پانگ سن، سفیر چین در ایران از تشکیل کارگروهی به منظور بازطراحی راکتور اراک با حضور چین و آمریکا خبر داد.

به گزارش آوا دیپلماتیک، پانگ سن در نشستی خبری که در آستانه سفر رئیس جمهوری چین به ایران انجام شد، گفت: بازطراحی راکتور اراک از مهمترین موضوعات توافق برجام است، چین در فرآیند مذاکرات هسته ای همواره نقش مثبتی ایفا کرده و درباره بازطراحی راکتور اراک هم طرح های خود را ارائه کرده است.

وی با بیان اینکه پیشنهاد چین به افزایش اعتماد بین ایران و 1+5 کمک می کند، اظهار داشت: کارگروهی به منظور بازطراحی راکتور اراک با حضور چین و آمریکا تشکیل شده است و طرفین اسناد سیاسی مربوطه را امضا کرده اند.

سفیر چین در تهران اضافه کرد: چین بعنوان یکی از دو رئیس بازطراحی راکتور اراک (گروه مشترک کاری) مثل همیشه نقش سازنده ای ایفا می کند.

پانگ سن با بیان اینکه در گام بعدی با دوستان ایرانی و 1+5 در تماس تنگاتنگ هستیم، اظهار داشت: اسناد مربوطه، ماهیت حقوقی ایران را به عنوان یکی از اعضای ان. پی. تی تایید کرده است.

وی اضافه کرد: چین آمادگی دارد با سازمان انرژی اتمی ایران در چارچوب قوانین و مقررات بین المللی در زمینه هایی همچون تولید ایزوتوپ، شیرین سازی آب دریا و احداث نیروگاه های هسته ای همکاری کند.

سفیر چین در پاسخ به سوالی پیرامون اهدف سفر شی جی پینگ رئیس جمهوری چین به ایران و اینکه آیا این سفر با هدف میانجی گری میان ایران و عربستان انجام می شود؟ گفت: خاورمیانه از مناطق بسیار مهم جهان است که دارای منابع و ذخایر مهمی از نفت و گاز است و صلح و ثبات در خاورمیانه نه تنها به نفع منطقه بلکه با صلح و امنیت تمام دنیا مرتبط است.

پانگ سن ادامه داد: عربستان و ایران دو کشور مهم منطقه هستند که چین با هر دو کشور رابطه بسیار خوبی دارد و ما امیدواریم دو کشور مثل همه کشورهای منطقه روابط صلح آمیز داشته باشند.

وی یادآور شد: وجود مشکلات و اختلاف نظرها بین همسایگان طبیعی است و خیلی عجیب نیست، مهم این است که نگاه درستی برای حل این مشکلات داشته باشیم.

سفیر چین در تهران ابراز امیدواری کرد دو کشور از طریق گفت و گو های سیاسی اختلافات خود را حل کنند و در عین حال گفت: معتقدیم برخی از مشکلات پیشینه طولانی دارد و حل و فصل آن ها ظرف یک روز انجام نمی شود.

پانگ سن ادامه داد: آقای شی جین پینگ رئیس خلق چین در این سفر به سه کشور منطقه نه تنها درباره روابط دو جانبه بلکه درباره مسائل مهم بین المللی و منطقه ای بحث و تبادل نظر می کند.

وی خاطرنشان کرد: چین تمایل دارد درباره پیشبرد صلح و ثبات در منطقه نقش خود را ایفا کند.

سفیر چین در تهران ادامه داد: این سفر طی 14 سال اخیر اولین سفر نفر اول چین به ایران است و فکر می کنم اولین رئیس کشوری است که بعد از اجرای توافق هسته ای ایران و 1+5 به ایران سفر می کند.

پانگ سن گفت: شی جین پینگ در این سفر با رییس جمهور و مقامات دیگر ایران مذاکرات خواهد داشت و این سفر مسیر درخشانی را برای آینده روابط دو کشور باز می کند.

وی با بیان اینکه چین همواره نگاه استراتژیک و طولانی مدت به روابط با ایران داشته است، اظهار داشت: روابط دو کشور در سال های اخیر روند ثابتی داشته است و روسای دو کشور در کنفرانس های بین المللی با هم ملاقات می کردند و بعد از توافق هسته ای هم روابط ایران و چین با فرصت مهمی مواجه شده است.

وی تصریح کرد: سفر شی جین پینگ حتما رویداد بسیار مهمی در روابط دو جانبه خواهد بود و مسیر جدیدی را برای توسعه روابط دو کشور باز خواهد کرد.

سفیر چین در تهران در پاسخ به سوال دیگری پیرامون مبارزه با تروریسم و پیوستن چین به ائتلاف چهارگانه ایران، روسیه، سوریه و عراق اظهار داشت: تروریسم چالش مشترک بشریت است که نه تنها برای منطقه خاورمیانه بکله برای مردم آمریکا، اروپا و آسیا هم آسیب زا بوده است.

پانگ سن ادامه داد: چین یکی از قربانیان تروریسم است و از مبارزه جامعه بین المللی با تروریسم پشتیبانی می کند.

وی با تاکید بر اینکه نباید در مبارزه با تروریسم از استانداردهای دوگانه استفاده کنیم و نه باید پیوندی بین ادیان یا ملل خاصی با تروریسم ایجاد کنیم، گفت: سازمان ملل باید هماهنگ کننده مبارزه با تروریسم باشد و کشورهای مختلف هم متعهد به مبارزه به این فرآیند باشند.

سفیر چین خاطرنشان کرد: چین یکی از مهمترین کشورهایی است که علیه تروریسم مبارزه می کند و پیشتیبان همه اقدامات علیه این پدیده است، برای مثال چین در مسئله سوریه در سه جلسه وزیران خارجه شرکت و در این سه جلسه پیشنهادات خود را ارائه کرده است.

پانگ سن همچنین درباره اقدامات این کشور برای میانجیگری میان دولت سوریه و معارضه این کشور گفت: چین از آقای ولید معلم معاون نخست وزیر و وزیرخارجه برای سفر به چین دعوت کرد و طرفین درباره حل و فصل بحران سوریه رایزنی کردند. در عین حال ما از رئیس ائتلاف ملی مخالفین سوریه میزبانی کردیم.

وی ادامه داد: هدف اصلی این سفرها درباره پیشبرد روند سیاسی سوریه و تلاش برای صلح در این کشور بوده است.

به گفته پانگ سن در این مذاکرات پیشرفت هایی به دست آمد برای مثال اولین بار طرف سوریه به طور علنی گفت که قطعنامه شماره 2254 شورای امنیت را قبول می کند و همچنین برای اولین بار گفت که آمادگی دارند با همکاری سازمان ملل با مخالفین مذاکره کند.

وی با بیان این که ما مایلیم با همه طرف ها در این زمینه در تماس باشیم تا از طریق گفت و گوها در مسیر صلح و ثبات گام برداریم، یادآور شد: در این مذاکرات همچنین طرف سوری اعلام آمادگی کرد که با جامعه بین الملل برای ارائه کمک های انسان دوستانه همکاری کند.

وی با تاکید بر این که در حل و فصل بحران سوریه بر اصول و اساسنامه سازمان ملل متحد پای بند باشیم گفت: در این اقدامات باید همه به حاکمیت استقلال و یکپارچگی سرزمینی سوریه احترام بگذارند، ضمن اینکه تصمیم گیری برای سرنوشت این کشور باید بدست مردم این کشور باشد.

سفیر چین در تهران تصریح کرد: حل و فصل بحران سوریه باید از طریق سیاسی باشد و خشونت راه حل نیست.

به گفته پانگ سن باید روند سیاسی و مبارزه با تروریسم همزمان باشد و جامعه بین المللی هم کمک های انسان دوستانه برای مردم سوریه ارایه کند و با این کمک ها ضمن کمک به توسعه این کشور زمینه های تروریسم را از بین ببریم.

وی افزود: چین از همه تلاش ها برای مبارزه با تروریسم از جمله تلاش های ایران و روسیه و مشورهای مختلف پشتیبانی می کند.

سفیر چین همچنین درباره همکاری های نظامی ایران و چین اظهارداشت: روابط ایران و چین همه جانبه است به طوری که در سال های اخیر دو طرف در زمینه های سیاسی، اقتصادی، علمی و امنیتی همکاری های خوبی داشتند.

پانگ سن با اشاره به سفر وزیر دفاع کشورمان به چین اظهارداشت: آقای دهقان در راس هیاتی از چین دیدار کردند و بعضی از مقامات هم دیدارهای دو جانبه ای انجام دادند و چین هم چند هیات نظامی به ایران اعزام کرد به خصوص ناوگروه چین بعد از پایان ماموریت در خلیج عدن در مسیر برگشت به چین از بندری در ایران هم بازدید کرد.

وی تصریح کرد: توافق هسته ای ایران و 1+5 شرایط را برای همکاری دو طرف در زمینه نظامی فراهم کرد و معتقدیم همکاری نظامی دو کشور پیشرفت های جدیدی خواهد داشت.

سفیر چین در تهران همچنین در پاسخ به سوالی پیرامون سیاست توازن مجدد آسیا-پاسیفیک که آمریکا درسالهای اخیر مطرح کرده است،گفت: در این زمینه آمریکایی ها بهترین جواب را می توانند بدهند، چین و آمریکا در زمینه های تاریخی، فرهنگی و توسعه تفاوتهای مهمی دارند ولی منافع مشترک دو طرف بیش از اختلافات است.

پانگ سن افزود: مهمتر از همه این است که حفاظت از صلح و ثبات به نفع چین و آمریکا و همه کشورهای منطقه است و ما از نقش سازنده آمریکا در آسیا- پاسیفیک استقبال می کنیم.

وی در عین حال خاطرنشان کرد: هر کشوری هر استراتژی را پیگیری می کند ما اثر آن را نگاه می کنیم و امیدواریم دو کشور رابطه جدیدی را ایجاد کنند.

این دیپلمات چینی ادامه داد: روابط کشورهای بزرگ باید مبتنی بر کنار گذاشتن اختلافات و پیدا کردن منافع مشترک احترام به علایق دو کشور باشد ضمن اینکه این روابط باید بدون تقابل بوده و علیه کشور سوم هم نباشد.

به گفته پانگ سن، چین با پافشاری توسعه صلح آمیز روابط را پیگیری می کند و این مسیر برای آمریکا یک فرصت است و ما تمایل داریم رفت و آمد و دوستی دو کشور افزایش یابد.

وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه روند اتفاقات، تقابل بین چین و آمریکا را اجتناب ناپذیر می کند، گفت: ما با تئوری تقابل تمدنی و اینکه تقابل کشورهای بزرگ دنیا اجتناب ناپذیر است، موافق نیستم. روند فعلی روابط بین کشورها همانند روندهای جنگ اول و دوم جهانی نیست و علت تاکید بر توسعه روابط بین کشورهای بزرگ این است که تئوری جنگ سرد و تقابل را کنار بگذاریم.

سفیر چین در تهران همچنین درباره اختلافات در دریای چین جنوبی گفت: اوضاع دریای چین جنوبی در کنترل است و امیدواریم اختلافاتی که در جزایر وجود دارد با گفت و گوهای سیاسی بین کشورهای منطقه حل و فصل شود .البته بعضی از اختلافات در کوتاه مدت نمی تواند حل و فصل شود اما می توانیم این اختلافات را کنار بگذاریم.

پانگ سن در عین حال ابراز امیدورای کرد: کشورهای خارج از منطقه هم گام های مفیدی برای امنیت منطقه انجام دهند.

وی همچنین درباره عضویت ایران در پیمان شانگهای و سمت وسوی این پیمان در مبارزه با تروریسم اظهار داشت: سازمان همکاری های شانگهای نمونه مهمی از مبارزه با تروریسم است و در داخل آن مکانیسمی برای مبارزه با تروریسم ایجاد شده که رییس آن هم اخیرا به ایران سفر کرد.

این مقام چینی اضافه کرد: درباره گسترش عضویت های سازمان، اساسنامه و مقررات آن راهکارهایی را ارائه کرده است، با این حال توافق هسته ای ایران و 1+5 شرایط را برای عضویت ایران در این پیمان آماده کرده است.

پانگ سن ابراز امیدواری کرد: در آینده ایران عضو رسمی سازمان باشد و انتظار می رود چین با ایران و همه اعضای سازمان همکاری های وسیعتر و موثرتری داشته باشند.

به گزارش ایرنا شی جین پینگ رییس جمهوری چین، جمعه این هفته در راس هیئتی به تهران سفر می کند.

این نخستین سفر نفر اول چین به ایران در 14 سال اخیر و همچنین نخستین سفر رئیس دولت گروه 5+1 به تهران پس از اجرای برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) است.

  • facebook
  • googleplus
  • twitter
  • linkedin
  • linkedin
  • linkedin