سفیر ترکیه در تهران، دیپلماسی کشورش را کاملا آشکار توصیف کرد و گفت: ما تحریم های یکجانبه را نه مشروع و نه مفید می دانیم.
به گزارش آوا دیپلماتیک، رضا هاکان تکین در نشست خبری به مناسبت دومین سالروز کودتای نافرجام در ترکیه در جمع خبرنگاران افزود: تا امروز نیز از طرف آمریکا درخواست و پیام رسمی مبنی بر اینکه درباره ایران چه کار کنید ،نداشتیم.
سفیر ترکیه در تهران گفت: در آینده نزدیک منتظر سفر هیاتی از آمریکا به ترکیه هستیم،تا درخواستشان را بگویند. آنها آشکارا گفته اند که چه رویکردی در پیش خواهند گرفت .
هاکان تکین اظهار داشت: ما متوجه هستیم آمریکایی ها می خواهند در حوزه های اقتصادی در تمامی بخش ها تدابیری در پیش بگیرند تا برای ایران مشکل ایجاد کنند،اما از طرف دیگر در اظهارات مقامات آمریکایی تناقضاتی می بینیم.
وی بیان کرد: برای مثال یک روز گفته شد صادرات نفت ایران را صفر می رسانیم،بعد گفتند می توانیم استثنائاتی قائل شویم.
سفیر ترکیه گفت: بعد از انجام دیدار رسمی با آمریکایی ها باید ببینیم چه می خواهند،اما سیاست ترکیه کاملا آشکار است و در عالیترین سطوح ابراز شده است ما تحریم های یکجانبه را نه مشروع و نه مفید می دانیم.
وی افزود: ما کشوری نیستیم که سیاست های خود را براساس خواست دیگران تعیین کنیم هر کسی می خواهد باشد چه آمریکا چه کشور دیگر.
سفیر ترکیه در تهران بیان کرد: در سال های قبل که تحریم های سختی علیه ایران اعمال شد ترکیه کنار ایران قرار گرفت. ایران برای ما یک کشور مهم است و همواره روابط گسترده اقتصادی داریم و فراتر از آن در حوزه های سیاسی نظامی و امنیتی همکاری زیاد و منافع مشترکی با ایران داریم.
سفیر ترکیه در تهران همچنین گفت: ما هنوز نمی دانیم آمریکایی ها از ما چه می خواهند. صرفا هم ترکیه نیست؛ بلکه کشورهای دیگر هم دنبال این هستند که چطور تاثیر تحریم ها را به حداقل رسانند.
هاکان تکین اظهارداشت: اقتصاد ترکیه مبتنی بر بازار آزاد بوده و در یکپارچگی با نظام اقتصاد جهانی است و همه به حاکمیت و قدرت آمریکا در نظام مالی بخصوص در حوزه بانکی جهان واقف هستند،بنابراین اینکه ما طوری عمل کنیم که انگار اتفاقی نیفتاده کار ساده ای نیست؛ اما می توانیم بگوییم بعد از حضور ترامپ اقدامات یکجانبه آمریکا در حوزه های مختلف واکنش جهانی داشته و همه می گویند چطور می شود در مقابل این یکجانبه گرایی عمل کرد.
این دیپلمات ترک خاطرنشان کرد: در این چهارچوب تلاش ما این است با کشوری که روابط گسترده ای داریم همکاری ها را به شکلی ادامه دهیم که تاثیرات تحریم ها را به حداقل برسانیم.
وی تصریح کرد: تلاش ها برای منزوی کردن ایران مفید نیست و ما این مساله را چه با مقامات آمریکایی و چه دیگران مطرح کرده ایم.
هاکان تکین در پاسخ به سوال دیگری درباره دیدار سران ترکیه، ایران و روسیه گفت: نشست پیشین سران سه کشور ماه آوریل در آنکارا برگزار و مقرر شد اجلاس بعدی در تهران برگزار شود.
سفیر ترکیه در تهران با بیان اینکه هنوز تاریخی برای نشست مشخص نشده است گفت: احتمالا بعد از تابستان این نشست برگزار شود،اما سیر تحولات سوریه نیز می تواند زمان نشست را تحت تاثیر قرار دهد.
هاکان تکین در پاسخ به سوال دیگری درباه توافقات آمریکا و روسیه درباره جنوب سوریه اظهار داشت: مذاکرات ما در منطقه بدون تنش در جنوب سوریه طرف مذاکره نبودیم و اطلاع دقیقی از آن نداریم و اینکه آمریکا و روسیه به تفاهم رسیدند یا نه،اطلاع نداریم و ارتباطی هم با ما ندارد.
وی با بیان اینکه تاثیر تفاهم مشابه درباره شمال سوریه بر رویکرد آنکارا را ‘بلاموضوع’ خواند و گفت: از حوزه های بدون تنش در چهارچوب آستانه تنها منطقه ای که تفاهمات در آن جاری است ادلب است و اگر سوریه بخواهد در ادلب هم تحرکاتی انجام دهد نتایج شدیدی خواهد داشت.
هاکان تکین یاد آور شد: ما این موضوع را به دو شریک دیگر یعنی ایران و روسیه هم تاکید کردیم که اگر بنا باشد سرنوشت مشابه مناطق دیگر ادلب هم تکرار شود این اتفاقات روند آستانه را بلا موضوع خواهد کرد. (رئیس جمهوری ترکیه) در گفت و گوی تلفنی که روز گذشته با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه داشتند صریحا این مساله را عنوان کردند.
این دیپلمات ترک با بیان اینکه سوریه راه حل نظامی ندارد و ما با همین درک وارد روند آستانه شدیم،اظهار داشت: اگر گام هایی علیه این منطقه برداشته شود ایجاب می کند ارزیابی مجددی در سیاست های خود داشته باشیم.
وی با اشاره به دو عملیات ارتش ترکیه در شمال سوریه گفت: عملیات سپر فرات در الباب و عملیات شاخه زیتون در عفرین علیه سازمان های تروریستی که در این منطقه حضور داشتند انجام شد و منطقه از لوث این سازمان ها پاک شد.
سفیر ترکیه در تهران تصریح کرد: قطعا نیتی برای حضور مداوم و طولانی مدت در سوریه نداریم،بلکه خواسته ما توقف خونریزی و درگیری در سوریه،ایجاد نظامی فراگیر است که نمایندگی کل مردم را در بر بگیرد.
سفیر ترکیه در تهران در بخش دیگر از این نشست درباره فعالیتهای سازمان تروریستی فتح الله گولن در ترکیه گفت: ما شکی در اینکه فتح الله گولن در پشت اقدام به کودتا در ترکیه بوده است نداریم.
وی اضافه کرد : این سازمان تروریستی تلاش کرد علیه اراده ملت ترکیه و نظام را در اختیار بگیرد و در جریان این اقدام 251 نفر شهید و دو هزار و 200 نفر مجروح شدند.
حاکان تکین ادامه داد: طی تحقیقات و بازجویی ها در دو سال اخیر شواهد متقنی به دست آمد که نشان داد کسانی که دست به کودتا زدند با گولن در ارتباط بودند.
وی با اشاره به پیشینه فعالیتهای سازمان مرتبط به فتح الله گولن گفت: فعالیت های این سازمان پیشینه 30 ساله دارد و این سازمان در این مدت برای نفوذ ذر ساختارهای نظامی،حقوقی وقضایی را در اختیار گرفتند و برای نهادهای اقتصادی و آموزشی هم برنامه ریزی کرده بودند.
سفیر ترکیه در تهران اضافه کرد: علاوه بر این اعضای این سازمان تروریستی تلاش کردند با طرح مباحثی مانند گفت و گوی ادیان برای خود محبوبیت بین المللی کسب کنند و مدارسی برای تربیت نیروی انسانی تاسیس کردند و با تشکیل نهادهای اقتصادی و هلدینگهای اقتصادی تلاش می کردند منابع مورد نیاز خود را تامین کنند.
وی خاطرنشان کرد: اعضای این سازمان حتی برای نفوذ افراد مرتبط به خود در ادارات و دستگاههای دولتی سوالات آزمونهای استخدامی را دزدیدند و علاوه بر اینها حتی در ازدواج و تشکیل خانواده اعضای هم دخالت می کردند.
هاکان تکین با اشاره به فعالیت های بین المللی سازمان فتح الله گولن در 160 کشور گفت: اما امروز با روشنگری ها علیه این سازمان تروریستی ماهیت واقعی آن در کشورهای دیگر روشن شده است و برخی کشورها با جدیت با آن برخورد کردند و با برخی کشورها هم در حال رایزنی هستیم.
به گفته سفیر ترکیه در تهران امروز نیمی از مدارسی که سازمان وابسته به فتح الله گولن اختیار داشت از کنترل آن خارج شده است.
وی یادآورشد: دو سال گدشته نیروهایی که در نهادهای دولتی نفود کرده بودند پاکسازی شدند و می توان گفت ستون فقرات این سازمان در ترکیه شکسته شده است به طوری که در داخل سازمان درگیری هایی آغاز شده و کسانی می خواهند از آن جدا شوند افزایش پیدا کرده است.
هاکان تکین از حمایت سریع و قاطع ایران از ملت و دولت قانونی ترکیه در جریان این کودتای نافرجام قدردانی کرد و گفت: این رویکرد ایران برای ما ارزشمند است. ایران کشور نزدیکی به ما هست و ما ارزش زیادی برای ایران قائل هستیم.
سفیر ترکیه در تهران ادامه داد: اساسا ایران هیچ وقت اجازه نداده بود گروه تروریستی گولن بتواند در ایران تشکیلاتی داشته باشد.البته کسانی به شکل فردی وابسته به سازمان تلاش کردند کارهایی بکنند به همین خاطر همکاریمان را با ایران در این خصوص ادامه می دهیم.
این دیپلمات ترک در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه سیاست خارجی ترکیه در دوران جدید ریاست جمهوری اردوغان چه سمت و سویی خواهد داشت گفت: در سیاست خارجی ترکیه یکپارچگی و تداوم وجود دارد به راحتی و سریع نمی توانیم بگوییم تغییر خواهد کرد.
هاکان تکین ادامه داد: بعد از رفراندوم تغییر قانون اساسی و برگزاری انتخابات ریاست حمهوری و گذار از سیستم پارلمانی به ریاستی قوه مجریه اختیارات بیشتری پیدا کرده است با این حال ما انتطار نداریم تغییر خاصی در سیاست خارجی ترکیه رخ دهد.
وی در پاسخ به اینکه آیا در دوره جدید شاهد همراهی بیشتر ترکیه با کشورهای همسایه خواهیم بود گفت: ما در حوزه های زیادی با ایران و و کشورهای همسایه روابط بسیار نزدیک داریم.
سفیر ترکیه در تهران در پاسخ به سوال دیگری درباره سرکوب و بازداشت روزنامه نگاران در ترکیه گفت: وقتی درباره پاکسازی عناصر وابسته به سازمان گولن صحبت می کنیم کسانی هستند در چهارچوب این سازمان در فعالیت های تروریستی فعالیت می کردند منظور ما از این اقدامات یکدست کردن فضای سیاسی و اجتماعی نیست.
وی اضافه کرد: ما با نهادی طرف هستیم که ساختار پیچیده ای دارد برای همین مبارزه با این سازمان تروریستی هم با سازمانهای تروریستی دیگر متفاوت است.
هاکان تکین با اشاره به اینکه اعضای این سازمان نفود گسترده ای در نهادهای مختلف از جمله رسانه ها انجام دادند افزود: تنها هدف ما برخورد با سازمان تروریستی بوده و هیچ گاه به معنای محدود کردن فضای رسانه ای نبوده است اما سازمان تروریستی گولن و پ ک ک توانستند با پروپاگاندای رسانه ای این برخوردها را به معنای برخورد با رسانه جا بزنند.
وی با بیان اینکه در دو سال گذشته ماهیت این سازمان تروریستی در حوزه بین المللی مشخص و اثرات آن کم رنگ تر شده است از این رو خروج چنین افرادی از رسانه ها منجر به باور پذیری بیشتر رسانه ها خواهد شد.
وی همچنین در پاسخ به سوالی درباره حضور ترکیه در شمال عراق هم گفت: سیاست اصولی ما این است که اگر در کشورهای همسایه سازمانهای تروریستی علیه ترکیه اقدام کردند از طریق آن کشور این تهدید برطرف شود اما اگر آن کشورها ظرفیتی برای برخورد با سازمانهای تروریستی ندارند ما نمی توانیم اجازه دهیم این سازمانها علیه امنیت ما اقدام کنند.
هاکان تکین با اشاره به پیشینه فعالیت 30 ساله حضور پ ک ک در شمال عراق گفت: در مناطقی که پ ک ک به عنوان قرارگاه استفاده می کند نیروهای دولت مرکزی عراق حضور ندارند و ما چشم اندازی از اینکه دولت مرکزی عراق بتواند در کوتاه مدت عملیاتی در این مناطق انجام دهد نمی بینیم.
سفیر ترکیه در تهران گفت: پیش از این هم بارها گفته ایم حاضریم هر نوع همکاری با دولت مرکزی انجام دهیم و حتی اگر توان ندارند حاضر به انجام عملیات مشترک هستیم و این موضوع را بارها هم مطرح کرده ایم.
وی ادامه داد: در شرایطی که موجودیت پ ک ک در پشت مرزهای ترکیه ادامه یابد دولت مرکزی عراق هم نتواند اقدامی انجام دهد ترکیه با تکیه بر اصل دفاع مشروع تمام گام ها برای باز بین بردن تهدیدات علیه امنیت خود برمی دارد.
هاکان تکین تصریح کرد: تنها هدف عملیات ارتش در شمال عراق از بین بردن تهدیدات علیه ترکیه است و ما هیچ هدف دیگر در شمال عراق نداریم و بعد از تشکیل دولت جدید در عراق هم رایزنی ها را با آن ادامه خواهیم داد.
سفیر ترکیه در تهران درباره امکان همکاری با ایران در مبارزه با گروه های تروریستی گفت: همکاری بخصوص در منطقه مرزهای سه کشور ( ایران،عراق و ترکیه ) که پ ک ک در آنجا هم حضور دارد امکانپذیر است. این همکاری به امنیت سه کشور کمک می کند.
وی افزود: ما طرفدار همکاری با ایران و عراق هستیم،برخورد و مقابله با پ ک ک همواره در همکاریهای امنیتی ما با ایران وجود داشته است و برای همکاری بیشتر در این حوزه آماده هستیم.
هاکان تکین در خصوص واکنش اتحادیه اروپا به برخوردهای دولت ترکیه با اعضای سازمان فتح الله گولن گفت: دوستان اروپایی که داعیه پرچمداری حقوق بشر و دموکراسی دارند با رویکردی که در قبال کودتا نتوانستند کارنامه روشنی از خود نشان دهند. آنها به جای اینکه از حقوق مردم و دولت قانونی دفاع کنند تلاش کردند از حقوق کودتاچیان دفاع کنند.
این دیپلمات ترک خاطرنشان کرد: بعضی محافل در اروپا مدام درباره ایجاد مانع در عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا دنبال بهانه بودند بعد از کودتا برای آنها یک فرصت خوبی ایجاد شده است با این حال ما علیرغم این برخوردها روابط را با دوستان اروپایی ادامه می دهیم البته اینکه روابط چه سمت و سویی خواهد رفت زمان مشخص می کند.
وی درباره نقش ترکیه در مهار بحران مهاجرت و رویکرد اروپایی ها گفت: اتحادیه اروپا بعد از گذشت هفت سال از بحران سوریه احساس نکرده است باید گام فوری بردارد اما وقتی دید جمعیت چند ده هزار نفری پناهجویان وارد اروپا شدند.
سفیر ترکیه در تهران ادامه داد: در حالی که این میزان جمعیتی نبود که اروپا نتواند از عهده آن بربیاید دچار وحشت شدند و وقتی بحران به اوج خود رسید اجلاسی بین اتحادیه ترکیه برگزار و قرار شد اتحادیه اروپا شش میلیارد یورو به ترکیه کمک کند تا در امور پناهجویانی که به ترکیه آمده اند هزینه شود.
وی با بیان اینکه ترکیه میزبان سه و نیم میلیون پناهجوهست،گفت: در حالی که اتحادیه اروپا این کمک را کامل نکرده به ترکیه اتهام زدند که از موضوع پناهجویان سوء استفاده می کند کشورهایی که چند ده هزار نفر پناهجو را بحران تلقی می کنند حق ندارند ترکیه را متهم به سوء استفاده از پناهجویان کنند.
هاکان تکین همچنین درباره حجم مراودات تجاری ایران و ترکیه و مراودات دو کشور با ارزهای ملی گفت: اولین کشوری که با ایران برای تجارت با پول ملی منعقد و اجرا کرده ترکیه است البته مذاکرات مشابه با چین و روسیه هم انجام شده است.
وی خاطرنشان کرد: تجارت با پول های ملی را از دو زاویه بسیار مفید می دانیم نخست اینکه اگر این کار را بکنیم خود را از موج و فراز و فرود دلار،یورو و بقیه ارزهای بین المللی محافظت می کنیم علاوه بر این اگر با پول ملی خود تجارت کنیم در برابر ضرر تحریم های آمریکا از خود محافظت کرده ایم.
سفیر ترکیه در تهران با بیان اینکه مدل مراودات ایران و روسیه ممکن است در مراودات ایران و ترکیه هماهنگ نباشد،گفت: در تجارت ایران و ترکیه عدم تعادل بالایی به نفع ایران وجود دارد به طوری که در سال2017 صادرات ترکیه سه ممیز دو میلیون دلار بوده صادرات ایران به ترکیه هفت و نیم میلیارد دلار بوده است.
وی همچنین درباره مذاکرات با آمریکا برای استرداد فتح الله گولن گفت: از فردای کودتا مذاکرات جدی با آمریکا درباره استرداد گولن انجام شد وشواهد مقتنی به آمریکا دادیم اما با گذشت دو سال اقدام جدی از سوی آمریکا ندیده ایم.
هاکان تکین گفت: ما پاسخی که می گیریم این است سیستم قضایی مستقل است و نمی توانیم دخالت کنیم اما امریکا کاملا با رویکردی متضاد درباره کسانی که در ترکیه با اتهام قضایی بازداشت هستند درخواست می کند این افراد سریعا آزاد شوند.
وی تصریح کرد: ما شهروندان را عناصری برای چانه زنی نمی دانیم روند قضایی درباره آنها باید طی شود اما رسیدگی به اتهامات فتح الله گولن و کسانی که کودتا کردند باید با سرعت بیشتری انجام شود.