سفیر سوئد در تهران میگوید حتی با وجود تحریم ها، شرکتهای سوئدی به حضور خود در بازار ایران، ادامه دادند و صادرات کالاها و خدمات از سوئد به ایرانی دارای روندی رو به رشد داشته است.
خبرگزاری تسنیم / در یک روز سرد بهمن ماه در تهران 1393 به سفارت سوئد رفتیم تا پای حرف های سفیر این کشور در ایران بنشینیم؛ سفارتخانه ای در یکی از نقاط شمالی تهران که آب و هوای آن بی شباهت به آب و هوای سوئد نیست. وارد سفارت که شدیم، موبایل هایمان را بخاطر پروتکل های دیپلماتیک تحویل بخش امنیتی سفارت دادیم و چند لحظه ای منتظر شدیم تا هماهنگی های لازم صورت بگیرد. همین طور که از طبقه اول ساختمان سفارت خانه به طبقه دوم می رفتیم، تابلوهای زیبایی که روی دیوار نصب شده بوده اند، توجه ما را جلب کرد.
مناظری از طبیعت زیبای اسکاندیناوی؛ در میان تابلوهای بسیاری که روی دیوار نصب شده بودند، تصاویری از پادشاهان سوئدی هم وجود داشت. به یاد نقاشان چیره دست سوئدی افتادم؛ از «آندرس زورن» گرفته تا «پل کلی». برخی از نقاشی ها، هر بیننده ای را به سال های دور می برد. به جایی در دل تاریخ. سوئد از آن کشورهایی است که صلح در آنجا حرف اول را می زند. آنها در جنگ های جهانی و جنگ های قاره اروپا، کاری به کار کسی نداشتند و پیوسته بیطرف بودند. شاید همین موضوع باعث شده تا امروز یکی از مرفه ترین کشورهای دنیا باشند.
بعد از وقفه ای کوتاه به اتاق سفیر می رسیم. درست است که گرد پیری بر چهره «پیتر تیلر» سفیر سوئد در ایران نشسته است اما هرگز لبخند از صورت او، محو نمی شود. پر انرژی و خوش سخن. بر روی میز کنفرانس آقای سفیر، دو ماکت از خودروهای اسکانیا و وولو وجود دارند. محصولاتی که سالهاست در جاده های ایران، جابجا می شوند. آقای سفیر، در دستش، چند کاغذ دارد؛ فکر می کنم مربوط به آمار و ارقام است. آقای تیلر با روی گشاده و بشاش، از ما خواست تا مصاحبه را شروع کنیم.
شما روابط بین ایران و سوئد را در زمان ریاست جمهوری دکتر روحانی چگونه می بینید؟
در مورد روابط ایران و سوئد پیشینه ای گسترده ای وجود دارد. باید بگویم رابطه ی خوبی بین ایران و سوئد وجود دارد که مدام در طول زمان، توسعه پیدا کرده و عمیق و گسترده شده است. این نکته را نباید فراموش کنیم که جامعه ی نسبتاً بزرگی از ایرانیان در سوئد زندگی می کنند که حدود 100 هزار نفر می شود و به لحاظ سنتی و اقتصادی نیز این ارتباط وجود دارد. من فکر می کنم رابطه ی بین دوکشور بسیار خوب و مثبت است.
پیشنهاد شما برای توسعه روابط تهران و استکهلم چیست؟
من فکر می کنم این رابطه فقط محدود به پایتخت ها نیست بلکه علاوه بر این، رابطه بین «مردم با مردم» دو کشور و شرکت های متبوع ایران و سوئد نیز مهم است.
نظر شما درباره آخرین گفتگوها بین ایران و 1+5 چیست؟
همان طوری که میدانید گفتگوهای هسته ای اکنون در حال انجام است. امیدواریم در این مذاکرات، درخواست های طرفین به دقت مورد توجه و تأمل قرار گیرد تا نهایتاً بتوان به یک توافق خوب و مطلوب دست یافت.
مارگوت والستروم، وزیر امور خارجه سوئد، برنامه ای برای سفر به ایران ندارد؟
فراموش نکنیم که دولت ما یک دولت بسیار بسیار جدید است البته ما یک برنامه سیاسی داریم که بدون آن کاری در سوئد صورت نمی گیرد. همچنین باید بگویم وزیر خارجه جدید سوئد بخاطر اینکه، زمان زیادی از شروع به کارش نمی گذرد، سفرهای زیادی انجام نداده و در نتیجه من از برنامه سفر ایشان، اطلاعی ندارم. هر چند که لازم است بگویم، وزیر امور خارجه سابق سوئد، سال گذشته به ایران سفر و با مسئولان ایرانی دیدار کرد.
وضعیت صادرات و واردات بین ایران و سوئد چگونه است؟
لازم است که یادآوری کنم در زمان تحریم نیز، روابط تجاری قانونی بین ایران و سوئد وجود دارد؛ با این وجود، این تجارت قانونی بین دو کشور در دوران تحریم رو به رشد بوده است. اما به هر حال از سطح این روابط تجاری نسبت به 10 سال پیش، کاسته شده است. باید این را هم بگویم که شرکت های سوئدی، تمایل دارند تا درباره فضای اقتصادی و سیاسی ایران، کسب اطلاعات کنند و بدانند که چه امکانات و زمینه هایی برای کسب و کار در ایران وجود دارد.
چه محصولات ایرانی در سوئد وجود دارد؟
می توان گفت فرش و قالیچه ی ایرانی در سوئد بازار خوب و مناسبی دارد والبته به دلیل وجود جمعیت قابل توجهی از ایرانی تبارها در سوئد، تقاضا برای دیگر محصولات نیز وجود دارد. باید به این موضوع نیز اشاره کنم که صادارات محصولاتی چون زعفران و پسته از ایران به سوئد نیز در حال حاضر انجام می گیرد و این محصولات نیز مشتریان خاص خود را دارد.
اگر تحریمها برداشته شود، ایران بازار خوبی برای شرکتهای سوئدی است؟
بله ایران تا 10 سال پیش نیز دارای بزرگترین بازار در بین کشورهای حوزه خاورمیانه بود و حتی با وجود تحریم ها، شرکت های سوئدی به حضور خود در بازار ایران، ادامه دادند. صادرات کالاها و خدمات از سوئد به ایرانی دارای روندی رو به رشد داشته است؛ شرکت های سوئدی باید متقاعد شوند که صادرات خود به ایران را با شرایط حار ادامه دهند. من از ایرانیان زیادی شنیده ام که محصولات سوئدی دارای کیفیت قابل قبول و رضایت بخشی هستند.
نظر شما در مورد حضور شرکت های نفتی سوئد در بازار انرژی ایران چیست؛ بعنوان مثال لوندین پترولیوم؟
صادقانه بگویم که اطلاع دقیقی از فعالیت این شرکت در ایران ندارم. منظور من این است که در سوئد در زمینه نفت و گاز، شرکت هابی به بزرگی استَت اویل نروژ و بی.پی انگلستان وجود ندارند. بازار انرژی ایران بیشتر مناسب فعالیت شرکت هایی است که کارشان استخراج نفت است؛ از طرف دیگر، شرکت های بزرگ دیگر سوئدی چون اسکانیا و وولو که در صنعت حمل و نقل فعالیت میکنند، در ایران حضوری برجسته دارند.
نظر شما درباره کاهش قیمت نفت در جهان چیست؟
من گفتگوها و بحث های پیرامون کاهش قیمت نفت را در ایران دنبال می کنم. قیمت محصولاتی مانند نفت و گاز و انرژی در بازار جهانی، منعکس کننده عرضه و تقاضا است. باید بگویم که من به شخصه اعتقاد ندارم که یک کشور عضو اوپک بتواند به صورت مصنوعی بتواند به صورت مصنوعی بازار را تحت تأثیر قرار دهد و قیمت را تعیین کند.
با تمام این تفاسیر، به نظر شما این کاهش قیمت یک مسأله سیاسی یا اقتصادی؟
من معتقدم این یک موضوع اقتصادی است.
پس نقش عربستان در این میان چیست؟!
به نظر من قیمت، اولاً توسط خریدارانی که راغب به خرید هستند و دوماً توسط فروشندگانی که دارای آن محصول هستند، تعیین می شود. این یک بازار است و در کشورهای مختلف بحث های گوناگونی درباره آن وجود دارد و این کاملا منطقی است.
آیا همکاری بین گروه مدرن تایمز (Modern Times) و رسانه های ایرانی ممکن است؟ در چه زمینه هایی؟
من بعنوان نماینده دولت سوئد نمی توانم به این سوال پاسخ دهم؛ همانگونه که می دانید مسأله آزادی بیان و آزادی مبوعات در سوئد بسیار مهم، ارزشمند و دارای پیشینه می باشد. به عبارت دیگر، رسانه ها در سوئد، بسیار مستقل و تحت کنترل دولت نمی باشند. در سوئد، 4 شبکه تلویزیونی وجود دارند که دولتی نیستند و در عین حال، بودجه ای نیز از دولت، دریافت نمی کنند. این شبکه های به چند زبان برنامه هایی با محوریت سرگرمی های مفرح و فاخر، آموزشی و غیرتجاری، تهیه و تولید می کنند. مهمترین مولفه درباره این شبکه ها این است که این شبکه ها، هیچ پولی از دولت سوئد دریافت نمی کنند و بودجه آنها مستقیماً توسط آبونمانی که مردم بصورت ماهانه، می پردازند، پرداخت می شود. در واقع این ها شبکه هایی هستند که با مشارکت مالی مردم سوئد برای آنها، برنامه تولید می کنند و دولت هیچ دخل و تصرفی در این میان ندارد.
وضعیت دانشجویان ایرانی در سوئد چگونه است؟
برای مشخص کردن دانشجویان ایرانی باید جمعیت ایرانی های مقیم سوئد را مورد بررسی قرار داد که حدود 110 هزار نفر است اما اگر منظور دانشجویانی است که از ایران به سوئد آمده اند، من آمار دقیقی ندارم.
به نظر شما چه خروجی مثبتی از روابط بین ایران و اتحادیه اروپا برای صلح و اقتصاد جهانی وجود دارد؟
این مهم است که ایران و سوئد و کشورهای دیگر با هم به طور موثری در مقابل تروریسم قرار گیرند و این مسئله تاثیر زیادی دارد . ما باید سعی کنیم این فضا را به وجود آوریم، چرا که هم به نفع صلح و هم به سود توسعه اقتصاد جهانی است.
راه حل شما در مورد داعش چیست؟
به نظر من، تنها راه حل در همکاری های بین المللی است و به جز این راه دیگری وجود ندارد و سوئد به عنوان یکی از اعضای ائتلاف و به عنوان یک عضو فعال در عرصه بین المللی، معتقد به این نوع همکاری است. البته نباید از نقش بارز و تأثیرگذار سازمان ملل هم به سادگی گذشت.
پیش بینی شما درباره اقتصاد اروپا در سال 2015 چیست؟
من یک فرد خوش بینم. تفاوت در اینجاست که مسئله ی رشد اقتصادی کل اروپا در مقایسه با کشورهای در حال توسعه، خیلی چشمگیر نخواهد بود. با این حال، بطور کلی باید بگویم که تأثیرات پایین آمدن قیمت نفت در مقطع کنونی، کاملا مشخص نیست.
لطفا در مورد به رسمیت شناختن سرزمین فلسطین از سوی سوئد توضیح دهید.
سوئد رابطه دوستانه بسیار قوی با اسرائیل و فلسطین داشته است. ما رابطه ای طولانی با اسرائیل داریم و حق موجودیت آنها را به رسمیت می شناسیم. اما در عین حال، فلسطینی ها هم این حق را دارند و به خاطر آن سابقه ای که با مردم فلسطین داشتیم، تصمیم به رسمیت شناختن این کشور برای ما (دولت سوئد) یک امر کاملا طبیعی است. بر این اساس، در مذاکرات صلح، این دو کشور دارای موقعیتی برابر هستند. در حال حاضر، بیش از 130 کشور، فلسطین را به رسمیت شناخته اند که تعدادی از کشورهای اتحادیه اروپا هم در میان آنها وجود دارند.
مارگوت والستروم وزیر خارجه سوئد در مصاحبه ای با روزنامه ی «داگنس نی هیتر» گفته است اسرائیل به مرزها احترام نمی گذارد.نظر شما چیست؟
نظر صریح سوئد این است که اشغال فلسطین، غیرقانونی است.
روابط بین سوئد و اسرائیل بعد از به رسمیت شناختن فلسطین چگونه است؟
ما مدت زمان زیادی است که با اسرائیل ارتباط داریم و باید بگویم ما از دوستان اسراییل هستیم و این رابطه همچنان پابرجاست.
چند درصد از سوئدی ها، مسلمان هستند؟
مسلمانان در سوئد بطور کلی حدود 4 تا 5 درصد از جمعیت کل کشور هستند. گرچه در سوئد، جمعیت را بر اساس مذهب، طبقه بندی نمی کنند اما باید بگویم که جمعیت مسلمانان در سوئد به دلیل مهاجرت در حال افزایش است.
آیا اسلام یک مذهب مخفی در سوئد است؟
بسیاری از مردم سوئد، مسیحی لوتری هستند اما تصور می کنم که دومین جمعیت بزرگ مذهبی در سوئد از لحاظ تقسیم بندی مذهبی متعلق به مسلمانان است اما تخمین تعداد دقیق آنها دشوار است.
در دانشگاه در چه رشته ای تحصیل کرده اید؟
من در دو دانشگاه تحصیل کرده ام یکی در لوند و دیگری در اوپسالا که در رشته زبان شناسی بوده است.
وضعیت مساجد در سوئد چگونه است؟
باید بگویم مساجد،کلیساها و کنیسه های زیادی در سوئد وجود دارد و مسلمانان میتوانند به آنجا بروند و تمامی عبادات و فرایض دینی خود را به جا آورند. گرچه حملاتی هم به مساجد، هم به کلیساها و هم به کنیسه ها در سوئد صورت گرفته است ولی در کشور، آزادی مذهبی وجود دارد و خطری مسلمانان را تهدید نمی کند.