با حضور آقای دکتر عیسی کلانتری، آقای هیرویاسو کوبایاشی، سفیر محترم ژاپن در ایران و خانم آنا ماری کارلسون نماینده موقت برنامه توسعه ملل متحد در ایران برگزار شد.
به گزارش آوا دیپلماتیک، مراسم امضای این توافق نامه در سازمان حفاظت محیط زیست و با حضور آقای دکتر عیسی کلانتری، معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست، آقای هیرویاسو کوبایاشی، سفیر محترم ژاپن در جمهوری اسلامی ایران و خانم آنا ماری کارلسون نماینده موقت برنامه توسعه ملل متحد در ایران برگزار شد.
دولت ژاپن در اقدامی سخاوتمندانه مجددا مبلغ یک میلیون دلار را برای احیای دریاچه ارومیه به دفتر توسعه ملل متحد اهدا کرد. این پنجمین کمک مالی دولت ژاپن به دفتر توسعه ملل متحد در جمهوری اسلامی ایران است.
مراسم امضای این توافق نامه هفته گذشته در سازمان حفاظت محیط زیست و با حضور آقای دکتر عیسی کلانتری، معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست، آقای هیرویاسو کوبایاشی، سفیر محترم ژاپن در جمهوری اسلامی ایران و خانم آنا ماری کارلسون نماینده موقت برنامه توسعه ملل متحد در ایران برگزار شد.
از سال 2014 و به طور سالیانه دولت ژاپن مبلغ یک میلیون دلار را برای این پروژه اختصاص داده است. این کمک مالی در قالب طرح حفاظت از تالاب های ایران که با همکاری دفتر توسعه ی ملل متحد و سازمان حفاظت محیط زیست ایران در حال اجرا است، اضافه گردید.
کمک مالی مزبور، امکان توسعه ی بیشتر طرحی با نام “مشارکت در احیای دریاچه ارومیه با الگوسازی مشارکت جوامع محلی در انجام فعالیت های کشاورزی پایدار و حفاظت از تنوع زیستی گونه های در معرض خطر” را فراهم خواهد ساخت. این پروژه کاملا در راستای برنامه های دولت جمهوری اسلامی ایران و همچنین ستاد احیای دریاچه ارومیه است.
دریاچه ارومیه در شمالی غربی ایران واقع شده و یکی از مهم ترین تالاب های ملی و بین المللی به حساب می آید. در دهه گذشته میزان آب ورودی به دریاچه به طرز چشمگیری کاهش یافته است. این امر به دلیل پدیده “تغییراقلیم” بوده که ایران را تحت تاثیر قرار داده است.
احیای دریاچه ارومیه از طریق ارتقای کشاورزی پایدار و کاهش میزان مصرف آب توسط کشاورزان حاشیه دریاچه و جوامع محلی انجام خواهد شد. اینجا جوامع محلی و کشاروزان با روش های جدید تلاش می کنند تا آب کمتری مصرف کنند. این امر باعث می شود تا استفاده ازآفت کش ها و کودهای مصنوعی نیز کاهش یابد.
این روش باعث کاهش 35 درصدی در مصرف آب کشاورزی خواهد شد که این مقدار آب صرفه جویی شده به دریاچه ارومیه بازگشته و به احیای آن کمک خواهد کرد. در عین حال این طرح به کاهش 40 درصدی میزان مصرف کودهای شیمیایی کمک کرده است.
از طریق رویکردی یکپارچه، این پروژه همچنین سعی دارد تا مدل معیشت جایگزین را از طریق صندوق های اعتباری خُرد و پرداخت برای خدمات اکوسیستمی ارایه دهد. این مدل به عنوان مکانیسم مکمل برای تنوع شغلی و سازگاری بهتر با تأثیرات تغییرات آب و هوایی در منطقه است. این طرح در ابتدا در 41 روستای حاشیه دریاچه ارومیه آغاز گردید. در فاز دوم این پروژه، تعداد این روستاها به 75 رسید و در فاز سوم این عدد به 90 روستا افزایش یافت. در فاز چهارم 110 روستا تحت پوشش پروژه قرار گرفتند. کمک مالی جدید 20 روستای دیگر را به این مجموعه اضافه می کند تا جمعا 130 روستا تحت پوشش این پروژه قرار گیرند.
این پروژه با استقبال جوامع محلی در چهارسال گذشته مواجه شده است. سازمان حفاظت محیط زیست، استانداری های آذربایجان غربی و شرقی و همچنین وزارت جهاد کشاورزی در اجرای موفقیت آمیز این پروژه با کمک مالی دولت ژاپن دخیل بوده اند.