مدیر موسسه فرهنگی اكو گفت: زبان فارسی زبان مشترك ایران و كشورهای همجوارش و میراثی دیرینه و بزرگ است كه باید در حفظ و حراست از آن كوشید و به عنوان ابزاری قدرتمند علیه استعمار از آن بهره برد.
به گزارش آوا دیپلماتیک، افتخار حسین عارف در دیدار با استاندار اصفهان با بیان اینكه استعمار در تلاش است كه اتحاد بین كشورهای فارسی زبان را از بین ببرد، افزود: نیاز است كه مشتركات موجود حفظ و تقویت شود چرا كه تمدن بزرگ این منطقه زنده است و ادامه دارد و باید به این سرمایه ها افتخار كنیم.
وی با بیان اینكه دوران زندگی اقبال لاهوری همزمان با سلطه استعمار بود و او زبان، ادب و فرهنگ را سلاح مبارزه با استعمار می دانست، افزود: اكنون نیز می شود سایه سنگین استعمار را دید و حس كرد و باید گفته های اقبال را بعنوان راه كاری برای مبارزه با این استعمار بكار گرفت.
حسین عارف با بیان اینكه آثار تاریخی اصفهان بسیار زیباست، افزود: در كنار این آثار و سابقه فرهنگی، شاعران بزرگی در اصفهان حضور داشتند كه به سبك اصفهانی شعر سروده اند.
وی گفت: اصفهان هنوز هم تمدن والا و فرهنگ خود را حفظ كرده است و اصفهان و كشورهای پاكستان و هندوستان سابقه طولانی در مراودات فرهنگی دارند.
استاندار اصفهان نیز در این دیدار با اشاره به پیشینه فرهنگ و جایگاه شعر و ادبیات فارسی در استان اصفهان از انتخاب شهر اصفهان بعنوان پایتخت گردشگری جهان اسلام در سال 2017 خبر داد.
رسول زرگرپور افزود: شهر اصفهان در تاریخ بارها به عنوان پایتخت حكومت زمان خود بوده و هم اكنون پایتخت فرهنگ و تمدن ایران اسلامی است.
زرگرپور از اقبال لاهوری شاعر پاكستانی به عنوان مصلح معاصر، دولتمرد و فیلسوف یاد كرد و افزود: او اولین كسی است كه در پاكستان امت اسلامی را پیشنهاد داد و پایه گذار پاكستان اسلامی امروز است.
زرگرپور همچنین آمادگی مدیریت استان اصفهان برای گسترش روابط فرهنگی و دانشگاهی با كشورهای فارسی زبان را اعلام كرد.
علی اصغر میرباقری عضو هیات علمی دانشكده زبان و ادبیات فارسی دانشگاه اصفهان نیز به نمایندگی از این دانشگاه پیشنهادی مبنی بر همكاری سازمان یافته و هدفمند و ایجاد و تاسیس یك مركز پژوهشی مشترك در دانشگاه اصفهان با محوریت اقبال پژوهی مطرح كرد.
وی از جمله اهداف مهم بنا نهادن این مركز را ترجمه و نشر بخشی از آثار این شاعر كه به زبان فارسی نیست، احیای میراٍث مشترك ایران و كشورهای همجوار، ایجاد فرصت مطالعاتی و كرسی زبان فراسی برای كشورهای فارسی زبان و ایجاد مركز آموزش زبان فارسی برای كلیه علاقه مندان به این زبان و ادبیات غنی بیان كرد.
در این دیدار تعدادی از اندیشمندان پاكستانی، هندی و افغانستانی كه به منظور شركت در همایش بزرگداشت علامه اقبال لاهوری به ایران سفر كرده اند، حضور داشتند.
محمد اقبال لاهوری یا علامه اقبال (اردو: علامه محمد اقبال) متولد ۱8 آبان ۱۲۵۶ در سیالكوت بود كه یكم اردیبهشت ۱۳۱۷ دار فانی را وداع گفت و در شهر لاهور پاكستان به خاك سپرده شد.
این شاعر، فیلسوف، سیاستمدار و متفكر مسلمان حدود 12 هزار بیت شعر سروده كه بیش از هفت هزار بیت آن به زبان فارسی است.