همینگ یورگنسن (متولد 1939) در سال 1962 در رشته مهندس عمران(کارشناسی ارشد)، از دانشگاه فنی دانمارک فارغ التحصیل شد. وی در سال 1974 به عنوان یک اقتصاددان بازرگانی از دانشکده بازرگانی کپنهاگ مدرک کارشناسی و در سال 2010 به عنوان یک ایران شناس از دانشگاه کپنهاگ مدرک دکترا دریافت نمود. حرفه مهندسی او شامل پروژه هایی در سوئیس، ایران، دانمارک و اندونزی می شود. یورگنسن قبل از اینکه از بانک سرمایه گذاری اروپا بازنشسته شود به مدت 15 سال مشاور فنی و پس از آن مدیر پروژه بود. او قبل از شروع پروژه ایران در دانشگاه کپنهاگ، مشاور ارشد سازمان های بین المللی مختلف بوده است.
گفتگوی اختصاصی آوا دیپلماتیک با دکتر همینگ یورگنسن استاد دانشگاه کپنهاک و شرق شناس
زمانیکه بحث ایرانشناسی مطرح میشود همیشه نقاط مغفول زیادی باقی میماند، به نظر شما مهمترین موضوعی که در حوزه ایرانشناسی به آن پرداخت نشده چه چیزی است؟
به عنوان ایرانشناس تلاش کرده ام در این حوزه نقش مهمی را ایفا کنم. رشته دانشگاهی من باستان شناسی است که به عنوان وظیفه خودم سعی کرده ام به حوزه های که مغفول مانده و پوشش داده نشده بپردازم و کتابی هم در این زمینه منتشر کرده ام.
به نظر شما تنها با شناخت تاریخ و تمدن ایران میتوان ایران امروز را شناخت؟
جواب به این سوال سخت است. من فرد سیاسی نیستم و در زمینه باستانشناسی کار میکنم. چیزی که مرا نگران میکند این است که ایران مراقب میراث و گنجینههای فرهنگی خودش نیست و سازمان میراث فرهنگی ایران در این زمینه اقدامی مناسبی انجام نمیدهد که واقعاً مایه تاسف است.
تا چه اندازه یک ایرانشناس و یا باستانشناس باید به تمدن کهن و بافت موجود در آن کشور اشراف داشته باشد؟
یک باستانشناس باید بر این زوایایی که گفتید آشنا و مسلط باشد چون باستانشناسی رشته ایی است که با مردم سروکار دارد و باید مطالعات فرهنگی در این حوزه داشت. به طور مثال حتی ساخت آب انبار و قنات متاثر از نوع زندگی مردم آن جامعه است.
شما که بر روند تحول فرهنگی ایران در طول تاریخ اشراف دارید چه تفاوتی بین ایران قدیم و امروز به لحاظ فرهنگی و روابط اجتماعی قائل هستید؟
ایران قدیم به مرور در حال از بین رفتن است. در ایران قدیم قنات وجود داشت ولی الان دیگری قناتی فعال نیستند. عمق پمپهای برداشت آب از زیر زمین در گذشته سی متر بوده و الان به بالای دویست متر رسیده است. در ادامه همین روند نیز دریاچه ارومیه وضعیت خوبی ندارد.
توصیه شما به دانشجویانتان برای شناخت بیشتر ایران چیست؟ باید بر روی چه پارامترهایی کار کنند؟
در وهله اول شناخت روابط اجتماعی و ارتباط با نسل جوان ایران خیلی مهم است. نسل جدید ایران ارتباطات زیادی در اینترنت دارند ولی ارتباط مستقیم چیز دیگری است که از این طریق آنها میتوانند از همدیگر خیلی چیزها یاد بگیرند.
آیا تنها توصیه شما به دانشجویان خودتان همین است؟
نه باید بر روی پیشرفتهای موجود در ایران هم کار کنیم. البته ایران از لحاظ پیشرفت با غرب فاصله زیادی دارد و آنها برای همسطح شدن باید این فاصله را جبران کنند.
گفتگو از: محمدرضا نظری