هم اندیشی سه روزه پیشگیری از انتقال عفونت اچ آی وی از مادر به فرزند (PMTCT) با حضور مسئولان وزارت بهداشت، نماینده دفتر یونیسف در ایران برگزار شد.

 به گزارش آوا دیپلماتیک، در این نشست آقای دکتر ویل پارکس، نماینده دفتر یونیسف گفت: در دو سال گذشته، یونیسف همواره از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گسترش برنامه پیشگیری از انتقال اچ آی وی/ ایدز از مادر به فرزند از طریق تقویت دانش و مهارت نیروهای فعال در برنامه، ایجاد سیستم، تدوین دستورالعمل و پروتکل حمایت نموده است. همچنین یونیسف با سازمان بهداشت جهانی، این امکان را فراهم ساخت که گروهی از مربیان ایرانی در دو برنامه مراقبت و درمان کودکان و نوجوانانی که با ایدز زندگی می کنند، مشارکت داشته باشند.

وی در ادامه افزود: همگام با “برنامه تحول سلامت” وزارت بهداشت در برآورده نمودن نیازهای افراد محروم، لازم است که خدمات PMTCT افرادی را که در مناطق حاشیه ایی زندگی می کنند، در اولویت قرار گیرد. بنابراین درباره شناسایی گروه هدف و تقویت سیستم های ارجاع باید بیشتر توجه شود. همچنین پایداری و حفظ برنامه از نقطه نظر تدارکات به ویژه برای تست سریع تشخیص اچ آی وی بسیار اهمیت دارد.

در این نشست آقای دکتر محمد مهدی گویا، مدیر کل و رئیس مرکز مدیریت بيماري هاي واگير وزارت بهداشت با اشاره به صفر رساندن خطر انتقال عفونت اچ آی وی از مادر به فرزند گفت: تصمیم گرفته شده است تا سال 2020، یعنی ظرف 5 سال که البته سال اول آن شروع شده است، 90 درصد کسانی که مبتلا به عفونت اچ آی وی هستند، شناسایی شوند. در صورتی که این افراد نیاز به مراقبت داشته باشند، حداقل 90 درصد آنها باید با داروهای مؤثر درمان شوند به صورتی که احتمال انتقال عفونت توسط آنان به دیگران کاملاً از بین برود.

آقای دکتر گویا ضمن استقبال از پیشنهاد آقای دکتر پارکس مبنی بر وجود یک مرکز نظام مند آموزش، تأسیس چنین مرکزی را با بهره گیری از نیروهای متخصص دانشگاهی بسیار ضروری دانست. وی همچنین بر تقویت شناسایی گروه هدف تأکید کرد و خاطر نشان نمود که از دو سال پیش بر روی ارائه خدمات سلامت و PMTCT به حاشیه نشینان سرمایه گذاری ویژه ای در کشور انجام شده است.

خانم دکتر  پروین افسر کازرونی، رئیس اداره کنترل ایدز وزارت بهداشت نیز خاطر نشان کرد: بحث اچ آی وی، تنها موضوع یک بیماری نیست بلکه یک معضل اجتماعی، اقتصادی، بهداشتی و رفتاری است. برنامه چهارم استراتژیک ملی کنترل ایدز تدوین و به تصویب هیأت وزیران رسیده است. در سال 2013، 35 میلیون نفر با اچ آی وی، در جهان زندگی می کردند و از زمان شروع اپیدمی، تا کنون حدود 78 میلیون نفر در دنیا به این عفونت مبتلا شده اند.

خانم دکتر کازرونی در ادامه بیان کردند، برنامهPMTCT  که در حال حاضر در 16 دانشگاه کشور، 170 مرکز و 40 بیمارستان در حال اجرا است، حدود 65 هزار نفر را تحت پوشش قرار داده است و حدود 81 هزار رپید تست از زنان باردار انجام شده است که از این تعداد 51 تست مثبت بوده اند. این برنامه بر تشخیص به هنگام، شروع به موقع مراقبت و درمان و ماندگاری بر درمان تأکید می کند.

خانم دکتر فرحناز ترکستانی، رئیس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت، بر اهمیت ارزیابی پس از اجرای برنامه پایلوت و نقش مشاوره در متقاعد نمودن زنان باردار برای انجام تست اچ آی وی و فعالیت های مراقبتی پس از آن تأکید نمودند. ایشان ابراز امیدواری نمودند که این نشست به مشخص شدن مشکلات موجود در اجرای برنامه و رفع آنها کمک کند.

 در ادامه، آقای مهندس امیر حسین یارپرور از انجام ارزیابی برنامه PMTCT  با کمک مشاورین داخلی و خارجی در سال جاری میلادی خبر داد و افزود: نتایج ارزیابی مذکور در یک جلسه مشورتی با حضور تمامی دانشگاه های درگیر به بحث گذاشته خواهد شد تا بتوان این برنامه را به کل کشور گسترش داد. شناسایی زنان اچ آی وی، مثبت بسیار اهمیت دارد و مراکز مربوطه باید در مناطق مطلوبی تأسیس شوند. همچنین پایداری برنامه از نظر تدارکات و افزایش دانش و مهارت نیروهای فعال در برنامه بسیار اهمیت دارد.

نشست هم اندیشی برای هشت دانشگاه دیگر مجری برنامه PMTCT از 26 تا 28 بهمن 1394 برگزار می شود.

  • facebook
  • googleplus
  • twitter
  • linkedin
  • linkedin
  • linkedin