آقای دکتر جوئل هانتر رئیس کلیسای نورثلند است. کلیسایی که ابتدا کار خود را با چند صد عضو شروع کرد و در مدت زمان کوتاهی تعداد اعضای خود را چندین برابر افزایش داد و هنوز هم این تعداد در حال افزایش است. وی بعلاوه مشاور مذهبی آقای اوباما رئیس جمهور ایالات متحده است و به گفته خودشان رابطه ای شخصی با رئیس جمهور آمریکا دارد.آقای هانتر در تاریخ 4 خرداد به همراه 30 تن دیگر از رهبران مذهبی مسلمان و مسیحی آمریکایی به دعوت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برای شرکت در نشست جهان عاری از خشونت و افراطی گری از منظر ادیان ابراهیمی به ایران سفر کرد. پس از بازگشت به آمریکا برخی از رسانه ها مدعی شدند که وی حامل پیامی از سوی رئیس جمهور حسن روحانی برای آقای اوباما است.
در ادامه گفتگوی اختصاصی آوا دیپلماتیک با “ دکتر جوئل هانتر” مشاور معنوی باراک اوباما را می خوانید.
وظیفه اصلی شما به عنوان مشاور دینی آقای اوباما چیست؟
آقای اوباما فرد معتقدی هستند. من همراه با ایشان دعا می کنم وهمینطور به ایشان در فهم کتاب مقدس کمک می کنم.
مهمترین رسالت شما به عنوان رئیس کلیسای نورث لند جهت تحقق صلح در جهان چیست؟
باید بگویم به عنوان کشیش ارشد کلیسای نورثلند علاوه بر دعا برای تحقق صلح جهانی و آموزش مفاهیم کتاب مقدس برای رسیدن به صلح، من یک رهبر مذهبی هستم که برای حل مسائل و مشکلات جامعه، ملت و فراتر از آن ها بر اساس و پایه ایمانی تلاش می کنم.
حضرتعالی با چه هدفی به ایران سفر کردید؟
ما از طرف “سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی” برای شرکت در همایش گفتگوی ادیان درباره “جهان عاری از خشونت و افراطی گری” به ایران دعوت شده بودیم.
آیا قبل از سفر به ایران با آقای اوباما نیز در این مورد رایزنی داشته اید؟
خیر، ما درباره مسائل سیاسی و نیز امور سیاست خارجی با هم صحبت نمی کنیم بلکه با یکدیگر دعا می خوانیم.
مهمترین سرفصل مباحث مطرح شده از سوی حضرتعالی در ایران شامل چه موضوعاتی بود؟
ما در طول اقامت در ایران دیدارهای متعددی داشتیم. موضوع متداول صحبت ما درباره نقش و نیروی دین در برقراری صلح جهانی و لزوم همکاری و همبستگی دینداران با یکدیگر برای خاتمه دادن به مسئله خشونت و افراطی گری بود.
آیا در این سفر حامل پیام خاصی از سوی آقای اوباما بودید؟
خیر.
تا چه اندازه رایزنی های این چنینی با مقامات ایرانی می تواند منجر به کاهش تنش ما بین دو کشور شود؟
باید توجه داشته باشید که سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی حامی چندین گفتگوی بی نظیر بین ادیان و همینطور معتقدین به ادیان گوناگون بوده است. من دارای مقام رسمی و سیاسی نیستم. بلکه تنها به عنوان یک کشیش و یک رهبر مذهبی در این همایش شرکت کرده ام. هر چند که با این نکته موافقم که برای تبادل اطلاعات لازم است چنین گفتگوهایی بیشتر انجام شود.
تا چه اندازه به آینده ی روابط دیپلماتیک ایران و آمریکا خوشبین هستید؟
خداوند خطاب به پیروانش فرموده اند: “با یاری خداوند، تحقق هرچیزی امکان پذیر است.”
تا چه اندازه حضور آقای روحانی به عنوان رئیس جمهور جدید ایران می تواند دروازه ی جدیدی به روی دو کشور ایران و آمریکا بگشاید؟
من یک کشیش هستم و تنها می توانم برای رئیس جمهور اوباما، رهبر شما و رئیس جمهور روحانی و دو ملت ایران و آمریکا، دعا کنم.
برای تحقق گفتگو میان جوامع مسلمان و مسیحی چه فعالیت هایی داشته اید؟
گفتگوی دینی و همکاری بین مسلمین و مسیحیان در آمریکا یکی از ویژگی های مرسوم جامعه ی دینی ماست. برای ما دعوت شدن به این گفتگو باعث افتخار بود. به علاوه ما از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی دعوت به عمل آورده ایم تا برای شرکت در یک کنفرانس درآمریکا به ما بپیوندند و دعا می کنیم که این مهم در آینده ی نزدیک محقق شود.
آیا همکاری بدون مصالحه ما بین ایران و آمریکا امکان تحقق دارد؟
به کمک خداوند هر چیزی امکان پذیر است.
از نگاه حضرتعای دین و سیاست تا اندازه ای باید از همدیگر جدا و یا تحت تاثیر یکدیگر باشند؟
عیسی مسیح فرموده اند: ” هرچه را که به سزار مربوط است به او واگذارید و هر آن چه را که مربوط به خداوند است به او واگذار کنید.” (آیه 12:17، متی)
شما در گفتگویی که با شبکه فاکس نیوز و بی بی سی داشته اید اظهار داشته اید که حامل پیغامی از سوی آقای روحانی برای آقای اوباما هستید و به گزارشگر فاکس نیوز گفته اید که مایل هستید این پیام را علاوه بر رئیس جمهور اوباما با اعضای کنگره آمریکا نیز در میان بگذارید البته گفته شده است که شما این موضع را تکذیب کرده اید. موضع کنونی شما چیست؟
در گفتگوهای اخیری که با خبرگزاری های بی بی سی و فاکس نیوز داشته ام، از سخنان من اینگونه برداشت شد که در ایران با رئیس جمهور روحانی دیدار کرده ام. نه تنها من، بلکه هیچ یک از اعضای گروه با آقای روحانی دیدار نکرده اند و من بسیار متاسف هستم که سخنان من چنین موضوعی را به غلط انتقال داده است.
هیئت ما سفر بسیار خوبی به ایران داشت و گفتگوهای خوبی درباره مسائل بسیار مهم در این دیدار صورت گرفت. من بسیار ناراحت هستم که چنین انحرافی از مسیر گفتگوها و نیز درک متقابل برای ایجاد رابطه ای صلح آمیزتر بین دو کشور به وجود آمد.”
گفتگو از: محمدرضا نظری