سفیر چین در ایران از تمایل این کشور برای ایجاد یک مسیر ارتباطی همچون جاده ابریشم بین دو کشور خبر داد.
به گزارش آوا دیپلماتیک، پانگ سن سفر چین در ایران طی یادداشتی درباره اهمیت و جایگاه “جاده ابریشم” نوشت: حدود دو هزار سال پیش در زمان حکومت سلسله هان بر کشور چین، یک دیپلمات فعال و معروف به نام «ژانگ چیان» در راس هیاتی از سوی حکومت چین به مناطق غرب سفر کرد و یک مسیر بازرگانی را که به نام جاده ابریشم شهرت یافت و از آسیا و اروپا عبور می کرد ایجاد و راه اندازی کرد.
طی دو هزار سال این جاده بازرگانی با تلاش، شجاعت و هوش مردم کشورهای آسیایی و اروپایی رفته رفته به یک راهگذر بسیار مهم تبدیل شده که در زمینه های اقتصادی، تجاری، فرهنگی، تکنولوژی و اندیشه ای، عامل رونق و تبادلات کشورهای در طی مسیر شده است. با رونق گرفتن این جاده، ایده اصلی جاده ابریشم مبنی بر ‘همکاری، صلح، آزاداندیشی، آموختن از یکدیگر، منافع مشترک و برد برد’ نسل به نسل منتقل شده و همواره زنده و درخشان باقی مانده است.
ایران و چین که دو کشور متمدن دیرینه با تاریخ هزاران ساله هستند دو کشور مهم در مسیر جاده ابریشم نیز بودند.
جاده ابریشم مصداق و شاهد دوستی طولانی بین این دو ملت است، انواع میوه و سبزیجات مانند انگور، باقلا، انار، اسفناج، پیاز و خیار از طریق این جاده از ایران وارد چین شده و چای، زنجبیل، شاه توت، هلو، زردالو، نارنگی از چین به ایران وارد شده است.
علاوه بر این ایران بازار و مرکز توزیع بارز پارچه های ابریشمی و ابزارهای چینی نیز بود، داستان همکاری دو کشور در حوزه نخ ریسی و چینی سازی تا امروز هنوز مورد علاقه مردم است. همچنین انواع عطر و جواهرات ایران هم در چین بسیار رایج بوده و حتی نام حیوان شیر که یکی از سمبل های فرهنگی چین به شمار می آید هم از ایران وارد چین شده و تلفظ کلمه شیر در زبان چینی که ‘شی’ است هم از فارسی ریشه گرفته است.
می توان گفت که جاده ابریشم قدیمی برای رونق اقتصاد چین و ایران و توسعه تمدن انسان شرقی و غربی نقش کلیدی را ایفا کرده است.
در ماه اکتبر سال 2013 آقای شی جین پینگ ریاست جمهوری خلق چین برای اولین بار ایده راهبردی ساخت ‘کمربند اقتصادی جاده ابریشم’ و ‘جاده ابریشم دریایی قرن 21’ ( یک کمربند و یک جاده) را مطرح کردند که بسیار مورد توجه جامعه بین المللی و استقبال کشورهای در طی مسیر قرار گرفته است.
هدف طرح «یک کمربند و یک جاده» این است که چهارچوب همکاری اقتصادی منطقه جدید با اصول «آزاداندیشی، اعتدال، منافع مشترک» ایجاد شود و کشورهای در طی مسیر تحت این چهارچوب صلح، توسعه، و آزاد اندیشی، مشترکا مشورت، ساخت و ساز و بهره برداری نموده تا جاده ابریشم قدیمی انرژی و حیاتی نو بیابد.
طرح «یک کمربند و یک جاده» مسلما همکاری های چین و ایران را تقویت خواهد نمود، ایران که از لحاظ جغرافیایی در چهارراه ارتباطی قرار دارد شریک مهم چین برای پیشبرد این طرح خواهد بود.
در سال های اخیر آقای شی جین پینگ ریاست جمهوری خلق چین و آقای حسن روحانی ریاست جمهوری اسلامی ایران بارها دیدار و گفت و گو کرده، برای توسعه روابط دو کشور به تفاهم رسیده و جهت گیری نموده اند.
با اهتمام و ارائه رهنمودهای روسا و مقامات عالی دو کشور همکاری های عملی فی مابین در همه زمینه ها با سرعت به پیش رفته و هم به نتایج ارزشمندی نایل شده است.
دوستی دیرینه بین دو ملت همواره محکم تر شده و هماهنگی ها و تبادلات همه جانبه هم بطور مطلوب توسعه یافته است، بنابراین پایه های محکم سیاسی، اقتصادی و مردمی برای انجام همکاری بیشتر دو طرف در ساخت مشترک «یک کمربند و یک جاده» بنا شده است. یقینا با توجه به اینکه دو کشور چین و ایران دارای قدرت اثرگذار، مهم و برتری نسبی شاخص هستند، تقویت کمربند «جاده ابریشم» بین این دو کشور نه تنها برای دو ملت ثمربخش خواهد بود، بلکه پشتیبانی مفیدی برای برقراری پیوند بین کشورها و تحقق هدف توسعه مشترک در منطقه نیز فراهم خواهد کرد و مردم منطقه خواهند توانست از ثمره این توسعه بهره مندشوند.
اکنون پس از گذشت بیشتر از یک سال، اقدامات اولیه طرح ساخت و ساز «یک کمربند و یک جاده» وارد مرحله اجرایی کامل و نتیجه بخش شده است، در ماه مارچ سال 2015، دولت چین بیانیه «چشم اندازها و راهبردهای ساخت و ساز مشترک کمربند اقتصادی جاده ابریشم و جاده ابرشم دریایی قرن21» را صادر کرد.
طبق این بیانیه ‘یک کمربند و یک جاده’ راهی برای احترام و اعتماد متقابل، همکاری و برد برد و آموزش متقابل تمدن هاست و تهدیدی برای هیچ کشوری نخواهد بود و به هیچ وجه علیه طرف ثالث نیست، چین بر اساس انعطاف پذیری، آزاداندیشی، همه کشورها ی مربوطه را دعوت به فعالیت در ساخت و ساز مشترک می کند به طوری که با مشورت و گفتگوی مشترک طرفها، طرحی که منافع همه را تامین می کند را طراحی و به مرحله عمل برسانیم.
ما در این تلاش مشترک، موضوعات و شیوه های اجرایی را تکمیل خواهیم کرد و بهبود خواهیم بخشید.
همچنین تلاش می کنیم این طرح به طرح های توسعه خود کشورهای منطقه ملحق شده باشد و باعث ایجاد تعامل و هماهنگی موثر شود و همچنین به توسعه کل منطقه کمک نماید.
در حالیکه ما در نقطه شروعی نو قرار داریم، کشور چین تمایل دارد تحت چهارچوب «یک کمربند و یک جاده» بیش از پیش با ایران هماهنگی و تبادل نظر نموده، راه های همکاری را گسترش داده، و به دنبال شیوه های نوین برای دستیابی به حد اکثر منافع مشترک باشد.
لذا با تلاش یکدیگر راه جدیدی را برای تقویت اعتماد متقابل و تحقق توسعه و رونق مشترک خواهیم یافت، به خصوص در زمینه های همکاری دیرینه دو کشور اعم از زیرساخت های حمل و نقل و ارتباطات، منابع و انرژی، تجارت، سرمایه گزاری، طرفین باید با استفاده کامل از فرصت ها و تلاش مشترک، پروژه های آماده همکاری را هر چه زودتر اجرا و همچنین روند پروژه های مهم در حال ساخت را تسریع کرده تا به «نتایج اولیه و زودهنگام» نایل شویم و نمونه و زیربنای خوبی برای پیشرفت همکاری دو کشور در حوزه های گسترده تر و سطوح عمیق تر ایجاد نماییم.
روابط چین و ایران از دوران قدیم مطلوب و دوستانه بوده، برنامه «یک کمربند و یک جاده» فرصتی تاریخی برای همکاری دو جانبه و توسعه هر دو طرف فراهم خواهد کرد.
اعتقاد دارم در شرایطی که چین و ایران دست به دست هم دهند و یکدیگر را یاری نمایند، مسلما همکاری دوستانه دو کشور جلوه ای نو خواهد یافت و شاهد فصل جدید دوستی بین دو ملت نیزخواهیم بود.