سفیر سوریه در ایران در زمانی که وزیر اطلاعرسانی این کشور بود معاون وزیر دفاع آمریکا از وی خواستار قطع رابطه با ایران و حزب الله شده بود.
هزاران تروریست سلفی- تکفیری از بیش از 100 کشور جهان با حمایت و پشتیبانی کامل مالی و تسلیحاتی برخی کشورهای منطقهای و فرامنطقهای، چهار سالی است که در سوریه جمع شده و در یک «جنگ جهانی اعلام نشده» بر ضد محور مقاومت و دولت سوریه وارد کارزار شدهاند. این «فتنه عجیب» و شیطانی که شاید تاریخ منطقه، نمونه دیگری از آن را سراغ ندارد، ما را بر آن داشت که با آقای «عدنان محمود» سفیر محترم کشور سوریه در ایران مصاحبهای ترتیب دهیم.
«عدنان محمود» در بدو شروع بحران سوریه وزیر اطلاعرسانی این کشور بود. وی میگوید، در همان زمان معاون وزیر دفاع آمریکا به آنها گفت که اگر سوریه با ایران و حزبالله قطع رابطه کند ظرف چند هفته آرامش را به این کشور باز میگردانند!…
متن کامل این مصاحبه را می خوانید.
آقای سفیر! به عنوان نخستین سوال؛ برخی رسانهها طی روزهای گذشته از قول مسئولان عالیرتبه سه کشور ایران، عراق و سوریه خبر دادند دیدار سه جانبهای بین وزرای کشور سه دولت در بغداد تشکیل میشود. ظاهرا این نشست به تعویق افتاده است ولی در صورت انجام لطفا کمی درباره اهداف آن توضیح بفرمایید؟
هدف از نشست سهجانبه وزرای کشور ایران، عراق و سوریه، هماهنگی و همکاری سه کشور درباره مبارزه با تروریسم است. این اجلاس سه جانبه نتیجه توافق وزرای خارجه سه کشور و در پیگیری مصوبات آن نشست برگزار خواهد شد. در این زمینه خطر تروریسم علیه سه کشور وجود دارد و هدف از آن ارائه راهکارهای مشترک در زمینه مبارزه با تروریسم است.
در مورد آخرین تحولات میدانی نبرد ارتش سوریه با تروریستها هم، در صورت امکان کمی توضیح بفرمایید؟
شما میدانید که سوریه بیش از 4 سال و نیم است که در حال مبارزه با گروههای تکفیری است و این تروریستهای تکفیری تحت حمایت مالی و تسلیحاتی برخی کشورهای منطقه و کشورهای غربی قرار دارند. از همان آغاز نیز دولت سوریه خطر این تروریسم را بر همه گوشزد کرد و اعلام نمود که روزی این خطر، کل منطقه و جهان را در بر خواهد گرفت. ما اعلام کردیم که این کشورها که حمایت مالی، تسلیحاتی و لجستیکی از تروریستها را برعهده دارند و ورود آنها را به خاک سوریه تسهیل میکنند؛ روزی فرا خواهد رسید که این تروریسم دامن خود آنها را نیز فرا خواهد گرفت و این اتفاق نیز افتاده و ما هم اکنون آن را مشاهده میکنیم. باید تاکید کنم مبارزه با تروریسم باید بر اساس یک اراده واقعی در سطح بینالمللی و ابتدا با قطع و توقف حمایتهای مالی، تسلیحاتی و لجستیکی کشورهای منطقهای و فرامنطقهای از تروریستها و جلوگیری از ورود تروریستها به خاک سوریه و عراق شروع شود. در حقیقت این اولین گام برای مبارزه با تروریسم است.
گروههای تکفیری مجهز به پیشرفتهترین سلاحها و حمایتهای مالی از سوی کشورهای منطقه و کشورهای غربی و از جمله خود آمریکا هستند و تشدید عملیاتهای تروریستی در کشور سوریه در نتیجه این حمایتهای نامحدود بوده است.
شما امروز میبینید که ترکیه و اردن مستقیما در عملیات تروریستها مشارکت دارند و اتاقهای عملیاتی تروریستها در ترکیه، اردن و حتی سرزمینهای اشغالی فلسطین شکل گرفته است. در مناطق مرزی سوریه با فلسطین اشغالی نیز حمایت تمامعیاری از گروههای تروریستی تکفیری انجام میشود. همکاری و هماهنگی تنگاتنگ و کاملی نیز بین تروریستهای تکفیری و رژیم اسرائیل وجود دارد. در حقیقت سوریه در یک جنگ نامحدود با این گروههای تروریستی و حامیان آنها قرار دارد. هماکنون ارتش سوریه و نیروهای دفاع مردمی با وجود تشدید حمایت از تروریستها دستاوردهای میدانی خوبی در زمینه مبارزه با این گروههای تروریستی به دست آوردهاند.
ما اعتقاد داریم که هیچ جایگاهی برای گروههای تروریستی در داخل سوریه وجود ندارد و در حقیقت جنگ ادامه دارد و بعضی مناطق را دو طرف به دست میآورند و از دست میدهند؛ اما اراده مردم سوریه و اصرار آنها برای مبارزه با گروههای تروریستی ریشهدار و مستحکم در راستای بازگرداندن امنیت و ثبات به کشور است.
گاهی خبرهایی منتشر میشود، مبنی بر اینکه مثلا، 50 درصد خاک سوریه در دست تکفیریهای تروریست است. چقدر این خبرها صحت دارد؟ اصولا چند درصد از خاک سوریه در دست تروریستهاست؟
این مسئله به این شکل که چند درصد خاک سوریه در دست تروریستها است، درست نیست. ما دریک چارچوب راهبردی در حال گفتوگو هستیم. من تاکید میکنم ابتکار عمل در مناطق درگیری در دست دولت و ارتش سوریه است.
تاکنون اخبار زیادی منتشر شده مبنی بر اینکه برخی کشورهای غربی و عربی بارها از دولت سورریه خواستهاند در ازای توقف همکاری با ایران و محور مقاومت، آنها نیز حکومت اسد را تضمین و آرامش را به منطقه بازگردانند. در این باره برای ما بیشتر توضیح دهید.
امروز دولت و ملت سوریه بیش از هر زمان دیگری بیشترین ارتباط را با محور مقاومت دارند. در حقیقت هدف قرار دادن سوریه هدف قرار دادن محور مقاومت است. اعتقاد سوریه به محور مقاومت یک اعتقاد و ایمان راسخ و مستحکم است. آینده منطقه در راستای منافع محور مقاومت شکل خواهد گرفت. زیرا این محور بر اساس اصول حقطلبی و عدالتخواهی بر ضد تجاوزگری و ظلم و ستم شکل گرفته است. این تفکر تروریستی تکفیری نیز که کل منطقه و جهان را در معرض خطر قرار داده است به عنوان یک ابزار در راستای تحقق توطئههای آمریکا و رژیم صهیونیستی بر ضد محور مقاومت و از بین بردن ظرفیتها و امکانات این محور در مقابله با رژیم صهیونیستی عمل میکند و هدف از این توطئه حذف و از بین بردن مسئله فلسطین به نفع رژیم اسرائیل است.
شما میبینید در پیگیری مسائل روز در سطح رسانههای منطقه و جهان هیچ خبری از مسئله فلسطین نیست و رسانههای وابسته به این مجموعه در سطح منطقه و جهان از وحشیگریها و خونریزیهای این گروهها حمایت و دفاع میکنند و همزمان از جنایتها و وحشیگریهای رژیم صهیونیستی بر ضد مردم مظلوم فلسطین و همچنین تجاوز عربستان بر ضد مردم یمن چشمپوشی میکنند.
منظور شما این است که تشکیل این گروههای سلفی – تکفیری تروریستی در منطقه و حمایت آمریکا و رژیم صهیونیستی از این گروهها با هدف به حاشیه راندن مسئله فلسطین است؟
تاکید میکنم هدف محو مسئله فلسطین است. امروز مقابله با این گروههای سلفی- تکفیری تروریستی که به عنوان ابزاری در دست آمریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه عمل میکنند، خدمت به آرمان فلسطین است. در حقیقت هدف آمریکا و کشورهای غربی و کشورهای دستنشانده آنها در منطقه که از این گروههای تکفیری حمایت میکنند، خدمت به منافع رژیم صهیونیستی و از بین بردن توانمندیهای کشورهای اسلامی در مقابله با رژیم صهیونیستی
است.
دلایل اصلی ائتلاف آمریکا، رژیم صهیونیستی، قطر، ترکیه و عربستان بر ضد دولت سوریه و تلاش برای سرنگونی دولت آقای بشار اسد چیست؟
علت اصلی تشکیل این ائتلاف این است که سوریه یک کشور مستقل و معتقد است و هر تصمیمی که میگیرد باید بر اساس منافع ملی باشد و هر گونه دخالت خارجی را در امور داخلی خود رد میکند و با هر گونه سازش درباره استقلال کشور و حاکمیت ملی خود مخالفت میکند. همانطور که اشاره کردم علت اصلی جنگ بر ضد سوریه تضعیف محور مقاومت و به زانو درآوردن آن به نفع رژیم صهیونیستی است. سوریه در تاریخ خود در چند دهه گذشته در خط مقدم مبارزه و مقابله با رژیم صهیونیستی و نقشههای شوم آمریکا در منطقه قرار داشته است. سوریه امروز در ارتباط با اصولی که به آن اشاره کردم جانفشانیهای زیادی انجام میدهد.
یعنی همه این فشارها از سوی جبهه غربی- عربی- عبری- تکفیری فقط به خاطر حضور و نقش سوریه در محور مقاومت است؟
در آغاز این رویدادها که من وزیر اطلاعرسانی سوریه بودم، معاون وزیر دفاع آمریکا در آن زمان اظهار داشت چنانچه سوریه از حمایت محور مقاومت دست بکشد و رابطه خود را با مقاومت فلسطین، حزبالله لبنان و ایران قطع کند؛ این بحران در سوریه ظرف چند هفته خاتمه خواهد یافت. تقریبا در سال 2009 یکی از مراکز بررسیهای راهبردی در آمریکا در یکی از گزارشهای خود اشارهای داشت که راه رسیدن به تهران دمشق است. بنابراین ارتباط تنگاتنگی که بین محور مقاومت وجود دارد و کوشش برای تضعیف این محور، یکی از هدفهای اصلی این جنگ تروریستی تکفیری علیه سوریه است. واقعیت این است که سوریه امروز تنها در برابر گروههای تروریستی و تکفیری نیست بلکه یک جنگ جهانی در ابعاد کوچک به سوریه تحمیل شده است. سوریه همچنین در شرایط کنونی مقابل دولتهای حامی تروریسم نیز قرار دارد که مستقیما وارد عمل شدهاند و کمکهای تسلیحاتی و مالی خود را به گروههای تروریست ارائه میکنند. بار دیگر تاکید میکنم ترکیه، اردن و رژیم اسرائیل مستقیما در نبردهای میدانی در سوریه مشارکت دارند و حتی پوشش آتش توپخانهای هم در حمایت از تروریستها انجام میدهند. بنابراین مقاومت و پایداری سوریه و دستاوردهایی که تا کنون ارتش سوریه و مقاومت لبنان در این جنگ تروریستی به دست آوردهاند در حقیقت دستاوردی برای کل محور مقاومت است.
باید تاکید کنم جمهوری اسلامی ایران در سطح رهبری، دولت و ملت نقش اساسی در حمایت از دولت و ملت سوریه برای مقابله با گروههای تروریستی داشته است. در حالی که شما میبینید که کشورهای دیگر از گروههای تروریستی در جهت کشتن مردم سوریه حمایت میکنند. موضع جمهوری اسلامی ایران بر اساس اصول قوانین بینالمللی و منشور ملل متحد و قراردادهای بینالمللی در ارتباط با مبارزه با تروریسم است. جمهوری اسلامی ایران همواره صداقت و اراده واقعی خود را در مبارزه با تروریسم به اثبات رسانده است ولی میبینیم کشورهایی که ادعای مبارزه با تروریسم دارند، عملا از این تروریستها حمایت میکنند و همواره در هماهنگی و همکاری کامل با این گروههای سلفی تکفیری هستند.
من از طرف دولت و ملت سوریه تشکر و سپاس خود را از دولت و ملت ایران و به ویژه از رهبر معظم انقلاب اسلامی و آقای روحانی و تمامی ارگانهای ذیربط که از دولت و مردم سوریه در مقابله با تروریستها حمایت میکنند تشکر میکنم و از جانب ملت و دولت سوریه از ایران به خاطر ارائه کمکهای انساندوستانه به سوریه بر اساس اصول عدالت و حقطلبی قدردانی مینمایم.
آقای سفیر! به نظر شما علت تناقض رفتار کشورهای غربی که از یکسو برای مبارزه با گروههای تروریستی ائتلاف تشکیل میدهند و همزمان از همان گروههای تروریستی حمایت میکنند، چیست؟
البته الان این مسئله خیلی برای همگان روشن شده که تشکیلات تروریستی داعش ساخته و پرداخته خود آمریکا و رژیم صهیونیستی است. این گروههای تکفیری تروریستی ارتباط مستقیم با آمریکا و کشورهای غربی دارند و دولتهای دستنشانده آمریکا در منطقه نیز با این گروههای تروریستی ارتباط تنگاتنگ دارند. بنابراین این کشورها فقط روی کاغذ و به صورت دکوری و نمایشی ادعای مبارزه با داعش را دارند ولی در حقیقت سیاست این کشورها و راهبردی که به کار گرفتهاند در جهت حمایت از گروههای تروریستی است. ارتش عربی سوریه در جهت مبارزه با داعش و سایر گروه های تروریستی تاکنون هزاران تروریست را به هلاکت رسانده است یعنی چند برابر آن چیزی که ائتلاف بینالمللی ضد داعش مدعی است از این گروههای تروریستی به هلاکت رسانده است.
آیا آماری میتوانید ارائه بدهید که در سوریه
چند هزار تروریست و از چه کشورهایی حضور دارند؟
هزاران تروریست از بیش از 100 کشور جهان در داخل خاک سوریه حضور دارند که در چارچوب داعش، جبهه النصره و سازمان القاعده عمل میکنند و از تمامی امکانات وحمایتهای لازم از سوی ترکیه، قطر و عربستان سعودی برخوردار هستند. خود آمریکا نیز برنامه آموزش این تروریستها را برعهده دارد. آمریکا مدعی است که این مخالفین میانهرو هستند و برنامههای آموزشی آنها نیز هم اکنون در قطر و ترکیه در جریان است. اما در حقیقت این مخالفین میانهرو گروههای مسلح تروریستی هستند و این خود نیز بازتابدهنده حمایت آمریکا از این گروههای تروریستی فعال در داخل سوریه است.
چشمانداز تحولات سوریه به چه سمت و سویی در حال حرکت است؟ شما میفرمایید که هزاران تروریست از بیش از 100 کشور در سوریه در حال جنگ با ارتش و نیروهای مردمی سوریه هستند. با این وضعیت آینده را چگونه میبینید؟
هماکنون ما نمیتوانیم مسائل تروریستی که در سوریه در جریان است را جدای از تحولات و جریان تروریستی حاکم بر کل منطقه در عراق، مصر، لیبی و لبنان در نظر بگیریم. بنابراین باید تلاشهای صادقانه و مجدانه در زمینه مبارزه با تروریسم در بین کشورهای منطقه در جهت تشکیل یک اتحاد بینالمللی صادقانه و واقعبینانه علیه تروریسم تشکیل شود. سوریه از هر اقدام کشورهای در حال جنگ واقعی با تروریسم حمایت میکند و اگر این اتحاد تشکیل شود، سوریه از آن حمایت میکند. علاوه بر این کشورهایی که در راستای کشتن و ریختن خون مردم سوریه در طول چهار سال گذشته از تروریستها حمایت کردهاند از جمله عربستان، ترکیه، قطر و اردن باید در سیاستهای خود در زمینه حمایت از تروریسم تجدید نظر کنند و اشتباهاتی که در این زمینه بر ضد مردم سوریه مرتکب شدهاند را جبران کنند.
بارها شنیدهایم که بسیاری حتی در غرب به این نکته اذعان دارند که سیاست سرنگونی نظام بشار سیاست غلطی بوده و قابل تحقق نیست لذا کشورهای غربی و عربی باید به احیای روابط آسیبدیده خود با نظام سوریه بپردازند. در این باره نیز اگر نظری دارید بفرمایید.
چیزی که برای ما مهم است، اراده مردم سوریه است. مردم سوریه در انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته با حمایت از آقای بشار اسد و انتخاب مجدد ایشان به عنوان رئیسجمهور با درصد آرای بالا وحمایت از طرح ملی مطرح شده از سوی خود رئیسجمهور در ارتباط با جنگ با تروریسم و بازگرداندن ثبات به سوریه، اراده خود را نشان دادند. حمایت مردمی از دولت سوریه و پایبندی دولت به محور مقاومت در حقیقت اراده ملت سوریه را در این زمینه نشان میدهد و اثبات میکند که کل اقشار ملت سوریه جانفشانیهای زیادی در جهت حراست از این اصول از خود نشان دادهاند.