سفیر افغانستان در تهران گفت که آب رودخانه هیرمند افغانستان بر اساس قرارداد بین دو کشور به دریاچه هامون ایران سرازیر می شود.
به گزارش آوا دیپلماتیک، نصیر احمدنور در گفتگو با خبرنگار ایرنا در کابل گفت: ایران و افغانستان می توانند با تشکیل یک کمیته کارشناسی حقابه ایران را مورد رسیدگی قرار دهند و در بررسی ها مشخص شود که سهم آب تعیین شده در حال حاضر به دریاچه هامون ایران می ریزد.
وی افزود: اگر تهران معتقد است که افغانستان به حقابه ایران پای بند نیست، ما آمادگی داریم تا میزان آب سرازیر شده از رودخانه هیرمند به هامون را مورد بررسی قرار دهیم، اما در حال حاضر به دلیل توانمند نبودن افغانستان در مهار آب های خود بر اساس اطلاعات به دست آمده، بیشتر از میزان آبی که در قرارداد میان ایران و افغانستان ذکر شده است به ایران سرازیر می شود.
بر اساس قراردادی که در سال 1351 خورشیدی میان امیرعباس هویدا نخست وزیر وقت ایران و موسی شفیق، همتای افغان وی به امضا رسید، مقرر شد در هر ثانیه 26 متر مکعب آب رودخانه هیرمند با حجم سالانه 850 میلیون متر مکعب یا 20 درصد از آب این رودخانه به دریاچه هامون ایران سرازیر شود.
پیشتر سفیر افغانستان در تهران، دلیل سرازیر نشدن 20 درصد از آب رودخانه هیرمند به دریاچه هامون را کاهش نزولات جوی و کم شدن میزان آب ورودی به این رودخانه اعلام کرده بود.
احمدنور در عین حال این بار نیز گفت که مساله این است که افغانستان به دلایل مختلف، از جمله کثرت جمعیت، راه اندازی واحدهای صنعتی، کشاورزی و اجرای طرح های دیگر در کنار تغییر اقلیم و کاهش بارندگی ها بیش از گذشته نیازمند آب است، اما به دلیل مهار نکردن آب های سطحی خود بیشتر آب های افغانستان به کشورهای همسایه از جمله ایران سرازیر می شود.
وی گفت که بخش اعظمی از مردمی که در حاشیه رودخانه هیرمند به سر می برند، تشنه هستند، اما به آب این رودخانه دسترسی ندارند.
سفیر افغانستان در تهران خاطرنشان کرد: ما مشکلی در سرازیر شدن آب رودخانه هیرمند به ایران نمی بینیم و اکنون در فصل زمستان همه شاهدند کابل که روزگاری به سفیدپوش بودن از برف شهرت داشت، اینک اثری از برف در آن نیست و برف کوه های اطراف آن نیز که آب رودخانه هیرمند از همان کوه ها سرچشمه می گیرد، پیش از سپری شدن زمستان از برف خالی شده است.
به گفته وی، بر اثر مشکلات و گرفتاری هایی که برای دولت افغانستان در گذشته بوجود آمده، بیشتر آب های سطحی افغانستان به کشورهای همسایه می ریزد.
وزارت انرژی و آب افغانستان نیز اعلام کرده است که بر روی رودخانه هیرمند در نزدیکی ایران سد کمال خان ساخته می شود و محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان هفته گذشته اعلام کرد احداث سد کمال خان در مسیر رودخانه هیرمند در اولویت 21 سد در دست ساخت این کشور قرار دارد.
افغانستان درصدد است با ساخت این سد سالانه 850 میلیون متر مکعب آب را بر اساس قرارداد منعقد شده در سال 1351 خورشیدی میان دو کشور اندازه گیری و به همان میزان به ایران سرازیر کند.
این سد در حدود 100 کیلومتری مرز ایران ساخته خواهد شد و قرار است عملیات اجرایی ساخت آن در اوایل سال 1395آغاز شود.
وزارت انرژی و آب افغانستان ساخت این سد و اندازه گیری آب برای سرازیر شدن به ایران را به عنوان بازی برد – برد بین ایران و افغانستان دانسته و گفته است که با این اقدام هم افغانستان آب را مدیریت می کند و هم ایران حقابه خود را بصورت نظام مند دریافت خواهد کرد.
لازم به ذکر است بخشی از آب های افغانستان مطابق با کنوانسیون بین المللی درباره حقابه ها و یا توافق های دوجانبه به کشورهای پاکستان، ایران و افغانستان سرازیر می شود و شش درصد حوزه های آبی پاکستان از طریق رودخانه کابل تامین می شود.