• صفحه خانگی
  • >
  • آسیا
  • >
  • غرب آسیا
  • >
  • سفیر ترکیه در گفتگو با ایرنا: لغو تحریم هسته ای زمینه را برای حضور مجدد ایران در عرصه جهانی فراهم کرد

سفیر ترکیه در تهران برجام را نقطه عطف مهم در دولت یازدهم ایران دانست و اظهار امیدواری کرد طرف های مطروحه اقدامی انجام ندهند که به معنی طفره رفتن از تعهدات باشد.

به گزارش آوا دیپلماتیک، رضا هاکان تکین در گفتگو با ایرنا درباره عملکرد دستگاه سیاست خارجی ایران در دوران دولت یازدهم و تاثیرات آن بر روابط تهران- آنکارا گفت: اخیرا ایران انتخابات انتخابات ریاست جمهوری را در 19 مه در کمال آرامش و صحت برگزار کرد.

وی افزود: رئیس جمهور روحانی در دور اول این انتخابات به پیروزی رسید و ما از انتخاب مردم ایران خوشحالیم و به آن احترام می گذاریم. امیدواریم که این انتخاب به صلح، ثبات و رفاه هر دو کشور و منطقه کمک کند.

سفیر ترکیه با بیان این که دستیابی موفق به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و اجرای آن در ماه ژانویه 2016، نقطه عطف مهمی نه تنها در دوره نخست رئیس جمهوری روحانی، بلکه در تاریخ اخیر جمهوری اسلامی است، ادامه داد: لغو تحریم های مرتبط با برنامه هسته ای زمینه را برای حضور مجدد ایران در عرصه جهانی فراهم کرد.

هاکان تکین اضافه کرد: با این حال هنوز مشکلاتی در این مورد باقی مانده است. ما امیدواریم که همه طرف های برجام همچنان به تعهدات خود پایبند باشند و اقداماتی انجام ندهند که به معنی طفره رفتن از انجام تعهداتشان باشد.

وی اظهار کرد: ما می دانیم که در ایران یاس و ناامیدی از برخوردار شدن از مزایای اقتصادی این توافق ایجاد شده است اما نباید فراموش کنیم که در دنیای امروز، بخش خصوصی در خط مقدم توسعه و پیشرفت اقتصادی قرار دارد. شرکت های خصوصی همچون بانک ها هنگامی که تصمیم می گیرند که تجارت و یا کسب و کاری را با یک کشور انجام دهند، مجبورند خطرات خود را ارزیابی کنند و پیامدهای اقدامات خود را در نظر بگیرند.

این دیپلمات ترک با بیان اینکه این مساله برای ایران هم همچون هر کشور دیگری معتبر است، تاکید کرد: هر گام مشخصی که فضای کسب و کار را در ایران بهبود بخشد، شفافیت فعالیت های اقتصادی و رقابت آزاد و عادلانه را افزایش دهد، مشکلات ساختاری طولانی مدت را کاهش می دهد و مطمئنا کسب و کار خارجی بیشتری را به ایران جذب می کند.

هاکان تکین تصریح کرد: ما مطمئن هستیم که تحت هدایت های رئیس جمهور روحانی، دولت دوازدهم ایران تلاش های خود را در این زمینه دو برابر می کند.

وی همچنین به تنش های منطقه ای اشاره کرد و گفت: در حالی که توافق هسته ای موفقیت آمیز بود اما متاسفانه برخوردها و تنش ها در منطقه ما در چهار سال گذشته بیشتر شد. ما حتی شاهد تنش های اضافی هستیم.

سفیر ترکیه در ایران افزود: ما به یک تلاش مشترک برای غلبه بر این وضعیت نیاز داریم.هر کشوری در منطقه باید در پایان دادن به این مساله نقش داشته باشد.

هاکان تکین با بیان این که بی اعتمادی و تناقضات قومی، فرقه ای و سیاسی در منطقه رو به رشد است، ادامه داد: ما باید حوزه ایجاد ناآرامی و بی اعتمادی در منطقه را متوقف کنیم.این اولین گام برای پیدا کردن راه حل های پایدار برای مشکلات عمیقی است که با آن مواجه هستیم.

وی تصریح کرد: ما صمیمانه امیدواریم که در پایان دوره دوم ریاست جمهوری روحانی، پیشرفت مثبتی در حل این مساله همچون پرونده هسته ای در دور اول دولت ایشان، شاهد باشیم.

سفیر ترکیه در تهران به روابط دو جانیه نیز اشاره کرد و گفت: روابط ترکیه و ایران که به طور سنتی در عرصه های مختلف نزدیک و فعال است، در اولین دوره ریاست جمهوری روحانی وارد مرحله جدیدی از پویایی شد.ما امیدواریم در دوره دوم دولت ایشان، این پویایی را برای رسیدن به نتایج دقیق تر با رویکرد برد-برد تداوم دهیم.

هاکان تکین افزود: با وجود برخی اختلافات به ویژه در مورد مسائل منطقه ای، ما هرگز تعامل و گفت وگو با ایران را با هدف به حداقل رساندن این اختلافات و گسترش مشترکات خود تا جایی که امکان دارد، متوقف نکردیم.

وی تاکید کرد: چالش های مداوم و جدی که همه ما در منطقه با آن روبرو هستیم، باعث می شود که چنین تعاملی بیشتر مورد توجه و ضرورت قرار گیرد.

سفیر ترکیه در تهران ادامه داد: ایجاد و برگزاری نخستین جلسه شورای همکاری های سطح بالا (HLCC) بین کشورهای ما در جریان سفر رئیس جمهور روحانی به ترکیه در ماه ژوئن 2014 یکی از نکات مهم در روابط دوجانبه ما در این دوره(دولت یازدهم) بود.

هاکان تکین اضافه کرد: این مکانیزم به عنوان یک ابزار نظارت بر روابط و پروژه های همکاری فعلی و همچنین جستجوی راه های جدید برای افزایش روابط ما در بالاترین سطح بوده است.

وی یادآور شد: جلسات دوم و سوم HLCC – شورای همکاری های سطح بالا – در جریان سفر رئیس جمهور اردوغان به تهران در ماه آوریل 2015 و بازدید رئیس جمهور روحانی به آنکارا در ماه آوریل 2016 برگزار شد.

سفیر ترکیه خاطرنشان کرد: در راستای این روند، رئیس جمهور اردوغان در اواخر سال جاری به ایران سفر خواهد کرد. ما در حال تلاش برای برگزاری بیست و ششمین جلسه کمیسیون مشترک اقتصادی در تهران هستیم تا زمینه را برای این سفر فراهم کنیم.

هاکان تکین افزود: در واقع در هفته های آتی ما قصد داریم که سفرهای دوجانبه در سطح بین المللی را احیا کنیم که اخیرا به دلیل برنامه های سنگین داخلی (رفراندوم در ترکیه و انتخابات در ایران) از طرف هر دو کشور کم رنگ شده بود.

وی ورود به توافقنامه تجارت ترجیحی (PTA) بین ایران و ترکیه از ژانویه 2015 را یکی دیگر از نقاط مهم روابط دو کشور در دولت یازدهم دانست و گفت: مذاکرات این توافقنامه بیش از یک دهه طول کشید و در نهایت در ژانویه 2014 امضا شد.

سفیر ترکیه ادامه داد: ما شاهد مزیت های متقابل تجارت ترجیحی هستیم؛ تجارت دو جانبه در موضوع این موافقتنامه بیش از 30 درصد افزایش یافته است. این نشان می دهد که این توافقنامه جواب می دهد و با توافق وزارتخانه های مربوطه، مذاکرات برای اجرای گسترده تر و توسعه بیشتر تجارت ترجیحی در حال انجام است.

هاکان تکین اضافه کرد: رسیدن به نتایج موفقیت آمیز و به موقع این گفت و گوها برای دستیابی به هدف 30 میلیارد دلاری که دو رئیس جمهوری تعیین کرده اند، ضروری است.

وی تصریح کرد: حجم معاملات دوجانبه ما طی دو سال گذشته حدود 10 میلیارد دلار تثبیت شده است، اما ما اعتقاد داریم که می توانیم رسیدن به این رقم را(30میلیارد دلار) در یک زمان نسبتا کوتاه و در یک مسیر سودمند متقابل با تلاش های جدی و نگاهی باز محقق سازیم.

این دیپلمات ترکیه تاکید کرد: حتی با وجود آمارهای جاری، ایران در میان 10 شریک تجاری برتر ترکیه قرار دارد و ترکیه نیز جزو پنج شریک تجاری اول ایران است.

هاکان تکین اضافه کرد: با وجود مشکلات خارجی، عمدتا ناشی از تحریم های اعمال شده علیه ایران، ما در طول نخستین دوره ریاست جمهوری روحانی توانستیم همکاری های انرژی خود را حفظ کنیم. در واقع خرید نفت خام ما از ایران اخیرا دو برابر شده است. ایران در حال حاضر تامین کننده گاز طبیعی ترکیه پس از روسیه و تامین کننده نفت خام بزرگ پس از عراق است.

وی اظهار امیدواری کرد: در دوره دوم ریاست جمهوری روحانی این رابطه را فراتر از خرید، به مشارکت در پروژه های مشترک تبدیل شود. مساله اختلاف نظر در قیمت گاز وارداتی هم زمینه ای بهتر برای اقدام ایجاد کرد.

سفیر ترکیه در ایران به موضوع گردشگری هم اشاره کرد و گفت: گردشگری بخش دیگری است که طی چهار سال گذشته گام های مهمی برداشته ایم.ترکیه یکی از مقصدهای گردشگری برتر برای ایرانیان با نزدیکی جغرافیایی، روابط فرهنگی، تاریخ غنی، جاذبه های طبیعی و همچنین زیرساخت های گردشگری عالی تبدیل شده است.

هاکان تکین افزود: سال گذشته یک میلیون و 650 هزار ایرانی از ترکیه بازدید کردند. علاقه گردشگران ترکیه به ایران نیز در حال افزایش است به گونه ای که بازدید گردشگران ترکیه از ایران به حدود 250 هزار نفر در سال گذشته رسید که نسبت به سال قبل آن، 50 درصد رشد داشت.

وی تصریح کرد: ما همچنین معرفی ویژگی های سرمایه گذاری برای سال های آتی را در این مسیر آغاز کرده ایم. به عنوان یکی از کشورهای پیشروی جهان در این بخش، معتقدیم که ظرفیت های زیادی برای کمک به تقویت زیرساخت های گردشگری ایران در اختیار داریم.

  • facebook
  • googleplus
  • twitter
  • linkedin
  • linkedin
  • linkedin