زونگ پی وو، سفیر جمهوری خلق چین در ایران، در نشستی به میزبانی خانه اندیشه‌ ورزان و با همکاری کانون مطالعات چین در جمع مدیران و پژوهشگران اندیشکده‌های منتخب ایران شرکت کرد.

به گزارش آوا دیپلماتیک، آقای زونگ ضمن استقبال از برگزاری نشست‌های همفکری با نمایندگان اندیشکده‌های ایرانی اظهار امیدواری کرد که زمینه‌های آشنایی فرهنگی میان دو کشور بیشتر شود.

سفیر جمهوری خلق چین در ایران گفت: چین در رای‌گیری شورای امنیت نگاهی محتاطانه دارد و بر خلاف آمریکا و شوروی، پکن صدها بار از این حق استفاده نکرده‌است. هر بار که ما وتو می‌کنیم، یک تصمیم بسیار جدی برای ما محسوب می‌شود. چین اصرار دارد که در مناقشه‌های ژئوپولیتیک مداخله نکند.

زونگ تاکید کرد: ما همواره از کشورهای منطقه حمایت کرده‌ایم که سرنوشت خود را در دست بگیرند و از طریق دیپلماسی مسائل خود را حل و فصل کنند.

وی در ادامه افزود: از خرداد سال گذشته تا امروز آمریکا و اسرائیل دو بار حملات غیرقانونی علیه ایران انجام دادند و خسارات سنگینی را به ایران وارد کردند و هم ضربات سنگینی به کشورهای منطقه وارد شد، چین همیشه از ایران در دفاع از امنیت و حاکمیت ملی‌اش دفاع کرده‌است.

سفیر چین در تهران گفت: پکن با هر گونه اقدامی که باعث شدت تنش شود مخالفت می‌کند. ما در نهادهای مختلف از جمله شورای امنیت سازمان ملل متحد صدای عدالت بوده‌ایم. رئیس جمهور شی جین‌پینگ چهار ابتکار برای حفظ و رونق صلح و ثبات منطقه خاورمیانه ارائه داده‌است همچنین ابتکارهای پنجگانه چین و پاکستان نیز برای صلح و ثبات خاورمیانه و خلیج فارس را مطرح شده‌است. این ابتکارها اجماع جهانی را برای تقویت تنش‌زدایی و توقف جنگ تقویت کرد.

این دیپلمات چینی افزود: در حالی که آمریکا و اسرائیل ایران را بمباران می‌کردند، چین چندین بار کمک‌های بشردوستانه به ایران ارائه کرده‌است و کمک‌های جدیدی هم در راه است.

زونگ یادآوری کرد: امسال پنجاه و پنجمین سالگرد روابط چین و ایران و همچنین دهمین سالگرد ارتقای روابط دو کشور به روابط راهبردی است. طرف چینی همواره نگاه بلندمدت و راهبردی به روابط با تهران دارد.

وی گفت: معتقدم که بعد از این دو جنگ دوستی دو کشور عمیق‌تر می‌شود و روابط دو کشور با فرصت‌های بیشتری مواجه می‌شود. صادقانه امیدواریم که امنیت و ثبات ایران دوباره از سر گرفته‌شود تا بتوانیم فرصت‌های جدید همکاری عملی را از سر بگیریم و ارتباطات فرهنگی و مردمی جدید را ادامه دهیم.

سفیر چین تصریح کرد: در امور بین‌المللی و منطقه‌ای ارتباطات نزدیک را حفظ کنیم تا مشارکت راهبردی دو کشور را به صورت جامع و بلند مدت به پیش ببریم.

سفیر چین در پاسخ به سوالی در مورد میزان حمایت چین از ایران تاکید کرد: واقعیت این است که از آغاز این جنگ طرف چینی در حوزه دو جانبه به صورت مستمر صدای خود را بلند کرده‌است و تجاوز غیرقانونی آمریکا و اسرائیل را علیه ایران به طور قاطع محکوم کرد و در صحنه‌های چند جانبه هم به صورت قاطع از ایران حمایت می‌کند که از حاکمیت، تمامیت ارضی و کرامت خود دفاع کند.

زونگ تصریح کرد: یک مثال واضح این است که چین در شورای امنیت پیش‌نویس قطعنامه‌ای در خصوص تنگه هرمز را وتو کرد. اگر دوستان ایرانی با دیپلماسی چین آشنا باشید، می‌دانید که طرف چینی در رای‌گیری شورای امنیت نگاهی محتاطانه دارد و بر خلاف آمریکا و شوروی، پکن صدها بار از این حق استفاده نکرده‌است. هر بار که ما وتو می‌کنیم، یک تصمیم بسیار جدی برای ما محسوب می‌شود.

وی در ادامه توضیح داد: در پی نخستین رای‌گیری، بعضی از کشورها تلاش کردند که مجددا این پیش‌نویس را به رای‌گیری بگذارند اما چین با جدیت ایستادگی کرد که این رای‌گیری دوم شکل نگیرد. چین در مورد این موارد مهم و حساس نگرش روشن دارد. رویکرد ما در دفاع از ایران در این مساله بسیار قوی است.

سفیر چین در عین حال گفت: در سال گذشته چین جشن بزرگی را برای هشتادمین سال تجاوز ژاپن برگزار کرد و رئیس جمهور پزشکیان دعوت شدند که در این مراسم حاضر شوند. ایشان تنها رهبر خاورمیانه بودند که در این مراسم حضور داشتند.

سفیر چین تصریح کرد: ما اهمیت زیادی به روابط ایران و کشورهای منطقه‌ای می‌دهیم. آقای شی جین‌پینگ طرح چهار ماده‌ای برای حفظ صلح و ثبات منطقه‌ای مطرح کردند که نخستین ماده آن تشویق به همزیستی مسالمت‌آمیز است. از تلاش برای از سرگیری روابط ایران و عربستان تا تلاش برای آشتی داخلی در میان گروه‌های فلسطینی، طرف چینی همواره تلاش می‌کند که صلح و ثبات در منطقه را تقویت کند.

وی گفت: چین آمادگی دارد که به بهبود روابط میان ایران با هر کشوری در منطقه کمک کند، هر چند چنین کمکی نیازمند این است که هر دو طرف علاقمند به بهبود روابط باشند.

زونگ تاکید کرد: ما همواره به اصول انصاف و عدالت پایبند هستیم و تلاش می‌کنیم که نظم بین‌المللی بر اساس قوانین بین المللی را حفظ بکنیم. تلاش ما این است که روابط بین‌المللی را بر اساس اهداف و اصول منشور ملل متحد حفظ کنیم.

سفیر چین در پایان خاطرنشان کرد: خاورمیانه مهم تمدن جهان است اما برای مدت طولانی به دلیل مداخلات خارجی، فشارهای نظامی و تحریم‌های یک جانبه امنیت و ثبات این منطقه هم بیشتر تضعیف شده‌است.

  • facebook
  • googleplus
  • twitter
  • linkedin
  • linkedin
  • linkedin