سازمان همكاری های بین المللی ژاپن (جایكا) به منظور کمک به بهبود روابط بین المللی و همچنین توسعه اقتصاد جهانی و ژاپن از طریق حمایت از توسعه اجتماعی اقتصادی، احیا و پایداری اقتصادی مناطق در حال توسعه، توسط وزارت امورخارجه این کشور تاسیس شده است. در سال 1974 دفتر جایکا در ایران افتتاح و در خلال جنگ ایران و عراق این دفتر بسته و مجدداً در سال 2005 بازگشایی شد و از بدو بازگشایی مجدد، موضوع همکاری های زیست محیطی در دستور کار جایکا قرار گرفته است و این سازمان چندین پروژه در اقصی نقاط ایران در دست اجرا دارد. به منظور بررسی ابعاد فعالیت این سارمان در ایران و دستاورد این فعالیت ها با نماینده جایکا در ایران گفتگویی انجام داده ایم که در ادامه می خوانید.

گفتگوی اختصاصی آوا دیپلماتیک با آقای یوکی‌هارو کوبایاشی، نماینده ارشد دفتر جایکا در ایران

به‌عنوان اولین سوال بفرمایید جایکا در چه سالی و بر پایه کدام خط‌ مشی‌ تاسیس شده است؟

سازمان جایکا در سال 1974 از ادغام چند سازمان تحت نظارت وزارت امور خارجه و چند وزارتخانه دیگر ژاپن تاسیس شده است. از جمله اهداف کلیدی جایکا کمک به بهبود روابط بین المللی و همچنین توسعه اقتصاد جهانی و ژاپن از طریق حمایت از توسعه اجتماعی اقتصادی، احیا و پایداری اقتصادی مناطق در حال توسعه است.

چرا پول مالیات‌دهندگان ژاپنی توسط جایکا در کشورهای در حال توسعه سرمایه‌گذاری می‌شود؟ این رویکرد چه سودی برای مردم ژاپن دارد؟

در اصل ما از این کار دو هدف داریم یک اهداف بشردوستانه و نیز این‌که اگر جهانی صلح‌آمیز داشته باشیم کشور ژاپن هم از آن سود می‌برد و درواقع این یک شرایط برد-برد است. اگر به دنیا کمک کنیم که در صلح و آرامش به سر ببرد، به طور حتم ژاپن از آن منتفع می­شود.

سازمان جایکا در سال 2017 چه میزان بودجه در سایر کشورها هزینه کرده است؟

درواقع ما به سه طریق با سایر کشورها همکاری می‌کنیم: یکی بحث همکاری‌های فنی است که شامل اعزام کارشناس‌های ژاپنی به آن کشور و نیز پذیرش کارشناسان آن کشورها در ژاپن می‌شود که برای این کار در سال 2017 مبلغ 1.3 میلیون دلار بودجه در اختیار داشته‌ایم.

روش دیگر بحث کمک‌های بلاعوض است که در قالب تجهیزات یا مبالغ اهدایی در قالب غیرانتفاعی مانند ساخت مدرسه و بیمارستان هزینه می‌شود و برای سال 2017 در این حوزه 1.4 میلیون دلار بودجه صرف کرده ایم.

سومین شیوه وام‌های ینی یا ODA ژاپن است که در سال 2017 بودجه در نظر گرفته شده برای آن 11.2 میلیارد دلار است. این وام برای کارهای زیربنایی مانند ساخت نیروگاه و به‌روزرسانی تجهیزات زیرساختی هزینه می‌شود.

جایکا در چند کشور دفتر فعال دارد؟

با در نظر گرفتن دفتر ایران در سرار دنیا حدود 100 دفتر داریم.

آیا اولویت‌ راه‌اندازی دفاتر جایکا فقط حمایت از پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های سایر کشور است و یا اولویت دیگری هم دنبال می کنید؟

سیستم به این صورت است که ابتدا سفارت ژاپن و بعد از آن دفتر جایکا در آن کشور افتتاح می‌شود. در واقع جایکا برای تاسیس دفتر در هر کشوری روابط دوجانبه ژاپن با آن کشور و نیز روابط اقتصادی و سیاسی را مدنظر قرار می‌دهد تا فعالیت خود را در آنجا شروع کند. لازم به ذکر است چون ما متولی اجرای کمک‌های توسعه ای رسمی دولت ژاپن یا ODA هستیم، به جز ایالات‌متحده و فرانسه در کشور توسعه‌یافته دیگری دفتر نداریم و به همین دلیل دفاتر ما اکثراً در کشورهای در حال توسعه و یا توسعه‌نیافته قرار دارد.

با توجه به این‌که شما به وزارت امور خارجه ژاپن وابسته هستید، وظایف شما با سفارت ژاپن تداخل پیدا نمی‌کند؟

مواردی که جایکا پیگیری می‌کند همان کمک‌های توسعه رسمی است که قبلاً زیر نظر وزارت امور خارجه ژاپن بوده اما بعداً این اختیار را به جایکا داده‌اند تا به طور مستقل این پروژه ها را عملی کند و عملاً در حوزه کمک‌های توسعه‌ای مشکلی ایجاد نمی‌شود.

گاهی در برخی محافل این‌طور تصور می‌شود که جایکا یک سازمان خصوصی است اما درواقع ما زیر نظرمستقیم دولت ژاپن بویژه وزارت امور خارجه فعالیت می‌کنیم.

نقش اصلی که جایکا در توسعه کشورها ایفا می‌کند تسریع‌کننده است و هدف جایکا این است که با انتقال دانش و تجربیات، ارتباطی دوجانبه بین آن کشور و ژاپن برقرار کند تا هر دو کشور بتوانند از این رابطه سود ببرند. از طرف دیگر جایکا دانش و تجربیات خود را در اختیار آن کشور قرار می‌دهد و با توسعه کشور هدف، ژاپن نیز متقابلاً منتفع می‌شود.

جایکا در حوزه اقتصاد پایدار در سایر کشورهای چه اقداماتی انجام داده است؟

درواقع جایکا به دنبال اجرای دو مأموریت اصلی تعریف شده است و در راستای منشور همکاری توسعه ای به تامین امنیت و کیفیت رشد بشری گام بر می دارد.

جایکا از چه سالی فعالیت خود را در ایران آغاز کرده است؟

در سال 1974 دفتر جایکا درایران افتتاح شد. البته در دهه 1980 در خلال جنگ ایران و عراق این دفتر بسته شد و مجدداً در سال 2005 بازگشایی شد.

آیا دفتر تهران با طرح و برنامه جدیدی بازگشایی شده و یا رویکرد راهبردی این دفتر با سایر دفاتر جایکا در سایر کشورها یکسان است؟

در کل برنامه تمام دفاتر جایکا یکسان است اما در زمان بازگشایی دفتر تهران در سال 2005 هنوز بحث تحریم‌ها مطرح بود ما روی مسائل زیست‌محیطی متمرکز شدیم.

رفع تحریم‌ها علیه ایران بر فعالیت‌های شما در ایران چه تأثیری داشته است؟

بعد از اینکه تحریم‌ها رفع شد و دولت ژاپن حمایت خود را از برجام اعلام کرد، تعامل ژاپن با ایران افزایش یافت و به ویژه فعالیت‌های جایکا از آن زمان افزایش یافته و وزیر سابق امور خارجه ژاپن، آقای کشیدا، در ماه ژانویه سال 2016 خواستار افزایش کمک‌های توسعه‌ای ODAاز طریق اعطای وام های ینی و کمک های بلاعوض شدند. البته این کمک‌ها همچنین با هدف ورود شرکت‌های خصوصی ژاپنی به در ایران نیز بود. در سال 2017 دولت ژاپن خط مشی خود برای همکاری با ایران را بازنگری کرد و متعاقبا علاوه بر حوزه محیط ‌زیست، اولویت‌های دیگری نیز به اولویت‌های کاری جایکا اضافه کردیم.

سوابق جایکا در ایران نشان می‌دهد که در سال 1383 هیئت دولت جمهوری اسلامی ایران به دفتر جایکا در ایران مجوز فعالیت داده است. آیا تا آن زمان جایکا در ایران مجوز فعالیت نداشته است؟

جایکا دفتر خود در ایران را در سال 1974 تاسیس نمود. وقتی در سال 1980 به دلیل جنگ ایران و عراق دفتر جایکا بسته شده بود سفارت ژاپن فعالیت های ODA را در ایران پیگیری می کرد. پس از آن بر اساس مجوز هیئت دولت ایران دفتر جایکا بازگشایی شد.

دفتر جایکا در تهران چه تعداد نیرو دارد؟

در حال حاضر در دفتر ما 7 کارمند ژاپنی مستقر هستند اما برای پیش بردن پروژه‌ها به صورت مقطعی تعداد زیاذی کارشناس ژاپنی به ایران می‌آیند.

از سال 2012 تا 2017 میزان اعزام کارشناسان ژاپنی به ایران حدود 3 برابر و میزان اعزام کارمندان و کارشناسان دولت ایران به ژاپن برای دوره‌های آموزشی تقریباً دو برابر شده و این نشان می‌دهد که رفع تحریم‌ها چقدر بر این حوزه تأثیر گذاشته است.

در ادامه این گفتگو تمایل دارم در مورد پروژه‌هایی صحبت کنیم که در گذشته توسط جایکا در ایران به اتمام رسیده است. این پروژه ها در چه حوزه‌هایی بوده و چه دستاوردی داشته‌اند؟

یکی از پروژه‌های اخیر ما احداث نیروگاه برق آبی مسجدسلیمان، بزرگ‌ترین نیروگاه‌ برق آبی ایران بود که در آن زمان در قالب پروژه وام ینی احداث شد.

از سال 1998 با سازمان مدیریت بحران شهر تهران در پروژه‌های مختلفی در حوزه زلزله و مدیریت بحران و کاهش بلایای ناشی از آن همکاری داشته ایم و روی بحث‌های مربوط به تدوین نقشه های پهنه‌بندی و تخلیه اضطراری کار کرده‌ایم.

مورد دیگر پروژه تالاب انزلی جهت حفاظت از این تالاب است که از حدود 10 سال پیش جایکا در آن مشارکت داشته و از طریق انجام پروژه‌های پایلوت، دانش و تجربیات را به مردم و جوامع محلی انتقال داده است. از جمله این‌که چطور از فرسایش خاک جلوگیری شود، چطور تصفیه فاضلاب‌هایی که به داخل تالاب می‌ریزد مدیریت شوند. در حوزه اکوتوریسم هم یک فضا طراحی شده که جامعه محلی و گردشگران از اهمیت تالاب مطلع شوند.

هم‌چنین در آمل مجموعه ایی تحت عنوان مرکز ترویج و توسعه فناوری هراز با حمایت جایکا تاسیس شده و تجهیزاتی به آن اهدا شده تا به ارتقا کشت برنج کمک شود. لازم به ذکر است که همگی این پروژه‌ها به سرانجام رسیده‌اند.

ظاهراً مرحله دوم پروژه تالاب انزلی هم شروع شده است.

بله فاز یک در سال 2012 تمام شد و فاز دوم آن از سال 2014 شروع شده است.

در حال حاضر جایکا در ایران چه پروژه‌هایی در دست اجرا دارد؟

یکی از پروژه‌های در دست اجرا پروژه دریاچه ارومیه است. درواقع جایکا در آنجا در حال انجام مطالعاتی برای مدیریت منابع آب منطقه است.

ما در این راستا بررسی می‌کنیم که چطور می‌توان برای مصرف روزانه آب و نیز مصرف آب برای کشاورزی در آن منطقه با تعامل و همفکری با دولت ایران به یک راهکار مشخص دست پیدا کنیم. ما هم چنان در مرحله مطالعات و بررسی وضعیت موجود هستیم ولی به زودی وارد فاز بعدی می‌شویم.

البته تیم‌هایی که جایکا اعزام می‌کند در جایگاه تصمیم‌گیری نیستند و صرفاً مطالعاتی انجام می‌دهند. آنها در حال حاضر در حال شبیه‌سازی مدیریت آب هستند تا دولت از دستاوردهای آن بتواند در مورد اقدامات لازم تصمیم‌گیری کند.

همینطور جایکا در تصمیم و اقدام دخالت نمی‌کند و صرفاً شواهد را گرداوری می‌کند تا دولت بهتر بتواند تصمیم‌گیری کند.

پروژه در حال اجرای دیگر در حوزه آبریز کارون است که در آن حوزه دو موضوع مطرح است یکی بحث مدیریت آب و دیگری بحث مدیریت جنگل، زیرا در آن منطقه تعداد زیادی عشایر و دام‌ وجود دارد و چرای بی رویه و توسط دامداران و عشایر آن مناطق باعث نابودی آن جنگل‌ها می‌شود. مدلی در آن منطقه در حال اجراست تحت عنوان مدل مشارکتی مدیریت جنگل‌ها که پروژه ما در آن حوزه تعریف شده است.

جایگاه جایکا در حوزه ظرفیت‌سازی حوزه آبریز کارون چیست؟

همان‌طور که گفتم هدف ما در این پروژه دو مورد است اول این‌که دانش و تجربیات را در اختیار آنها قرار بدهیم تا مدیریت یکپارچه مراتع را محقق نمایند و بحث دیگر مدیریت مشارکتی جنگل‌هاست.

ما قبلاً در استان چهارمحال و بختیاری پروژه‌ای داشتیم که در آن به مسئولان استانی دانش و تجربیات و اقدامات لازم را انتقال می داد و این کار در راستای ارتقای ظرفیت آنها بود.

در پروژه جدید علاوه بر استان چهارمحال و بختیاری استان‌های حوزه آبریز کارون را نیز تحت پوشش قرار داده‌ایم که همین آموزش‌ها و برنامه‌های ظرفیت‌سازی را به آنها ارائه می دهیم.

اجرای پروژه جنگل‌های استان چهارمحال و بختیاری چند سال به طول انجامید؟

حدود 5 سال طول کشید. همان‌طور که قبلاً گفتم نقش تسریع‌کنندگی ما در این پروژه ایجاب می‌کرد که در این پروژه راهکاری اجرایی ارائه ندهیم و نیز وارد بحث اجرایی نشویم چون ما در این حیطه فعالیت نمی‌کنیم. تمرکز ما عمدتاً بر این بود که پیشنهاد‌هایی را به مسئولین استانی و محلی ارائه بدهیم تا آنها با کنار هم گذاشتن این راهکارها تصمیم اجرایی اتخاذ کنند و در قالب سمینارها یا با روش‌های دیگر جوامع محلی را آگاه کنند.

غیر از مواردی که به آنها اشاره شد چه پروژه‌ دیگری در دست اجرا دارید؟

هم‌چنین پروژه آلودگی شهر تهران را در دست اقدام داریم و هدف اصلی ما این است که مهارت تحلیل و اندازه‌گیری آلودگی هوا را ارتقا دهیم.

قطعاً جایکا نمی‌تواند به‌تنهایی این مشکل را حل کند زیرا مشکل آلودگی شهر تهران بسیار بزرگ است. ما ظرفیت ارزیابی وضعیت آلودگی را بالا می‌بریم تا مسئولان و پس از تحلیل دقیق آلودگی بتوانند اقدامات مقابله‌ای مناسبی را در پیش بگیرند. پروژه دیگری در دست اجرا داریم که پروژه کمک بلاعوض است و قصد داریم تجهیزاتی به ایران اهدا کنیم تا بتواند کار تحلیل را بهتر و دقیق تر انجام دهد.

از سخنان شما این‌طور برمی‌آمد که آنالیز دقیقی از مواد آلوده کننده هوای تهران وجود ندارد. آیا همینطور است؟

منظور من این نیست که ارزیابی دقیقی صورت نگرفته بلکه تاکید میکنم ارزیابی ها باید دقیق تر و با جزییات بیشتری صورت پذیرد. ما به همین دلیل بر این موضوع تمرکز کرده و تصمیم گرفتیم که تجربیات شهرهای ژاپن را که به همین مشکل دچار بوده‌اند در اختیار مسئولین تهرانی قرار دهیم و آنها درنهایت با توجه به تجربیات ما، تصمیم‌گیری کنند.

جایکا در حوزه مدیریت بحران با شهرداری تهران همکاری دارد. این همکاری چگونه است؟

کار اصلی ما در این حوزه برمی‌کردد به سال 1998 که مطالعاتی انجام و درنهایت به تدوین یک طرح جامع برای کاهش بلایای طبیعی بویژه زلزله منجر شد.

آن طرح جامع، مرجع بسیاری از پروژه‌های پایلوتی است که پس از آن اجرا شد. همچنین جایکا پروژه‌هایی برای طرح‌ریزی مسیرهای اضطرار در شهر تهران و نیز استانداردهایی برای ساخت‌وساز تدوین کرده است.

آیا از سوی جایکا وام و کمک‌های بلاعوض به ایران تخصیص داده شده است؟

در حال حاضر خیر اما پس از برداشته شدن تحریم‌ها چند حوزه به اولویت‌های همکاری جایکا با ایران اضافه شده است از جمله حوزه بهداشت و درمان و توسعه امور زیربنایی.

در این راستا اخیراً هیئت دولت ژاپن پروژه کمک بلاعوض اهدای تجهیزات درمانی به دو بیمارستان امام حسین و بیمارستان آرش تهران را مورد تائید قرار داده است.

البته کمک بلاعوض دیگری از سوی ما پرداخت خواهد شد که در حوزه آلودگی محیط‌ زیست و تجهیزات سنجش این آلودگی خواهد بود.

آیا در جریان هستید که چرا این دو بیمارستان برای کمک بلاعوض انتخاب شده‌اند؟

دو بیمارستان در پی جلساتی که با مسئولین آنها داشتیم و نیز بر پایه مطالعات و بررسی‌های صورت گرفته انتخاب شدند.

کارشناسان ژاپنی که برای این منظور به ایران اعزام شدند عوامل مختلفی را در نظر گرفتند از جمله جامعه هدف این دو بیمارستان است. هم‌چنین بیمارستان‌های منتخب باید دولتی می‌بود و بیماری‌هایی مانند سرطان را تحت پوشش قرار می‌دادند که شیوع آن در ایران بالاست. با کنار هم گذاشتن این عوامل، این دو بیمارستان برای شروع کار انتخاب شدند.

با توجه به این نکته که بیمارستان آرش بیمارستان تخصصی زنان است، آیا در حوزه تبادل دانش و فناوری حوزه زایمان و بیماری‌هایی خاص از جمله سرطان سینه همکاری خواهید داشت؟

تجهیزاتی که اعطا می‌کنیم بیشتر مربوط به حوزه بیماری‌های غیر واگیردار و بیماری‌هایی مانند سرطان از جمله سرطان سینه و تجهیزات تشخیص آن‌هاست.

پروژه محیط‌زیستی جایکا در منطقه آزاد قشم تا چه اندازه بر بهبود معیشت جوامع محلی و حفاظت از منابع طبیعی جزیره تأثیرگذار خواهد بود؟

هدف اصلی پروژه این است که طرح جامع توسعه پایدار جامعه‌محور را برای جزیره قشم اجرا کنیم و این کار با همکاری سازمان منطقه آزاد قشم انجام می‌شود.

اهداف پروژه عبارت‌اند از ارتقای سطح معیشت جامعه محلی و نیز حفاظت از منابع طبیعی منطقه. چون منطقه آزاد قشم مجدداً به جمع ژئوپارک­ها پیوسته، بحث اقدامات توسعه زیست‌محیطی آن هم مدنظر است که در این راستا برای ارتقای سطح معیشت جوامع محلی پروژه‌هایی تعریف شده و در حال اجرا است از جمله بازار سوغات، باغ گیاهان دارویی، مدیریت کهور، کشت جلبک دریایی، مزرعه خرما و نیز موزه لنج و جنگل‌های حرا که در شاخه اکو توریسم قرار می‌گیرد. هم‌چنین بحث سایت دفن زباله مطرح است که در حوزه مدیریت پسماند قرار می‌گیرد.

کار مطالعاتی این پروژه از چه سالی شروع شده و چه زمانی به پایان می‌رسد؟

مطالعات پروژه از نوامبر سال 2015 آغاز شد و قرار است تا نوامبر سال 2018 ادامه داشته باشد.

بر اساس اطلاعات ما، بودجه پروژه قشم 5 میلیون دلار است. این بودجه چطور و کجا هزینه خواهد شد؟

بودجه این پروژه عمدتاً برای رفت و آمد کارشناسان ژاپنی به منطقه قشم و اقامت آنها صرف می‌شود. البته فعالیت‌هایی هم در قالب پروژه‌های پایلوت انجام می‌گیرد که هزینه‌های تجهیزات و آموزش آن را ما متقبل می‌شویم. هم‌چنین بخشی از هزینه مذکور برای اعزام افراد دخیل در پروژه به ژاپن جهت آموزش و بازدید آنها است.

شرکت‌های ژاپنی مختلفی در قشم طرف قرارداد جایکا هستند. این شرکت‌ها چطور انتخاب می‌شوند؟

زمانی که چنین پروژه‌ای طراحی می‌شود برای انتخاب مشاور یا کارشناس از شرکت‌های ژاپنی، در وهله اول تجربیات آن تیم کارشناسی و آن شرکت در پروژه‌های مشابه در سراسر دنیا اهمیت دارد. هم‌چنین مناقصه‌ای برگزار می‌شود و هزینه مدنظر آنها برای پروژه بحث می‌شود و بر اساس هزینه مدنظر و کارآمدی، شرکت یا کارشناس مربوطه انتخاب می‌شود.

آیا شرکت‌های طرف قرارداد جایکا حتماً باید ژاپنی باشند؟

عمدتاً شرکت‌های ژاپنی هستند زیرا در پروژه‌های فنی برای آنها در ژاپن مناقصه برگزار می‌شود ولی شرکت‌هایی که وارد پروژه می‌شوند گاهی از کشور دیگری برای آن پروژه خاص مشاور استخدام می کنند. لازم به ذکر است که شرکت‌های بسیار بزرگ ژاپنی بخش‌های مختلفی دارند و هر بخش در یک پروژه جداگانه فعالیت می کند.

برآورد هزینه کل پروژه‌های در دست اجرا جایکا در ایران و جهان چه قدر است؟

تا سال 2016 میزان هزینه جایکا برای پروژه‌های همکاری فنی 253.7 میلیون دلار بوده است و مبلغ 744 میلیون دلار وام ینی پرداخت شده است. از زمان همکاری های دولت ژاپن در ایران تاکنون 3509 کارشناس از ایران به ژاپن سفر کرده و در آنجا آموزش دیده‌اند و تعداد 1205 کارشناس ژاپنی نیز تا سال 2016 وارد ایران شده‌اند. همینطور در سال 2016 میزان بودجه جایکا در ایران برای پروژه‌های همکاری فنی یک هزار و 122 میلیون ین بوده است.

جایکا به طور مستمر برای کارآموزان ایرانی دوره‌های آموزشی برگزار کرده است. آیا این دوره‌ها هم چنان برگزار می‌شود و شامل چه موضوعاتی است؟

این دوره‌ها هم چنان ادامه دارد و ما سعی می‌کنیم بخش‌ها و حوزه‌های مختلفی را تحت پوشش این آموزش‌ها قرار بدهیم از جمله حوزه بهداشت و درمان، مدیریت منابع آب و دیگر بحث‌های مدیریتی از جمله مقابله با جرائم سازمان‌یافته و مواد مخدر.

هم‌چنین در حوزه حمل‌ونقل انرژی، قوانین و قواعد مالی، توسعه بخش خصوصی که شامل توسعه بنگاه‌های کوچک و متوسط می‌شود دوره‌های آموزشی برگزار می‌کنیم.

ما تلاش می‌کنیم اولویت های برنامه‌های توسعه‌ای دولت ایران در هر بخش را پوشش دهیم. هر زمان که این دوره‌ها را اعلام می‌کنیم از دولت ایران می‌خواهیم افراد مناسبی برای این دوره‌ها انتخاب شوند تا این افراد پس از بازگشت از ژاپن بتوانند دستاوردهای دوره را عملیاتی و اجرایی کنند.

ژاپن و ایران در حوزه گردشگری چه همکاری‌هایی می‌توانند داشته باشند؟

بعد از برداشته شدن تحریم‌ها و در راستای توسعه فعالیت‌های ما در ایران، یکی دیگر از حوزه‌هایی که قصد داریم روی آن کار کنیم بحث گردشگری و توسعه آن است.

هدف اصلی ما در این بخش آن است که با توسعه گردشگری به اشتغال‌زایی برسیم چون همان‌طور که می‌دانید، ایران از جاذبه‌های میراث فرهنگی و گردشگری زیادی برخوردار است و اگر امکان فعالیت بر روی آنها جهت جذب بیش از پیش گردشگر داخلی و خارجی وجود داشته باشد، این امر منجر به اشتغال‌زایی بیشتر می‌شود. در حال حاضر مطالعات امکان‌سنجی در حوزه گردشگری در حال انجام است و در صدد شناسایی پتانسیل‌های موجود هستیم.

آیا جایکا برای تجهیز و آموزش متخصصین ایرانی با گمرک ایران همکاری دارد؟

اسفند سال گذشته در ژاپن یک دوره آموزشی برگزار شد و گروهی از گمرک ایران برای دوره آموزشی سگ‌های مواد یاب به ژاپن رفتند. این‌طور فعالیت‌ها را در آینده نیز ادامه خواهیم داد.

همکاری دیگر ما با گمرک ایران برگزاری دوره‌های آموزشی در کشور ثالث است تا ایران و ژاپن در کنار یکدیگر کارشناسان گمرک افغانستان را در اینجا آموزش دهند. البته دو مرحله از این دوره‌های آموزشی برگزار شده و در آینده مرحله سوم آن هم برگزار می‌شود.

یکی از پروژه‌های همکاری جایکا در حوزه آموزش برگزاری دوره بیماری سل با همکاری دولت ایران برای کشور افغانستان در سال 2012 تا 2017 است. با توجه به اینکه بیماری سل در ایران و دیگر کشورهای منطقه مهار و کنترل شده است، این آموزش‌ها با چه هدفی در ایران ارائه می‌شود؟

این دوره آموزشی سل برای کشور افغانستان در ایران و توسط کارشناسان ایرانی برگزار شد و در چارچوب دوره‌های کشور ثالث قرار می‌گیرد.

ما برای پزشکان افغان که در حوزه سل فعالیت می‌کنند فرصتی فراهم کردیم تا در کنار پزشکان مجرب ایران موارد مختلف را مورد بررسی قرار دهند و روش‌های درمانی که ایران به دست آورده به آن کشور نیز انتقال پیدا کند.

در پایان اگر نکته‌ای باقی مانده باشد که مایل باشید اشاره کنید می‌شنویم.

از شما به سبب نگاه و سؤالات جامعی که بیان کردید کمال تشکر را دارم. ما تمایل داریم فعالیت‌هایمان را در ایران گسترش بدهیم ولی گاهی احساس می‌کنیم شناخت درستی از جایکا در ایران وجود ندارد و امیدوارم زحمات شما به بیشتر شناخته شدن فعالیت‌های ما بیانجامد.

در واقع قصد دارم بر این موضوع تأکید کنم که نقش ما در ایران تسهیل‌کننده و تسریع‌کننده است و با در اختیار گذاشتن دانش و تجربیات ژاپن به همتایان ایرانی خود کمک می‌کنیم بهترین تصمیم‌ها را بگیرند، عملکرد خوبی داشته باشند و به همین ترتیب پروژه‌های خوبی تدوین شود.

 ما در این راستا نیازمند اعتماد متقابل هستیم و با تعریف پروژه‌های مناسب به شکوفایی و ارتقای زندگی مردم ایران کمک کنیم و در مقیاس بزرگ‌تر این کار را در سراسر جهان انجام دهیم.

گفتگو از: محمدرضا نظری

  • facebook
  • googleplus
  • twitter
  • linkedin
  • linkedin
  • linkedin