سفیر سابق پاکستان در تهران، عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای را پاسخی قاطع به طرح انزوای جمهوری اسلامی ایران عنوان کرد.
به گزارش آوا دیپلماتیک، خانم «رفعت مسعود» طی سخنرانی در وبینار اندیشکده پاکستانی مطالعات منطقهای در اسلامآباد با عنوان «عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای به عنوان یک فرصت» اظهار داشت: ایران عزم جدی برای دستیابی به طرح اقتصادی دارد و مشتاق همکاری سازنده از جانب دیگر اعضای سازمان شانگهای در مسیر همکاریهای بازرگانی و اقتصادی است.
وی که از مرداد ۹۷ تا اواسط آبان ۱۳۹۸ به عنوان سفیر پاکستان در تهران خدمت کرده است، افزود: سازمان همکاری شانگهای یک نهاد منطقهای مهم است به این معنا که هیچ عضوی از غرب در آن عضو نیستت و اعضایش این قدرت را دارند تا مسائل منطقهای را خودشان حل کنند.
این کارشناس امور راهبردی، افغانستان را چالش مشترک اعضای شانگهای به ویژه ایران و پاکستان دانست و گفت: اوضاع افغانستان یک آزمون برای سازمان همکاری شانگهای محسوب میشود زیرا پایداری صلح در این کشور و حل مناقشات طولانی آن ارتباط مستقیم با شکوفایی اقتصادی و صلح منطقهای دارد.
وی اظهار داشت: ایران و پاکستان به عنوان دو همسایه مشترک افغانستان تحت تاثیر مستقیم اوضاع این کشور قرار دارند. از طرف دیگر رقابتهای منطقهای و روابط دوجانبه کشورهای عضو شانگهای، میتواند تاثیر مستقیم آمریکا بر این سازمان را افزایش دهد.
خانم مسعود که افتخار اولین سفیر زن از پاکستان در ایران را در کارنامه دیپلماتیک خود دارد، گفت: دستیابی به اهداف مشترک اقتصادی و غلبه بر مسائل امنیتی مبحث اصلی اعضای شانگهای است و آنان مصمم به گسترش روابط فی مابین در حوزههای اقتصادی، کمک به امنیت منطقه و ثبات هستند.
وی در بحث تحریمهای یکجانبه و تاثیرات آن بر تجارت مشترک میان اعضای سازمان همکاری شانگهای گفت: به نظر میرسد تحریمها یک مانع در تعاملات اعضای شانگهای با جمهوری اسلامی ایران باشد. اما با وجود سازوکارهای دوجانبه میتوان مکانیزم تجارت را گسترش داد.
در این کنفرانس مجازی برخی از اساتید دانشگاهی پاکستان، پژوهشگران اندیشکده مطالعات منطقهای و همچنین معاون سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاکستان سخنرانی و تاثیرات عضویت کشورمان در سازمان شانگهای و آغاز فرصت جدید همکاریهای منطقهای را مورد بحث قرار دادند.
جمهوری اسلامی ایران که تاکنون به عنوان عضو ناظر در سازمان همکاری شانگهای حضور داشت، از روز ۲۶ شهریور امسال و در بیست و یکمین اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای فرآیند عضویتش به صورت رسمی در این سازمان آغاز شد.
سازمان همکاری شانگهای یک سازمان بین دولتی منطقهای است که برای همکاریهای مختلف بویژه امنیتی و اقتصادی تشکیل شده است. این سازمان ۲۵ خرداد ۱۳۸۰ هجری خورشیدی (۱۵ ژوئن ۲۰۰۱) با عضویت چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان در شهر شانگهای چین تاسیس شد. کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای معادل ۳۰ میلیون و ۱۸۹ هزار کیلومتر مربع مساحت معادل سه پنجم گستره آسیا و حدود یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون نفر جمعیت (نزدیک ۲۵ درصد) جمعیت کره زمین، را دارند.
جمهوری اسلامی پاکستان نیز به همراه هند و پس از یک دهه انتظار در جریان هفدهمین اجلاس سران کشورهای عضو دائم و ناظر سازمان همکاری شانگهای در نوزدهم خردادماه ۱۳۹۶ در “آستانه” پایتخت قزاقستان به عضویت این سازمان مهم درآمد.