سفیر ارمنستان در ایران از احتمال بازگشت عواقب حمایت برخی از کشورها از تروریست ها همچون بومرنگ یاد کرد.
به گزارش آوا دیپلماتیک، آرتاشس تومانیان، مهندس الکترونیک 65 سالهای که سمتهای مختلفی از جمله رئیس دفتر رئیس جمهوری را در کارنامه کاری خود داشته و اکنون به عنوان سفیر ارمنستان در تهران حضور دارد و طبق گفتههایش ماموریت اصلیاش گسترش مبادلات اقتصادی بین تهران و ایروان است.
سفیر ارمنستان در تهران که گرد پیری بر چهرهاش نشسته، یک پسر و یک دختر و 4 نوه دارد و با همسرش در تهران زندگی میکند.
وی غذاها و محصولات لبنی ایرانی را دوست دارد و میگوید بسیار خوشمزه و با کیفیت هستند.
این دیپلمات ارمنی به غیر از تهران به اصفهان و تبریز سفر کرده و جو کلی و آرامش حاکم بر اصفهان را پسندیده و انرژی تجار و بازرگانان تبریزی برایش جالب بوده است.
وی با حضور در خبرگزاری فارس به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.
آرداشس تومانیان سفیر ارمنستان در تهران که در اولین بازدیدش از های ایران در این حضور یافته، عنوان کرد: خبرنگاران توانمندی در فارس در حال فعالیت هستند.
نقش متعادل ایران در منطقه
آرتاشس تومانیان، در این گفتوگو و در ارزیابی از روابط ایران و ارمنستان گفت: خوشبختانه مناسبات تهران و ایروان در سطح بسیار بالایی قرار دارد، ضمن اینکه اختلاف عمیقی هم بین 2 کشور وجود ندارد.
سفیر ارمنستان در تهران اظهار داشت: ایفای نقش متعادل ایران در قبال کشورهای منطقه برای ارمنستان بسیار مهم است که به وضوح این نقش را در بحران قرهباغ دیدیم.
سفیر ارمنستان در تهران با تاکید بر اینکه در حال حاضر روابط سیاسی بین ایران و ارمنستان در سطح بالاتری از روابط اقتصادی قرار دارد، اظهار داشت: برای اینکه تبادلات تجاری بین دو کشور گسترش یابد، لازم است این موضوع از سوی دولتها مورد توجه قرار گیرد، ضمن اینکه دولت ارمنستان آمادگی توسعه روابط با ایران را دارد.
وی با اشاره به اینکه ایران و ارمنستان به عنوان دو کشور همسایه دارای روابط تاریخی و اشتراکات فرهنگی هستند، گفت: روابط تهران و ایروان از دیر باز خوب و قابل توجه بوده است.
حمایت ارمنستان از برنامه صلحآمیز هستهای ایران
سفیر ارمنستان در تهران درباره مذاکرات هستهای ایران و 1+5 نیز افزود: در حال حاضر مذاکرات ایران و 1+5 به مسئله اصلی ایران تبدیل شده و سیاست ارمنستان حفظ تعادل در این رابطه است.
وی خاطرنشان کرد: زمانی که بسیاری از کشورها نمیتوانستند مواضع خود را در قبال استفاده ایران از انرژی صلحآمیز هستهای اعلام کنند، دولت ارمنستان به صراحت از تهران حمایت کرد، ضمن اینکه هم اکنون نیز مذاکرات را هوشیارانه دنبال میکند.
سفیر ارمنستان در تهران اظهار امیدواری کرد به زودی شاهد امضای توافق جامع هستهای ایران با 1+5 باشد که در آن صورت این تفاهم برای ایران، غرب و منطقه مفید خواهد بود.
ارامنه ایران
سفیر ارمنستان در تهران درباره میزبانی ایران از ارامنه هم گفت: جوامع ارمنی زیادی در کشورهای دنیا وجود دارند، ولی یکی از جوامعی که ارامنه خود را در رفاه و آرامش کامل احساس میکنند، جامعه ارامنه ایران است، زیرا آنها در ایران خود را یک شهروند تمام عیار دانسته و هویت ملی و فرهنگی خود را بدون هیچ مشکلی حفظ کردهاند.
مقابله به مثل در صدور ویزا/برای ارامنه مقیم ایران تسهیلاتی ویزایی نداریم
آرتاشس تومانیان، درباره صدور ویزای ارمنستان برای اتباع ایرانی نیز اظهار داشت: سیاست ارمنستان در زمینه صدور ویزا برای شهروندان ایرانی و یا کشورهای دیگر عمل متقابل یا به نوعی مقابله به مثل است، ضمن اینکه ورود خودروهای تجاری، مسافربری و سواری شخصی ایرانی به خاک ارمنستان به راحتی انجام میشود، ولی این شرایط سهل برای خودروهای کشور ارمنستان جهت سفر به ایران مهیا نیست.
سفیر ارمنستان در تهران نسبت به اخذ مبالغ بسیار بالا در مرز ۲ کشور برای ورود خودروهای متعلق به کشور ارمنستان به خاک ایران، تحت عنوان هزینه ضمانت، ابراز نارضایتی کرد.
وی درباره اینکه آیا سفارت ارمنستان در تهران برای ارامنه مقیم تهران جهت سفر به ارمنستان تسهیلات ویژهای در نظر گرفته است؟ گفت: ما با ارامنه ساکن در ایران و نیز غیر ارمنیها رفتاری انسانی و برخوردی با ملاطفت و شایسته آنان داریم. ضمن اینکه ارمنیهای ساکن ایرانی برای دریافت ویزا تسهیلات ویژهای ندارند و همانند سایرین برای ورود به ارمنستان باید مراحل دریافت ویزا را طی کنند.
احداث بزرگراه جنوب – شمال/احداث ترمینال حمل و نقل کالا در مرز ایران و ارمنستان
تومانیان گفت: با توجه به تنوع راههای ارتباطی در ایران، ارمنستان میکوشد تا با استفاده از این مسیرها و مسیرهای ارتباطی روسیه، با کشورهای اروپایی ارتباط داشته باشد. یکی از این مسیرهای ارتباطی میتواند مسیر خلیج فارس به ارمنستان، گرجستان و دریای سیاه باشد. به منظور نیل به این هدف، بزرگراه جنوب به شمال حدفاصل شهر مغری ارمنستان تا مرز گرجستان در حال احداث میباشد. به منظور برقراری این ارتباط ضروری است طرف ایرانی کار احداث 60 کیلومتر خط آهنی که در مجاورت مرز ارمنستان قرار دارد را آغاز کند.
تومانیان افزود: ارمنستان به خوبی با اولویتهای سیاستهای اقتصادی ایران آگاه است و میداند که تهران روابط حسنه اقتصادی با کشورهای حوزه خلیج فارس، ترکیه و جمهوریهای آسیای میانه و غیره دارد.
سفیر ارمنستان در مورد مناطق آزاد اقتصادی و تجاری در ارمنستان گفت: در ارمنستان دو منطقه آزاد تجاری فعال وجود دارد که یکی از آنها در زمینه ساخت طلا و جواهر فعالیت میکند و دیگری هم در زمینه وسایل و دستگاههای ارتباطی و لوازم جانبی آن فعال است. در مناطق آزاد تجاری تعداد بالایی از شرکتهای خارجی مشغول فعالیت هستند. ضمن اینکه در نظر داریم ترمینال بزرگی را در جوار مرز مشترک ایران و ارمنستان و در نزدیکی شاهراه مواصلاتی جنوب و شمال احداث کنیم که این امر کمک شایانی به حمل و نقل کالاها خواهد کرد.
ارمنستان حامی سرمایهگذاری خارجی/ استفاده ایرانیان از این فرصت
تومانیان اظهار داشت: در صورت گسترش مبادلات اقتصادی بین ایران و ارمنستان، اگر تجار، بازرگانان و تولید کنندگان ایرانی کالای خود را در کشور ما تولید کنند، آنها میتوانند بدون پرداخت هر گونه عوارض گمرکی کالاهای خود را به کشورهای عضو اوراسیا با جمعیت دویست میلیونی برسانند. لذا توصیه من به تجار و بازرگانان ایرانی این است که از این فرصت به نحو احسن استفاده کنند.
تومانیان با اشاره به اینکه مجموعه قوانین وضع شده در ارمنستان کاملا مردمی و در راستای حمایت از آنان است، گفت: قوانین ارمنستان در جهت حمایت از سرمایه گذاران خارجی تهیه و تنظیم شده، لذا هر فرد ایرانی و خارجی در صورت سرمایه گذاری در ارمنستان میتواند از این فرصت برخوردار شود.
وی درباره میزان حضور شرکتهای ایرانی در ارمنستان گفت: تعداد زیادی از اتباع و شرکتهای ایرانی در ارمنستان مشغول فعالیت هستند.
کشورهای اوراسیا خواهان پیوستن ایران/صادرات ارمنستان به اتحادیه اروپا بدون عوارض
تومانیان در پاسخ به این سؤال که آیا فقط ارمنستان خواهان پیوستن ایران به اتحادیه اقتصادی اوراسیا است یا سایر اعضا نیز چنین نظری دارند؟ گفت: همه کشورهای عضو این اتحادیه موافق گسترش همکاری با ایران هستند، ولی ارمنستان نقش فعالتری دارد.
سفیر ارمنستان در تهران با بیان اینکه ارمنستان یکی از 5 کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا است، درباره این اتحادیه گفت: ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان، بلاروس و روسیه 5 کشور عضو این اتحادیه هستند و در صورتی که ایران همکاریهای اقتصادی و تجاری خود را با ارمنستان گسترش دهد، همکاریهای مفیدی بین ایران و اتحادیه مزبور شکل خواهد گرفت.
سفیر ارمنستان در تهران گفت: از 5 کشور عضو این اتحادیه تنها ارمنستان است که میتواند با داشتن تفاهمنامهای خاص با اتحادیه اروپا، تعدادی از تولیدات خود را بدون پرداخت عوارض گمرکی به اروپا صادر کند، لذا اگر تولید کنندگان ایرانی بتوانند محصولات خود را که در تفاهمنامه قید شده در ارمنستان تولید و آرم ارمنستان را بر آن حک کنند، در آن صورت میتوانند کالایشان را بدون عوارض گمرکی به کشورهای عضو اتحادیه اروپا صادر کنند.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون مرزهای گمرکی بین 5 کشور عضو این اتحادیه برچیده شده، گفت: در صورتی که تولیدات ایران به ارمنستان صادر شود، به معنای آن است که پای این محصولات به همه کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا رسیده است.
برگزاری کمیسیونهای مشترک بین ۲ کشور
وی درباره کمیسیون مشترک برگزار شده بین ایران و ارمنستان و احتمال برگزاری مجدد این کمیسیون در آینده نزدیک نیز اظهار داشت: کمیسیون مشترک بین دو کشور در تاریخهای از قبل تعیین شده برگزار میشود، ضمن اینکه آخرین نشست کمیسیون مشترک نیز چندی پیش برگزار شد که وزرای نیروی ایران و ارمنستان ریاست کمیسیون را بر عهده داشتند.
تومانیان گفت: تصمیمات اتخاذ شده و مصوبات کمیسیون مشترک در ارمنستان به وسیله آقای آبراهامیان نخستوزیر و از سوی ایران به وسیله آقای جهانگیری معاون اول ریاست جمهوری مورد بررسی قرار میگیرند.
احداث بزرگراه جنوب شمال با اعتبار بانکهای آسیایی و اروپایی
تومانیان در پاسخ به این سؤال که در حال حاضر چه چیزی مانع احداث راه آهن ایران و ارمنستان به عنوان بهترین راه اتصال بین دو کشور است؟ گفت: احداث خط آهن چند صد کیلومتری احتیاج به میلیاردها دلار سرمایه گذاری دارد که در حال حاضر این منابع مالی موجود نیست، ولی هر زمانی که این منابع تخصیص یافت این خط آهن احداث خواهد شد.
سفیر ارمنستان در تهران با اشاره به بزرگراه در دست احداث جنوب – شمال در ارمنستان خاطرنشان کرد: با اینکه احداث این بزرگراه هزینه بالایی را میطلبد، اما در نظر داریم تا با دریافت وام و اعتبار از بانک آسیایی و بانکهای اروپایی از آن بهرهبرداری کنیم.
وی گفت: مطمئن هستیم که مسیر ریلی 60 کیلومتری واقع در نزدیکی مرز ایران و ارمنستان، توسط ایران ساخته خواهد شد، ولی چون ایران اسیر تحریمها است این کار برای ایرانیها سخت و دشوار میباشد.
تومانیان اظهار داشت: برای احداث بزرگراه جنوب – شمال در ارمنستان، مزایده بینالمللی برگزار شده و در حال حاضر برخی کشورهای اروپایی در حال ساخت این جاده میباشند.
تبادل گاز صادراتی ایران به ارمنستان با برق/ رایزنی برای احداث خط سوم انتقال برق فشار قوی
وی با اشاره به فعالیت خط لوله گاز صادراتی ایران به ارمنستان گفت: این خط لوله گاز در حال حاضر در حال فعالیت است و صادرات گاز ایران به ارمنستان بدون هیچ مشکلی انجام میشود.
وی در توضیح بیشتر افزود: گاز وارداتی به ارمنستان جهت تولید برق به نیروگاههای حرارتی منتقل میشود و ارمنستان هم هزینه واردات گاز از ایران را با ارسال برق پرداخت میکند.
سفیر ارمنستان در ایران گفت: متاسفانه در حال حاضر انتقال و صادرات گاز ایران به ارمنستان با ظرفیت کامل انجام نمیشود.
تومانیان با اشاره به خطوط انتقال برق فشار قوی احداث شده بین ایران و ارمنستان گفت: دو خط فشار قوی برق بین ایران و ارمنستان در حال فعالیت است که البته رایزنیها و بحثها در مورد احداث خط سوم انتقال برق نیز با دولت ایران نیز در جریان است تا عملیات اجرای آن نهایی شود. پس از احداث خط سوم انتقال برق از ارمنستان به ایران، ایروان هم گاز بیشتری از ایران دریافت خواهد کرد.
وی با اشاره به مذاکرات صورت گرفته بین ایران و ارمنستان در زمینه احداث نیروگاههای برق آبی گفت: مذاکرات در خصوص احداث دو نیروگاه برق آبی بر روی رودخانه ارس در خاک ایران و ارمنستان صورت گرفته و هم اکنون طرحها در مرحله بررسی نهایی است.
روسیه متحد استراتژیک ما و ایران همسایه مهم ما
تومانیان با بیان اینکه ارمنستان طرفدار روابط مسالمتآمیز و همراه با احترام متقابل با سایر کشورها است، اظهار داشت: یکی از متحدان و همکاران استراتژیک ارمنستان، روسیه است. ضمن اینکه ایران هم به عنوان کشور مهم و همسایه برای ارمنستان از اهمیت بالایی برخوردار است، همچنین ارمنستان با کشورهای اروپایی نیز روابط بسیار خوبی دارد، ولی در مجموع سیاست ارمنستان در مسائل بینالمللی بر پایه همکاری و گفتوگو با کشورهای دنیا استوار است.
خواهان حل بحران قره باغ از طریق گروه مینسک هستیم/ نقش مثبت ایران در بحران قرهباغ
سفیر ارمنستان در تهران درباره بحران قرهباغ نیز اظهار داشت: بحران قرهباغ اختلاف بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان نیست، بلکه در حقیقت این مشکل بین قرهباغ و جمهوری آذربایجان است که البته از چند سال پیش گروه مینسک به منظور حل این موضوع فعالیتهایی را انجام داده است.
وی در توضیح بیشتر اقدامات گروه مینسک گفت: آمریکا، فرانسه و روسیه عضو گروه مینسک هستند که قدمهایی را نیز برای حل بحران قرهباغ برداشتهاند.
تومانیان گفت: موضع ارمنستان در خصوص بحران قرهباغ این است که ما خواهان حل مشکل در چارچوب گروه مینسک هستیم، لذا هیچ تغییری را در این چارچوب نمیپذیریم.
وی با اشاره به پیشنهاد میانجیگری ایران برای حل بحران قرهباغ گفت: ارزیابی ما در مورد برخورد ایران با بحران قرهباغ مثبت است. البته کشورهای دیگر هم به دنبال ایفای نقش میانجی هستند که به عنوان مثال ترکیه بارها به صورت مستقیم و غیر مستقیم تمایل خود را برای میانجیگری در این زمینه اعلام کرده است.
اجازه هیچگونه دخالتی را به تروریستها نخواهیم داد
تومانیان درباره احتمال انتقال تروریستهای تکفیری به آسیای میانه و قفقاز و رایزنیها با ایران در این زمینه اظهار داشت: مسئولان ایران و ارمنستان در وزارت امور خارجه و مسئولان امنیتی دو کشور مرتب در حال مذاکره با یکدیگر و رصد تحولات منطقه هستند.
وی تصریح کرد: ارمنستان از جمله کشورهایی است که همواره مخالف تروریسم بوده و از هیچ تلاشی در راه مقابله با آن فروگذار نکرده است.
سفیر ارمنستان در مورد نگرانی از گسترش فعالیتهای داعش در منطقه و گسترش آن به درون مرزهای ارمنستان نیز اظهار داشت: دولت ارمنستان آمادگی مقابله با هرگونه تجاوزی را دارد و اجازه هیچگونه دخالتی را به تروریستها در ارمنستان نخواهد داد.
تومانیان افزود: در بحران خاورمیانه باید دولتها و سازمانهای بینالمللی ورود جدیتری پیدا کرده و از طریق گفتوگو این موضوع را حل و فصل کنند تا افراطیگری در منطقه پایان پذیرد، لذا باید کشورهای مختلف برخی اختلاف نظرها را کنار بگذارند.
بلوک خاصی برای مقابله با تروریستها تشکیل نشده/نباید واقعیتها انحصاری شود
وی درباره همکاریهای منطقهای برای مقابله با تروریسم اظهار داشت: در حال حاضر کشورهای منطقه برای مقابله با تروریسم با یکدیگر همکاری دارند، ولی بلوک خاصی جهت مقابله با تروریستها تشکیل نشده است.
تومانیان گفت: کشورهایی که با هم اختلاف نظر دارند باید برای حل معضل وجود گروههای تکفیری و تروریستی در منطقه به گفتوگو و مذاکره بنشینند تا راه حل لازم را بیابند.
وی درباره حمایتهای برخی کشورها از تروریستها نیز اظهار داشت: برخی کشورها و قدرتها برای افزایش قدرت و جاه طلبیهای خود تشکیلاتی را به کار میگیرند در حالی که این احتمال وجود دارد تشکیلات ایجاد شده بسان بومرنگ روزی به خود این کشورها و دستگاه حاکمه آنها برگردد.
خواهان برقراری صلح در یمن هستیم/ ارامنه سوریه تحت حمایت ارمنستان
تومانیان درباره بحران یمن نیز اظهار داشت: ما خواهان برقراری صلح در یمن هستیم و به هیچ وجه جنگ را نمی پسندیم و خواهان آن نیز نیستیم.
سفیر ارمنستان در تهران درباره اوضاع ارامنه ساکن در عراق و سوریه نیز اظهار داشت: ارمنستان توجه خاصی به تحولات سوریه دارد و مایل است حوادث این کشور هر چه سریعتر پایان یافته و صلح و امنیت در سوریه حاکم شود.
آرتاشس تومانیان با بیان اینکه جامعه ارامنه بزرگ و خوبی در سوریه داشتیم، گفت: به دلیل بحران به وجود آمده در سوریه، بسیاری از ارامنه این کشور به ارمنستان نقل مکان کرده و تحت حمایت دولت ایروان قرار گرفتهاند.