سفیر افغانستان با نائب رئیس اتاق ایران در حاشیه مجمع عمومی اتاق مشترک بازرگانی ایران و افغانستان در محل اتاق ایران دیدار کرد.
به گزارش آوا دیپلماتیک، پدرام سلطانی، نائب رئیس اتاق ایران در دیدار با سفیر افغانستان ضمن اشاره به اشتراکات زبانی، فرهنگی و دینی دو کشور اظهار داشت: ظرفیت های اقتصادی به کار گرفته شده توسط دو کشور، متناسب با مشترکات موجود نیست؛ در صورتی که دولت مردان و فعالان اقتصادی دو کشور بر توسعه مناسبات تجاری فی مابین تمایل دارند.
سلطانی، ضمن تبریک پیوستن کشور افغانستان به سازمان جهانی تجارت (WTO) گفت: هرگونه حرکت روبه جلو که اقتصاد کشور همسایه و دوست افغانستان را تقویت و صلح و آرامش را در منطقه برقرار کند؛ باعث خرسندی و خوشحالی ما است و این الحاق می تواند نقطه عطفی در توسعه همکاری های اقتصادی دو کشور باشد.
نائب رئیس اتاق ایران ادامه داد: فلسفه تشکیل سازمان تجارت جهانی پس از جنگ جهانی دوم نظریه اقتصاددان فرانسوی بود که اگر کالاها از مرزها عبور نکنند سربازها عبور خواهند کرد.
وی تصریح کرد: نگاه اقتصادی باید بر نگاه امنیتی غالب باشد. همانگونه که ناامنی ریشه در فقر، مشکلات مالی و اقتصادی و همچنین فقر آموزشی و فرهنگی مردم دارد، بنابراین لازم است توسعه روابط اقتصادی در اولویت و هدف قرار گیرد تا امنیت و صلح و آرامش در منطقه برقرار شود.
سلطانی افزود: به جای اینکه واردکننده مواد مخدر و ناامنی باشیم، امیدواریم شاهد واردات کالاهای مفید و مصرفی افغانستان به ایران باشیم. هر چند که همیشه نگاه ما به واردات محافظه کارانه بوده است ولی در مورد واردات ایران از افغنستان، نگاه مثبت و روبه رشدی را داریم.
نائب رئیس اتاق ایران تأکید کرد: با توجه به الحاق افغانستان به سازمان تجارت جهانی، الان زمان آن است که از انعقاد قرارداد ترجیحی بین دو کشور فراتر رویم و زمینه را برای امضای قرارداد تجارت آزاد بین ایران و افغانستان فراهم کنیم.
وی خواستار تسهیل صدور ویزا برای تجار و بازرگانان دو کشور توسط سفارتهای مربوطه شد.
نصیر احمد نور سفیر افغانستان در تهران نیز اظهار داشت: ایران و افغانستان دو کشور هم ریشه، هم پیشه، هم کیش و هم زبان هستند که در امتداد همدیگر و مکمل یکدیگر به شمار میآیند. ظرفیت ها و فرصت های زیادی به ویژه در عرصه اقتصادی وجود دارد که باید از آن بهره برد.
نصیر احمد نور با بیان اینکه افغانستان در سالهای اخیر حیات و زندگی نوینی را آغاز کرده است؛ گفت: دولت کنونی افغانستان با انگیزه جدیدی روی کار آمده است و همکاری های اقتصادی با دیگر کشورها خصوصا کشورهای همسایه از اولویت های این دولت است.
سفیر افغانستان در تهران ادامه داد: ایران در ردیف اول کشورهایی است که اکثر کالاهای آن در بازار افغانستان ارایه میشود و میدان رقابت برای فعالان بازرگانی ایران بالاست، چون نسبت به تجار دیگر کشورها، هزینه رفت و آمد، مترجم و دیگر هزینه های جانبی نزدیک به صفر است.
وی با اشاره به مشکلات و موانع بر سر راه توسعه تجارت دو کشور اعلام کرد: ابلاغیه های جدیدی برای تسهیل در امر صدور ویزا به سرکنسولگری های افغانستان صادر شده است که به زودی شاهد نتایج مثبت آن خواهیم بود و انشاءالله مشکلات صدور ویزا حل خواهد شد.
در ادامه این دیدار، «سید حسین سلیمی”نائب رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران – افغانستان، با اشاره به برگزاری اجلاس اخیر اکو در آنکار و حضور فعال نمایندگان افغان در آن اجلاس اظهار داشت: با توجه به برگزاری نشستهای مکرر، هنوز موفق به حل مشکلات تعرفه ای، ویزا، حمل ونقل و راه آهن بین دو کشور نشده ایم.
وی پیشنهاد کرد: بین کشورهای دهگانه عضو اکو ویزا مشترک، مانند ویزای شنگن اروپا صادر شود تا تجار و فعالان اقتصادی کشورهای عضو اکو بتوانند به سهولت به کشورهای یکدیگر رفت و آمد کنند. همچنین با مساعدت اتاق ایران و سفارت افغانستان در تهران، اتاق مشترک بازرگانی افغانستان – ایران در کابل برای توسعه روابط تجاری دو کشور تأسیس شود.