلسوفان مشهور مذهبی هستند. در واقع کتاب های فارسی بسیاری به زبان صربی ترجمه شده اند.

بین ایران و صربستان تبادلات فرهنگی، ورزشی و سیاسی خوبی وجود دارد در همین راستا برای توسعه روابط اقتصادی بین دو کشور چه ظرفیت هایی وجود دارد؟

این موضوع مهمترین مسئله میان دو کشور است، زیرا روابط سیاسی، فرهنگی و ورزشی بسیار خوبی داریم، اما روابط اقتصادی دو کشور هنوز جای کار بسیاری دارد به همین دلیل در فرایند تقویت روابط اقتصادی قرار داریم.

در طول همه دیدارهای امسال، در این باره صحبت کرده ام و قرارها و توافقات بسیاری برای افزایش سطح مناسبات اقتصادی بین دو کشور  منعقد شده است. برای مثال، در مراسم تحلیف دکتر روحانی، رئیس مجلس صربستان ایران بود و مورد استقبال دکتر روحانی و دکتر لاریجانی قرار گرفت.

مهمترین بخش مذاکرات آنها به مناسبات اقتصادی مربوط می شد. ما همچنین در انتظار برگزاری پانزدهمین جلسه کمیسیون مشترک اقتصادی در بلگراد هستیم؛ مسئله ای که برای هردو طرف اهمیت بسیاری دارد.

در همین مسیر ویزای میان دو کشور را نیز برای شهروندان ایرانی لغو کردیم. این گام بزرگی در راستای بهبود روابط اقتصادی دو کشور است و امیدواریم بازرگانان و شرکت های هر دو کشور بتوانند با سهولت بیشتری بایکدیگر دیدار کنند و همانطور که انتظار ما است، روابط اقتصادی مابین دو کشور، بزودی و باسرعت گسترش یابند.

روابط بانکی می تواند در ارتقای روابط اقتصادی دو کشور بسیار موثر باشد. برای حل مشکلات موجود چه راهکارهایی در دست اجرا است؟

ما هم اکنون نسبت به حل این مشکل اقدام کردیم و هردو طرف از وجود آن باخبر هستند و آماده رفع این مشکل هستیم و از این رو، در آینده نزدیک، دیدار مقامات بانکهای مرکزی برای حل این مسئله انجام خواهد شد و باید بدانید که در این زمینه، ما نخستین کشور نیستیم و دیگر کشورها قبل از ما نیز وارد عمل شده اند.

همانطور که چند روز قبل دیدیم، رئیس بانک مرکزی کرواسی اینجا بود و دیروز، رئیس بانک مرکزی برزیل به ایران آمد و درباره این مشکل به مذاکره پرداخت.

ما نیز در این مسیر قدم گذاشته ایم، زیرا این مشکل، بزرگترین نارسایی در حوزه اقتصادی ما است. ما به نوبه خود، ویزا را لغو کردیم و در حال رفع مشکل بانکی هستیم تا مانعی برسر راه گسترش مناسبات اقتصادی دو کشور  وجود نداشته باشد.

حجم روابط تجاری دو کشور در سال جاری چه میزان برآورد می شود؟

حجم تجارت ما در سال گذشته 20 میلیون یورو بود. براساس آمارهای موجود از نیمه اول سال جاری، حجم تجارت نزدیک به 10 میلیون یورو بوده که البته برای ما کافی و قابل قبول نیست و به همین دلیل هر دو طرف برای افزایش سطح تجارت عزم خود را جزم کرده­اند.

در حال حاضر تراز تجاری دو کشور به نفع ایران است یا صربستان؟

تقریباً برابر هستند. بعضی مواقع به نفع ایران و بعضی اوقات به نفع صربستان است.

بیشترین صادراتی دو کشور ایران و صربستان به یکدیگر شامل چه محصولاتی می شود؟

کشور ما مبتنی بر کشاورزی است و محصولات خوبی داریم که در تجارت با دیگر کشورها، آنها را صادر می کنیم. ایران هم دارای نفت و گاز است و این بهترین چیدمان برای افزایش تجارت محسوب می شود.

ایران انواع محصولات نظیر گلیم و برخی آجیل و خشکبار مانند پسته که از اقلام معروف ایرانی هستند را به صربستان صادر می کند. ما در صنعت واگن سازی و راه آهن نیز با ایران همکاری داریم، اما موضوع اصلی در حال حاضر، تنها محدود به مبادلات تجاری نیست و شاید در اولویتهای دوم یا سوم برای ایران یا صربستان قرار بگیرد.

دو کشور آماده سرمایه گذاری در هر دو سو هستند و ما انتظار داریم تعداد گردشگران بین دو کشور نیز بیشتر شود. پس همانطور که می بینید، ظرفیت بسیاری برای گسترش مناسبات اقتصادی وجود دارد و به همیل دلیل جلسه آتی کمیسیون مشترک برای تعیین حوزه هایی که می توانیم عملکرد بهتری در آنها داشته باشیم، بسیار مهم است.

برای ارتقای روابط دو کشور در حوزه گردشگری شاهد اعمال لغو ویزا از سوی دولت صربستان بودیم؛ این در حالی است که برای رونق این صنعت باید شاهد افزایش تعداد پروازهای مستقیم بین دو کشور نیز باشیم. حضرتعالی در این مورد چه تمهیداتی در نظر گرفته اید؟

پروازهای چارتر گام اول ما بود. از چند ماه گذشته تا کنون، مذاکراتی را برای ساماندهی پروازهای مستقیم میان تهران و بلگراد آغاز شده است و امیدواریم تا پایان امسال، هماهنگی های لازم برای انجام این طرح انجام بگیرد. اهمیت این مسئله از آن جهت است که ما به دنبال مرکزیت در حوزه بالکان هستیم؛ یعنی جایی که ایرانیان می توانند سفر خود را از آنجا به دیگر کشورهای اروپایی ادامه دهند.

من به نهایی شدن طرح پرواز تهران-بلگراد تا پایان سال بسیار خوشبین هستم و مذاکرات ما نتایج خوبی را به همراه داشته است؛ ملاقات های بسیاری تا کنون انجام شده و افراد متخصصی از حوزه هواپیمایی در آن حضور دارند و با مداومت تلاشها، امیدواریم همه چیز بزودی محقق شود.

با کدام خطوط هواپیمایی مشغول مذاکره هستید؟

از طرف ما، ایر صربیا و از سوی شما، ایران ایر.

آیا با دیگر خطوط هواپیمایی ایران نیز وارد مذاکره شده اید؟

براساس توافق صورت گرفته، برخی آژانسهای مسافرتی ایرانی در این برنامه لحاظ خواهند شد. تصمیم گیری درباره هزینه پروازها برعهده آژانسهای شما است و ما هنوز نمی دانیم مخارج سفر از ایران به صربستان چقدر است. آژانسهای ایرانی در این باره تصمیم می گیرند و امید داریم تا هزینه پروازها به مراتب پایین تر باشد تا بتوانیم با صرف منابع کمتری، بلیط را تهیه کنیم.

شما به سفر هیئتهای دو کشور اشاره کردید. با توجه به اینکه رئیس جمهور صربستان از آقای روحانی دعوت کردند که به صربستان سفر کنند و نیز از رئیس جمهور صربستان برای سفر به ایران دعوت شده است. اولین ملاقات روسای جمهور دو کشور چه زمانی و در چه کشوری خواهد بود؟

این سوال بسیار خوبی است که باید از دکتر روحانی و رئیس جمهور ما بپرسید و جوابش را بگیرید. دیدار دو رئیس جمهور برای ما مهم است. رئیس جمهور شما بار دیگر انتخاب شده و رئیس جمهور ما امسال در انتخابات پیروز شده است. دکتر روحانی به رئیس جمهور ما تبریک گفت و ایشان نیز با تبریک مجدد پاسخ دادند. هردو رئیس جمهور آماده ملاقات با یکدیگرند و خود تصمیم می گیرند کدام یک اولین دیدار را انجام دهد.

طی چند ماه اخیر شاهد سفر مقامات صربستان به ایران بوده ایم. در این سفرها چه توافقاتی میان مقامات دو کشور حاصل شده است؟

حضور مقامات عالی رتبه کشور من در مراسم تحلیف دکتر روحانی نشانه دوستی صربستان با ایران بود. این سفر 24 ساعته نتایج خوبی در برداشت و صرفاً به حل مشکلات یا مذاکره درباره مسایل جدی محدود نمی شد، بلکه دیداری بود که دوستی صربستان را نشان می داد و ما بنا بر احترامی که برای دکتر روحانی قائل هستیم، تمایل داشتیم که در طول مراسم تحلیف حضور داشته باشیم. البته توافقاتی درباره همکاری دو کشور  انجام گرفته است که بزودی از جزییات آن آگاه می شوید.

قبل از پایان سال جاری، دکتر ظریف به صربستان سفر خواهند کرد. دستور کاری این جلسه چه خواهد بود؟

تا پایان امسال، ما دیدار دکتر ظریف را در بلگراد خواهیم داشت که اتفاق مهمی است، زیرا ایشان دوست نزدیک وزیر امور  خارجه صربستان  است و جناب وزیر در انتظار دیدار دکتر ظریف هستند.

وزیر امورخارجه ما دوسال قبل به ایران آمد و بطور رسمی از دکتر ظریف دعوت کرد تا به صربستان سفری داشته باشند و ما امیدواریم ایشان با دستور کار خوبی به بلگراد بروند. همچنین امید داریم تعداد زیادی از بازرگانان به همراه دکتر ظریف به صربستان سفر کنند تا فرصت خوبی برای مذاکره برسر مسایل اقتصادی فراهم شود؛ زیرا به گفته دکتر ظریف، دیپلماسی اقتصادی یکی از اولویت های سیاست خارجی ایران است.

آیا مشخص شده است که در چه حوزه هایی برای حصول توافق مذاکره صورت می گیرد؟

در وهله اول، ما می خواهیم دو توافقنامه را میان دو وزارتخانه امور خارجه به امضا برسانیم؛ یکی در جهت همکاری میان دو وزارتخانه و دیگری میان آکادمی های دیپلماتیک مربوطه.

بنابراین، از آغاز امسال، ما دو دیدار مهم را از سوی مقامات وزارت امورخارجه خود داشتیم. در ماه ژانویه، معاون مسئول روابط دوجانبه اینجا بودند و پس از ایشان، مدیر سیاسی وزارت امورخارجه ما بعنوان فرستاده ویژه رئیس جمهور به ایران آمد و مذاکرات خوبی با دیپلمات های ایرانی داشت. دیدار دکتر ظریف نیز در صدر روابط خوب فیمابین دو وزارتخانه انجام می گیرد و ما انتظار داریم نه تنها این دو تفاهمنامه امضا شوند، بلکه پس از این دیدار، روابط تجاری و اقتصادی بیش از پیش گسترش یابد.

مربیان بسیار خوبی از صربستان در ورزش ایران حضور دارند. برای گسترش روابط دو کشور در حوزه ورزش چه رایزنی هایی انجام شده است؟

در سال گذشته، ما برنامه ای را در چارچوب روابط علمی، فرهنگی و ورزشی میان دو کشور منعقد کردیم. این خود نشانگر علاقه دو کشور به روابط ورزشی است. در حال حاضر، ما دو مربی معروف در ایران داریم؛ یکی ایگور کولاکوویچ، مربی تیم ملی والیبال و دیگری، الکساندر چیریچ که مربی تیم ملی واترپلوی ایران است. چند روز قبل با آقای کولاکوویچ صحبت کردم و ایشان قرار است تیم ایران را در رقابتهای بسیار مهم ژاپن رهبری کند؛ البته ایران انتظار دارد تا در این رقابتها در رده سه تیم اول جای بگیرد. در واقع هر موفقیت تیم ملی ایران نشانه مثبتی برای افزایش همکاری های ورزشی دو کشور است.

آیا میان فدراسیون فوتبال ایران و صربستان مذاکراتی برای برگزاری بازی دوستانه انجام گرفته است؟

این پیشنهاد خوبی است و من آن را در اسرع وقت به کشور خود منتقل می کنم. همانطور که همه ما می دانیم، تیم ملی ایران قرار است به جام جهانی روسیه اعزام شود و ما نیز بر ایرلند پیروز شدیم. این یعنی صربستان نیز به جام جهانی روسیه صعود کرده است. از پیشنهاد شما ممنونم و آن را در چارچوب یک دیدار دوستانه میان تیمهای ملی فوتبال ایران و صربستان مطرح خواهم کرد.

در صنعت گردشگری بخشی تحت عنوان توریسم پزشکی وجود دارد که در این زمینه ظرفیتهای دوجانبه خوبی وجود دارد. آیا در این زمینه میان نهادهای بهداشتی دو کشور رایزنی هایی انجام شده است؟

این موضوع یکی از سرفصلهای کمیسیون مشترک است. رئیس کمیسیون مشترک ما پیشنهاد داد و اعلام کرد که این یکی از مسایل مورد بحث خواهد بود. ما پزشکان ایرانی بسیاری داریم که در صربستان تحصیل کرده اند و برخی از آنها در حال حاضر، در صربستان زندگی می کنند. برخی دیگر نیز به ایران آمدند. این افراد به ما کمک می کنند تا توافقی را نهایی کنیم و بطور حتم درباره این موضوع در کمیسیون مشترک صحبت خواهیم کرد.

اگر در پایان گفتگو نکته ناگفته ای در مورد روابط دوجانبه دو کشور باقی مانده است خوشحال می شویم که به آنها اشاره کنید.

می خواهم بر اهمیت روابط دوجانبه، بویژه روابط بسیار خوب سیاسی دو کشور تاکید کنم.

هردو رئیس جمهور می خواهند با یکدیگر ملاقات کنند. ما دیدار دکتر لاریجانی را تا پیش از پایان سال در دستور کار داریم، زیرا رئیس مجلس ما در جریان مراسم تحلیف و پیش از آن، دو سال قبل، به ایران سفر کردند و اکنون نوبت آقای لاریجانی است.

چند روز قبل به مجلس رفته بودم و با گروه دوستی پارلمانی ایران و صربستان صحبت می کردم. نماینده گروه دوستی ایران بزودی از مجلس صربستان بازدید می کند و رئیس کمیسیون سیاست خارجی مجلس صربستان نیز به دعوت آقای بروجردی که در ماه مارس به صربستان رفتند، به ایران سفر خواهند کرد.

همانطور که می بینید، در چارچوب پارلمان های دو کشور، فعالیت های بسیاری صورت می گیرد و حتی در سطح وزرای امور خارجه نیز این روابط قابل مشاهده است. در کنار دیدار دکتر ظریف، بازدیدهای دیگری نیز در دستور کار قرار دارد. وزیر فرهنگ ما به تازگی به ایران آمده بود و من از این بابت خوشحالم، چرا که در بازه ای چهل روزه، کارهای بسیاری را در بحث روابط دوجانبه انجام داده ام و می توانم بگویم از اتفاقی که در ایران می افتد، بسیار خرسندم.

من به چشم خود می بینم که ایران دوست ما است و ما نیز دوست ایران هستیم؛ این مسئله مهمی است. من شاهد تمایل بیشتر ایران و کشور خود به بهبود روابط در همه بخش ها بودم و در این مسیر، هیچ مانعی وجود نخواهد داشت.

من همچنین می خواهم از مقامات ایرانی کمال تشکر را داشته باشم که در دوره کوتاه مدت حضورم در ایران، مرا در انجام کارهایم بسیار یاری کردند. تنها یک هفته بعد از حضورم در ایران، رونوشت استوارنامه خود را به دکتر ظریف تحویل دادم و سه هفته بعد نیز، استوارنامه خود را به دکتر روحانی تقدیم کردم.

نمایندگی صربستان در ایران افتخار من است و می خواهم در پایان بگویم که تجارت میان دو کشور از آنچه امروز می بینید، بسیار بیشتر خواهد بود و این هدف من است.

گفتگو از: محمدرضا نظری

  • facebook
  • googleplus
  • twitter
  • linkedin
  • linkedin
  • linkedin