نشست مطبوعاتی عبدالعزیز حسن صالح، سفیر سودان در ایران با محوریت تحولات داخلی سودان و جنایتهای نیروهای شبه نظامی پشتیبانی سریع در ایالت خرطوم سودان علیه غیرنظامیان و مردم عادی برگزار شد.
به گزارش آوا دیپلماتیک، در ابتدای این نشست ویدیویی از جنایتهای نیروهای شبه نظامی پشتیبانی سریع در ایالت خارطوم سودان علیه غیرنظامیان و مردم عادی به نمایش گذاشته شد.
در این نشست سفیر سودان گفت: جنایتهای انجام شده توسط این شبهنظامیان بدتر از نسلکشی و جنایتهایی است که در بوسنی انجام شده است.
وی خاطرنشان کرد: حدود ۲۰۰ نفر از زنان و دختران را نیز این شبهنظامیان ربودهاند و سرنوشت آنها مشخص نیست. حدود ۴۷۰۰ از شهروندان سودانی که توسط این نیروهای شبه نظامی زندانی شده بودند، توسط ارتش سودان آزاد شدند.
سفیر سودان گفت: این شبهنظامیان به خاطر جنایتهای انجام داده باید به عنوان سازمان تروریستی معرفی شوند ولی متاسفانه برخی از کشورهای غربی در برابر این جنایتها سکوت کردهاند.
وی افزود: در مجامع بینالمللی باید تمامی کشورهایی که به این شبهنظامیان در حوزههای مختلف از جمله تجهیزات نظامی کمک کردهاند محکوم شوند.
این دیپلمات ارشد سودانی ادامه داد: کشور امارات به پشتیبانی اسرائیل و کنیا از جمله کشورهایی هستند که با کمک به شبه نظامیان باعث ایجاد شورش در سودان شدهاند.
وی از رسانهها خواست که جنایتهای انجام شده توسط این نیروهای شبه نظامی را برای مردم تبیین کنند.
سفیر سودان در ایران با بیان این که «برخی از کشورهای همسایه سودان برخلاف خواست مردشان به این شبهنظامیان کمک میکنند»، گفت: ما از مردم این کشورها میخواهیم که به دولتهای خود به خاطر این حمایتها فشار آورند.
عبدالعزیز حسن صالح، درباره هدف کشورهای حامی گروههای شبهنظامی خاطرنشان کرد: ما هم مثل شما از این دولتها میپرسیم که هدفشان از این اقدامات چیست و چرا مردم سودان را اذیت میکنند؛ در حالی که سودان در امور داخلی دیگر کشورها از جمله کشورهای همسایه خود دخالتی نکرده است.
وی همچنین در ادامه افزود: حدود ۹۵ درصد از خارطوم آزاد شده است، همه مناطق استراتژیک خارطوم از حضور این گروههای تروریستی پاکسازی شده و در دست ارتش سودان قرار دارد. در برخی از مناطق اطراف خارطوم این گروهها همچنان حضور دارند.
سفیر سودان گفت: ما حدود یک ماه پیش شکایتی علیه امارات در دادگاه لاهه به خاطر حمایت از این گروههای شبهنظامی مطرح کردیم و قرار است که فردا شکایت دولت سودان از امارات در دادگاه لاهه مورد بررسی قرار بگیرد.
عبدالعزیز حسن صالح در ادامه در مورد وجود مستندات پیرامون دخالت امارات در سودان بیان کرد: بعد از پاک سازی هر شهری تعداد مهمات و حتی قوطیهای آب معدنی را پیدا کرده که ثابت شده از امارات وارد سودان شده است. حتی تعدادی از کارشناسان سازمان ملل این مستندات را به شورای امنیت ارسال کردهاند.
وی در پاسخ به سوالی در مورد مناسبات سودان با اسرائیل با توجه به این که این کشور عضو پیمان ابراهیم است، گفت: ما هیچ وقت همپیمان و دوست اسرائیل نبودهایم. در جلسه اخیر اتحادیه عرب و سازمان همکاری اسلامی ما مخالفت خود را با جنایتهای اسرائیل در غزه و طرح اسرائیل برای اخراج مردم غزه اعلام کردیم.
سفیر سودان گفت: اسرائیل در حال حاضر از دشمنان سودان محسوب میشود؛ به خاطر حمایتهایی که از امارات انجام میدهد.
وی همچنین گفت: ما توافقنامه پیمان ابراهیم را امضا نکردهایم، در سال ۲۰۲۰ تبادلنظری در این ارتباط بوده اما به امضای توافقنامهای منجر نشده است.
وی در بخشی دیگر از صحبتهای خود در پاسخ به سوالی در مورد مناسبات ایران و سودان با بیان اینکه «در سال ۲۰۲۴ بار دیگر روابط ایران و سودان از سر گرفته شد و فعالیت سفارت سودان در تهران مجدداً آغاز شد»، گفت: ایران و سودان روابط دیپلماتیکی دارند و از دیگر سو روابط مستحکمی بین ملتهای ایران و سودان برقرار است.
سفیر سودان در تهران همچنین با بیان اینکه «تجار و بازرگانان سودانی و تعدادی از مقامات سودان در نشست اکسپو که در اردیبهشت ماه در تهران برگزار میشود، شرکت میکنند»، گفت: ما همچنین از شرکتهای ایرانی دعوت میکنیم که در بازسازی سودان شرکت کنند.
عبدالعزیز حسن صالح همچنین تصریح کرد: بین ایران و سودان روابط دانشگاهی وجود دارد و تعداد از دانشجویان سودانی در دانشگاههای ایران تحصیل میکنند.