مراسم صد و نود و هفتمین سالگرد استقلال بولیوی با حضور رومینا گوادالوپه پرز راموس، سفیر بولیوی در ایران و برخی از سفرا و رایزنان سفارت خانه ها در تهران برگزار شد.

به گزارش آوا دیپلماتیک، خانم رومینا گوادالوپه پرز راموس، سفیر بولیوی در تهران، طی سخنانی درباره سند استقلال این کشور گفت: سند استقلال بولیوی که در تاریخ 6 اوت 1825 امضاء شد، در اولین بند خود با مقایسه ایبری به مثابه شیری خشمگین که تمام یک قاره را با خون درید، آغاز می شود و چنین می آورد: “شیر ایبری با خشم سایه انداخته برای قرن ها تن نگون بخت آمریکا را دریده و با خون خود آن را سیراب کرده (…) خون های ریخته شده بارزترین یادگار خونخواری آن هیولا است.

وی با اشاره به دومین و سومین بند سند استقلال بولیوی خاطرنشان کرد: آمریکا میدانی برای نبرد بوده است، و بانگ های آزادی، که فرزاندانش پر تکرار بر زبان راندند، زمین را از نژاد مستبدان پاک کرده است. جهانیان می دانند که در قاره آمریکا، اولین خون آزادگان و خون هزاران شهیدِ وطن ریخته شد.

سفیر بولیوی در ادامه سخنان خود چهارمین بند این سند را قرائت کرد و گفت: اعلام استقلال می کنیم از اسپانیا، و تعیین سرنوشتِ پیش روی خود را به گونه ای زیبنده، مشروع و قانونی، با بازخوانی مانیفست های سایر کشورهای آمریکایی در دست می گیریم، و نیز نسبت به ظلم، ناعدالتی، سرکوب و فقدان هر گونه حفاظت، که از سوی دولت اسپانیا بر همگی ما وارد می شد اعلام استقلال می کنیم.

وی در ادامه افزود: اگر هنگامی که به برادران بومی ما، فرزندان مانکو کاپاک بزرگ (فرزندان خورشید)، نگاهی بیاندازید، درحالی که در میان ایشان نگون بخت ترین مردان، بردگانی تحقیر شده، موجوداتی قربانی شده زیر بار عذاب های گوناگون، خشونت و سختی ها، وجود دارد، و از چشمان شما سیل اشک سرازیر نشود، خواهید گفت هیچ چیز عادلانه تر از شکستن پیوندهایی نیست که با آن زیر یوغ اسپانیای بی رحم بودیم.

خانم راموس در ادامه پنجمین و ششمین بند اعلام استقلال بولیوی را قرائت کرد و گفت: روز فرخنده ای فرا رسیده است که در آن آراء غیر قابل تغییر و پرشور پِروی بزرگ در جهت پایان دادن و رهایی از قدرت ناعادلانه، ظالمانه و فلاکت بار پادشاه فرناندو هفتم تحت استعمار ناپسند اسپانیا به همراه تمامی وابستگی ها به آن و به پادشاهی های کنونی و پسین آن، بر این منطقه والا محقق شده است. در نتیجه آن به عنوان دولتی آزاد و مستقل از همه کشورها، اعم از دنیای جدید و قدیم، سر بلند می کند؛ و اراده قطعی آن، اداره امور به دست خویش و بر اساس قانون اساسی، قوانین و توسط مقاماتی است که ایشان خود بخواهند.

سفیر بولیوی با اعلام دلایل شکست جمهوری در طی سالهای 1825 الی 2006 گفت: حکومت جمهوری که در سال 1825 پدیدار شد، از نظر دربرگیری همه اقشار ملت، دارای شمول ملی نبود. تراژدی حکومت جمهوری در این است که مشروعیت آن از داخل نبود، در واقع، از جنبه فراگیری ملی شامل همه مردم و اقوام بومی اصیل نمی شد.

وی در ادامه افزود: در فضایی که استقلال در آن به وقوع پیوست، یک میلیون و صد هزار نفر جمعیت وجود داشت که 800 هزار نفر آنها را بومیان، 100 هزار نفر را دو رگه ها، و 200 هزار نفر را سفیدپوستان و نوادگان اسپانیایی ها تشکیل می دادند. اکثریت بومی که 73 درصد را تشکیل می داد، از سوی طبقه اشراف که قدرت را در دست داشتند، نادیده انگاشته می شد؛ پس، آنچه از قدرت حاکم برمی خاست، نماینده کل مردم نبود و منشاء مشروع و قانونی نداشت.

خانم راموس دلایل مذکور را باعث عدم تشکیل دولت فراملی دانست و در نتیجه آن، حکونت ضد ملی به سرکار آمد.

وی در ادامه افزود: ضد ملی بودن به معنای فرض کردن ملت بدون در نظر گرفتن بومیان بود. در این زمان و پس از مبارزات استقلال طلبی، پارادوکسی به وجود آمد. ظهور کشوری مستقل، با جامعه ای استعماری. بنابراین، حکومت جمهوری که در سال 1825 پدید آمد، علیرغم قرار داشتن در وضعیت رسمی استقلال ولی استعماری بود؛ و قدرت استعماری بر کشور سایه افکنده بود. مردم در نهایت پس از شورشی که این قشر را از قدرت کنار راند، توانستند در سال 1952 به حق رای عمومی دست یابند.

خانم راموس درباره تحولات سیاسی و اجتماعی آن دوران بولیوی گفت: انحصارگرایی، نابرابری و ناعدالتی اجتماعی، وجه مشترکی بود که با کودتاهای مکرر که تا سال 1980 به وقوع پیوستند و پس از آن، به دلیل سیاست های نئولیبرالی که تا سال 2005 منابع طبیعی بولیوی را به غارت بردند، تشدید شد. استقلال از دست رفت و اکثریت جمعیت بولیوی در فقر شدید، نابرابری و بی عدالتی اجتماعی غوطه ور شد.

وی با اشاره به انتخابات انتخابات سال 2005 که اوو مورالس آیما به عنوان نامزد ریاست جمهوری به پیروزی رسید خاطرنشان کرد: برای اولین بار در تاریخ جمهوریت، ریاست جمهوری به دست یک فرد بومی، با اصلیت آیمارا، قرار گرفت که با تصویب قانون اساسی جدید از سوی مجلس موسسان بنیانی نو را در بولیوی بنا گذاشت و حکومت جمهوری و استعمارگرایی نو برچیده شد و دولت چندملیتی بولیوی تشکیل شد، که نماینده اکثریت جامعه و متشکل از 36 ملت و مردم بومی و اصیل کشور است.

سفیر بولیوی ضمن تشریح برنامه های حاکمیتی سال های 2006 تا 2019 گفت: یکی از ارکان آن، الگوی اقتصادی اجتماعی و جمعی بود، که امکان توزیع ثروت، کاهش فقر شدید، و کاهش شکاف نابرابری را فراهم آورد. شرکت های راهبردی، ملی شدند، همچنین منابع طبیعی، مانند گاز و لیتیوم، ملی شدند. همینطور ساخت نیروگاه هسته ای برای اهداف صلح آمیز شروع شد. علاوه بر این، به تغییر بسترهای انرژی خود اقدام کردیم و تصمیم گرفتیم بولیوی را به مرکز انرژی آمریکای لاتین تبدیل کنیم.

وی در ادامه افزود: سیاست های اقتصادی و اجتماعی ما این امکان را فراهم آورد که بولیوی در جایگاه اول کشورهای آمریکای لاتینی در رشد تولید ناخالص ملی قرار گیرد.

سفیر بولیوی با تشریح وقایع انتخابات سال 2019 خاطرنشان کرد: اپوزیسیون که دوباره شکست خورده بود، در نوامبر 2019، کودتای منزجر کننده ای را با اتهام تقلب انتخاباتی با همدستی دبیر اول سازمان دولت های آمریکایی، لوئیس آلماگرو، به راه انداخت. نیروهای مسلح و پلیس بولیوی، عوامل قدرت و ابزار اپوزیسیون سیاسی بودند که در راستای ایجاد هرج و مرج و بی ثباتی برخلاف قانون اساسی، توطئه خود را طراحی کردند. در بحبوحه هرج و مرج و بی ثباتی، سناتور جنینه آنییز به طریق غیرقانونی در جلسه ای بدون رسیدن به حد نصاب، خود را در 12 نوامبر 2019، رئیس جمهور بولیوی خواند.

وی در ادامه افزود: به عنوان بخشی از نقض غیرقانونی دموکراسی و نقض قانون اساسی، یک نظامی نشان ریاست جمهوری را بر شانه وی انداخت. پس از کودتا، نتایج چندین گزارش و تحقیق نشان داد که در انتخابات تقلب صورت نگرفته و روایتی که سردرمداران استعماگرایی نو با همدستی آلماگرو، دبیر سازمان دولت های آمریکایی در خصوص وقوع تقلب بر زبان می راندند، قابل پذیرش نیست.

خانم راموس ضمن تشریح روند اعتراض های مردمی در این کشور افزود: مردم بولیوی به خیابان ها آمدند تا در مقابل کودتا بایستند و از رای خود دفاع کنند. پاسخ کودتاگران به این امر، بازداشت های گسترده، به زندان انداختن و کشتار مردم بود. این موارد در سراسر کشور به وقوع پیوست و قتل عام هایی مانند آنچه در ساکابا و سِنکاتا به وقوع پیوست، خانوده ها را داغدار کرد.

وی در ادامه افزود: از دیدگاه اقتصادی، کودتاگران کشور را غارت کردند و تسلیم سیاست های بی چون و چرای بیگانه ها بودند که از سوی آمریکا و دیگر کشورها دیکته می شد. دولت خودخوانده در برابر رسیدگی به همه گیری کووید-19 ناکارآمد ظاهر شد؛ این امر به قیمت جان بیش از هشت هزار شهروند بولیویایی تمام شد. وی حتی برای باقی ماندن در قدرت، انتخابات را برای سه بار متوالی به تعویق انداخت ولی اعتصاب سراسری توسط مرکز کارگران بولیوی امکان برگزاری انتخابات در اکتبر 2020 را فراهم کرد.

سفیر بولیوی نتایج انتخابات سال 2020 را تایید انتخابات سال 2019 دانست و خاطرنشان کرد: آراء به میزان 55.11% به نفع نامزدهای ریاست جمهوری و معاونت وی، لوئیس آرسه کاتاکورا و داوید چوکه ئوآنکا بود. رئیس جمهور لوئیس آرس کاتاکورا و معاون رئیس جمهور دیوید چوکوهوآنکا با مشروعیت مسئولیت خود را آغاز کردند.

وی در ادامه افزود: دولت جدید پس از روی کار آمدن به صورت مشروع و قانونی، در تاریخ 8 نوامبر 2020، دو وظیفه مهم را پیش روی خود داشت: حاکمیت نقض شده قانون توسط رژیم خودخوانده را بازگرداند و به زنان و مردان بولیویایی اطمینان آزادی، شمولیت، میانه روی، و برابری مطابق با قانون اساسی را بدهد و راه را برای سازش ملی هموار سازد. همینطور به دنبال عدالت برای قربانیان قتل عام ها و احقاق حقوق پایمال شده از منظر حقوق بشر باشد.

خانم راموس درباره دستاوردهای دولت بولیوی در سال های 2021 و 2022 گفت: رسیدن مازاد تجاری به 41 درصد؛ کمترین میزان تورم در قاره یعنی 1.2 درصد؛ رشد 6 درصدی تولید ناخالص ملی؛ افزایش 38 درصدی صادرات (کشاورزی، معدن، هیدروکربن ها و تولید)؛ کاهش فقر شدید به 11 درصد؛ کاهش بیکاری به 5 ممیز 3 درصد؛ افزایش فروش هیدروکربن ها به میزان 34 درصد؛ رکورد بی سابقه درآمد حاصل از صادرات.

سفیر بولیوی در ادامه درباره برنامه صلح آمیز هسته ای ایران خاطرنشان کرد: دولت چندملیتی بولیوی از زمان تشکیل خود، از این برنامه به عنوان یکی از حقوق بر حق ملت ها برای توسعه علم و فناوری به صورت آزادانه، حمایت کرده است. ما تمامی روند مذاکرات را و تعهداتی که تا کنون در دستور کار قرار گرفته است، از نزدیک دنبال کرده و اراده سیاسی و مدیریت عالی دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران را، نه فقط برای رسیدن به توافق ۲۰۱۵، بلکه برای به بار نشستن آن، ارج نهاده ایم و همچنین، مانند بسیاری از دولت ها، نسبت به خروج آمریکا از توافق ابراز تاسف کرده ایم.

وی درباره تعهدات بین‌المللی ایران در برجام افزود: جمهوری اسلامی ایران، تعهدات خود را به صورت یکجانبه در توافقی چندجانبه که دارای ضرر و زیان آشکار برای ایران است، حفظ کرده، و علیرغم آن، به صورت نا عادلانه ای قربانی تحریم هایی است که اقتصاد آن را با مشکل مواجه کرده و بر جامعه آن اثر گذاشته است. بنابراین، بولیوی در کنار ایران ایستاده و این جنگ اقتصادی تحمیلی را محکوم می کند.

در ادامه این مراسم، عیسی کاملی مدیرکل آمریکا وزارت امور خارجه که به نمایندگی از دولت جمهوری اسلامی ایران در مراسم استقلال بولیوی حضور یافته بود، در سخنانی، از روابط علمی، فرهنگی و تجاری دو کشور با وجود فشارها و تحریم‌های بین‌المللی، تجلیل کرد و خواستار توسعه همه جانبه روابط تهران و لاپاز به خصوص در عرصه های دانش بنیان شد.
وی در ادامه افزود: سال گذشته دو طرف توافق کردند که برنامه اقدام همکاری مشترک تدوین و عملیاتی شود.
عیسی کاملی در سخنرانی خود، ضمن تاکید بر اجرایی شدن طرح‌های سرمایه‌گذاری ایران در بخش های مختلف این کشور آمریکای جنوبی، از توسعه مراکز بهداشتی در بولیوی با سرمایه گذاری ایران، توسعه روابط دانشگاهی دو کشور به ویژه در بخش نانو فناوری و پیشرفت همکاری های صنعتی در عرصه ماشین آلات صنعتی خبر داد.

 عیسی کاملی، سردار قلب ها، قاسم سلیمانی را عامل و حامی انسجام و استقلال و اتحاد ملت های تحت ستم استکبار جهانی به ویژه ایران و بولیوی دانست و بر نقش حوزه های اجتماعی در تقویت مناسبات دو کشور تاکید کرد.

در ادامه قربان اف سفیر ترکمنستان، شیخ السفرای جامعه دیپلماتیک مستقر در ایران، بعد از ادای احترام به حاضرین و تبریک این روز به سفیر بولیوی گفت: ما امروز برای گرامیداشت صد و نود و هفتمین سالگرد استقلال بولیوی جمع شده ایم. برای من باعث افتخار است که از طرف همه همکارانم این مناسبت برجسته را به خانم سفیر راموس و تمام دیپلمات ها و کارکنان سفارت بولیوی در تهران تبریک بگویم.
وی در ادامه افزود: برای همه شما و مردم بولیوی، صلح و ثبات و سعادت را خواستارم. باعث خوشحالی همه ما است که امروز اینجا و در شادی شما سهیم هستیم. من هچنین معتقدم که سفیر راموس کار بزرگی انجام داده است و به توسعه روابط بین بولیوی و ایران در جهت منافع دو کشور کمک می کند.
سخنران پایانی این مراسم سفیر برزیل بعد از ادای احترام به حضار گفت: می خواهم نکته ای را از طرف سفرای آمریکای لاتین به عرض شما برسانم. همگی می دانیم که ماموریت سفیر اروگوئه در تهران آقای کارلوس اسگاربی پایان یافته است. ما از سفیر خانم رومینا راموس دعوت کردیم که شیخ السفرای ما کشورهای آمریکایی باشد و باید بگویم که او این درخواست را پذیرفته است.

در مراسم نکوداشت صد و نود و هفتمین سالگرد استقلال بولیوی در تهران، پس از پخش سخنان لوئیس آرسه کاتاکورا، رئیس جمهور بولیوی و تیزر مبارزات اجتماعی و اعتراضات مردم بولیوی پس از کودتای سال ۲۰۱۹، سفیر بولیوی در تهران، از نرجس سلیمانی به نمایندگی از خانواده سردار سپهبد قاسم سلیمانی با اعطاء بیانیه استقلال بولیوی، تقدیر کرد و وی را در آغوش گرفت.

  • facebook
  • googleplus
  • twitter
  • linkedin
  • linkedin
  • linkedin