رحیم حیات قریشی، سفیر پاکستان در ایران با حضور در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با قربانعلی پورمرجان، معاون توسعه روابط فرهنگی بینالمللی این سازمان دیدار کرد.
به گزارش آوا دیپلماتیک، پورمرجان در این دیدار، با تشریح فعالیتهای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: عمدهترین وظیفه سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به عنوان متولی روابط فرهنگی کشور با دنیا، اجرای قانون اسناد و موافقتنامههای فرهنگی است؛ چراکه در دنیای امروز تعاملات فرهنگی میتواند بسیار مؤثر واقع شود.
معاون توسعه روابط فرهنگی بینالمللی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی افزود: ما همواره به توسعه روابط فرهنگی به ویژه با مردم شبه قاره بالاخص پاکستانیها، اهتمام ویژهای داشتهایم و در تلاشیم که بتوانیم از حداکثر قابلیتها استفاده کنیم و با سایر ملتها از بُعد فرهنگی ارتباط برقرار کنیم.
وی بر لزوم افزایش تعاملات فرهنگی بینالمللی بین ایران و پاکستان تأکید و اضافه کرد: پاکستان در این منظومه فرهنگی و هنری جایگاه خاص خود را دارد زیرا از جمله کشورهایی است که قدمت حضور فرهنگی ما در این کشور، به بیش از ۶۸ سال باز میگردد. بر این اساس، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی نه تنها در اسلامآباد بلکه در سایر شهرهای پاکستان دارای خانههای فرهنگ است. این تعدد خانههای فرهنگ نشانگر آن است که کشور پاکستان و ملت آن، برای ما عزیز و محترم هستند.
پورمرجان روابط ایران و پاکستان را دارای قدمتی کهن خواند و گفت: سابقه روابط فرهنگی، دینی و زبانی دو کشور ایران و پاکستان به هزار و ۵۰۰ سال قبل از میلاد عیسی مسیح (ع) بر میگردد. قبل از اسلام، روابط در حوزه تمدنی، تاریخی و زبانی بود اما پس از اسلام حضور عرفا و اندیشمندان اسلامی این ارتباط را مستحکم و تنگاتنگ کرد. پس از استقلال کشور پاکستان، جمهوری اسلامی ایران نخستین کشوری بود که کشور تازه تأسیس در شرق خود را به رسمیت شناخت و هر دو کشور مسلمان در طول این سالها، روابط دیرینه و حسنهای را پشت سر گذاشتهاند.
معاون توسعه روابط فرهنگی بینالمللی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با اشاره به ریشههای تاریخی ارتباطات دو ملت بیان کرد: علامه اقبال شاعر، فیلسوف، سیاستمدار و متفکر مسلمان پاکستانی برای ایرانیان شخصیت آشنایی است و به اشعار او عشق میورزیم چراکه بخش عمدهای از اشعار اقبال لاهوری به زبان فارسی است.
وی همچنین به تأکیدات مقام معظم رهبری در خصوص گسترش روابط بین ایران و مردم شبه قاره در حوزه فرهنگی و دینی اشاره کرد و گفت: علامه اقبال به وسیله اشعار خود به زبان فارسی و اردو، دلهای دو ملت ایران و پاکستان را به هم گره زد. این علاقهمندی به گونهای است که خانههای فرهنگ ایران در شهرهای پاکستان هر ساله به مناسبت سالروز ولادت علامه محمد اقبال لاهوری، مراسم و سمینارهای مختلفی را برگزار میکنند.
پورمرجان پیشنهاد اجرای برنامههای مشترک فرهنگی بین دو کشور در زمینه صنعت فیلمسازی، نمایشگاههای فرهنگی و هنری، اعزام اساتید و دانشجویان زبان فارسی پاکستانی به ایران و همچنین، اعزام اساتید و دانشجویان زبان اردو ایرانی به پاکستان جهت شرکت در دورههای دانشافزایی، آموزش و گسترش زبان فارسی در پاکستان و توجه به نسخ خطی فارسی در پاکستان را داد.
وی در پایان سخنانش، به گنجینه عظیم فرهنگی و تاریخی ایران و پاکستان در مرکز تحقیقات فارسی ایران و پاکستان اشاره کرد و گفت: مرکز تحقیقات زبان فارسی ایران و پاکستان به عنوان گنجینه گرانبها و سند ذی قیمت حیات زبان فارسی در منطقه شبه قاره، شرایط مساعدی ندارد و برای ادامه حیات، سخت نیازمند توجه جدی از سوی نهادهای ذیربط در پاکستان است.
رحیم حیات قریشی، سفیر پاکستان در ایران با استقبال از پیشنهادات پورمرجان، بر اهمیت روابط برادرانه و دیرینه پاکستان با ایران که ریشه در فرهنگ، زبان و تاریخ دارد، تأکید کرد و گفت: عمیقا روابط فرهنگی با ایران را ارج مینهم و خواهان گسترش روابط با ایران هستیم.
وی در ادامه، روابط ایران و پاکستان را دیرینه و مستحکم دانست و افزود: ما با هم فرهنگ و تمدن و عشق مشترک به پیامبر اعظم(ص) و خاندانشان داریم. روابط ایران و پاکستان پس از ظهور اسلام، گستردهتر شد و زبان فارسی سالهای سال زبان رسمی و متداول در شبه قاره بود.
سفیر پاکستان در ایران بر ایجاد ظرفیت و افزایش همکاریهای علمی و فرهنگی بین دو کشور ایران و پاکستان تأکید کرد و گفت: امیدواریم در آینده شاهد توسعه این روابط و عمیق تر شدن دوستی دو کشور باشیم.
وی تأکید کرد: بسیار خوشحالم که برای نخسین بار در این سازمان حضور مییابم و قطعا ضمن انعکاس مسائل و موضوعات مشورتی فرهنگی طرح شده در این جلسه به دولت متبوع خود، تلاش خواهیم کرد تا ارتباطات فرهنگی بین دو کشور را از طریق این سازمان به مرحله بالاتری برسانیم چراکه ظرفیت برای این ارتقاء وجود دارد.
سفیر پاکستان در ایران بر همکاریهای مشترک با ایران در حوزه فرهنگی و هنری از طریق سازمانهای منطقهای چون اکو و آیسیسکو تأکید کرد.
گفتنی است؛ در این نشست نماینده وزارت امور خارجه کشورمان و مدیرکل توسعه روابط فرهنگی آسیا و اقیانوسیه و رییس اداره منطقهای شبه قاره حضور داشتند.