سفیر چین در ایران طی یادداشتی که به ایرنا ارسال کرده، از تعاملات کشورهای جاده ابریشم از جمله جمهوری اسلامی ایران برای عبور از بحران کرونا تمجید کرد.

متن کامل این یادداشت در پی می آید:

ویدیو کنفرانس همکاری های عالی بین المللی در چارچوب ابتکار ” یک کمربند و یک جاده” با موضوع “تقویت همکاری های بین المللی در چارچوب ابتکار یک کمربند و یک جاده و همکاری مشترک در مبارزه با فراگیری ویروس کرونا” برگزار شد.

شی جین پینگ، رییس جمهوری خلق چین در این ویدیو کنفرانس سخنرانی خود را به صورت کتبی به این نشست ارائه داده و وانگ ای، عضو شورای دولتی و وزیر امور خارجه چین، مدیریت جلسه را عهده دار بود.

همچنین ۲۵ کشور نیز در سطح وزیر خارجه یا دیگر وزرا به همراه معاون مدیرکل سازمان ملل متحد، اشتاینر مدیر برنامه توسعه سازمان ملل و تدروس آدهانوم، رئیس سازمان بهداشت جهانی در این جلسه شرکت داشتند.

در این کنفرانس همچنین «بیانیه مشترک ویدئو کنفرانس همکاری های عالی بین المللی ابتکار یک کمربند و یک جاده» صادر شد.

در بیانیه یاد شده ضمن اظهار همدردی و تسلیت با خانواده ها و جوامع آسیب دیده در جریان فراگیری ویروس کرونا، حمایت و تقدیری ویژه از کادر درمانی فعال در خط مقدم مبارزه و نبرد با فراگیری ویروس به عمل آمد و بر لزوم اتحاد جهانی، یاری متقابل و همکاری های چندجانبه برای رویارویی با چالش فراگیری ویروس تاکید شد.

این بیانیه با تاکید بر ساختار سازمان ملل متحد برای پیشبرد و هماهنگی جهانی در حوزه مقابله با انتشار و فراگیری ویروس کرونا و همچنین تلاش های اعضای این مجموعه در کنار نقش کلیدی سازمان جهانی بهداشت در هدایت این امور، هر گونه تبعیض، اتهام افکنی، نژادپرستی یا بیگانه هراسی مردود اعلام و اعضا با آن مخالفت کردند.

در بیانیه یاد شده همچنین تصریح شد کشورهای مختلف با اتکا بر سه اصل رایزنی مشترک، سازندگی مشترک و بهره برداری مشترک، بر پیشبرد سازندگی مشترک ابتکار “کمربند و جاده” با کیفیت عالی تاکید می کنند.

 بر مبنای این بیانیه تمام کشورها با حمایت از گسترش تعاملات مشترک در حوزه مقابله و پیشگیری از گسترش فراگیری ویروس، بر لزوم تقویت همکاری های مشترک در حوزه بهداشت عمومی و سازندگی مشترک “راه ابریشم سلامت” تاکید کردند.

 تقویت ارتباطات متقابل، از سرگیری منظم و هماهنگ رفت و آمد افراد از مبادی مرزی و مبادلات کالایی، از سرگیری امور مربوط به مشاغل و امر تولید، حفظ ایمنی و ثبات زنجیره تولید و زنجیره تامین مواد مورد نیاز در دنیا، پیشبرد توسعه پایدار و ایجاد “راه ابریشم سبز” از دیگر موارد مورد تاکید در این بیانیه بود.

این بیانیه همچنین بر لزوم تداوم پیگیری و اجرایی سازی نکات مورد اجماع در دومین اجلاس عالی “یک کمربند و یک جاده” و تحقق همکاری های عملگرایانه مربوطه با هدف دستیابی همکاری های حول محور این ابتکار به نتایج بیشتر تاکید شد.

فراگیری ویروس کرونا تمام جهان را مورد هجوم قرار داده و چالشی بی سابقه را برای بشریت ایجاد کرده است. در شرایط ویژه ای که با فراگیری ویروس برای همگان ایجاد شده، برگزاری ویدئو کنفرانس همکاری های عالی بین المللی در چارچوب ابتکار “یک کمربند و یک جاده” از سوی چین، به منزله مخابره ندایی مشترک با دیگر کشورهای همراه برای اتحاد و همکاری در شرایط دشوار کنونی و همچنین اعلام عزم راسخ ما بر سازندگی مشترک “کمربند و یک” برای پیروزی بر فراگیری ویروس با اتکا بر اصل همکاری است.

از سال ۲۰۱۳ و زمانی که شی جین پینگ، رییس جمهوری خلق چین ابتکار سازندگی مشترک ابتکار “یک کمربند و یک جاده” را مطرح کرد تا به امروز، پروژه های مختلف در زمینه همکاری های متقابل به صورت پایدار پیگیری و تحقق یافته است.

“کمربند و جاده” هم اکنون به بزرگترین عرصه همکاری های بین المللی در جهان مبدل شده و روز به روز بر نقش و تاثیرگذاری مهم آن در عرصه پیشبرد توسعه و شکوفایی جهانی افزوده می شود.

در مدت بیش از یک سال گذشته، به رغم تاثیرات منفی عواملی چون فراگیری ویروس کرونا و رکود اقتصادی، همکاری های مرتبط با “کمربند و جاده” همواره سیر صعودی خویش را محفوظ داشته و در سال ۲۰۱۹، ۲۹ سند همکاری بین دولت ها در این چارچوب به امضا رسید و میزان حجم تجارت چین با شرکای در این ابتکار، رقمی بالغ بر ۱۳۰۰ میلیارد دلار بوده که در مقایسه با زمان مشابه در سال قبل، رشدی ۶ درصدی را نشان می دهد.

 در عین حال میزان سرمایه گذاری جدید چین در کشورهای این چارچوب نیز رقم ۱۵ میلیارد دلار بوده است. در سه ماهه نخست سال جاری میلادی، میزان تجارت مشترک چین با شرکای ابتکار “کمربند و جاده” نسبت به میزان مشابه سال گذشته ۳.۲ درصد رشد داشته و علاوه بر آن میزان سرمایه گذاری مستقیم نیز رشدی ۱۱.۷ درصدی را نشان داده است.

شرکای ابتکار “کمربند و جاده” در واقع سرنشینان یک کشتی در دوران مبارزه با کرونا بوده اند که در کنار یکدیگر به یاری یکدیگر شتافته اند.

در این دوران بسیاری از کشورها حمایت های ارزشمندی را از چین انجام داده و چین نیز حمایت های خود در مبارزه با فراگیری ویروس را برای ۱۲۲ کشور همکار در ابتکار “کمربند و جاده” ارائه نموده و گروه های درمانی پزشکی خود را به ۲۵ کشور اعزام کرده و پرواضح است که چنین تعاملاتی به منزله حفظ و تداوم اشتراک گذاری همه جانبه تجربیات درمانی و پیشگیرانه در مبارزه با فراگیری ویروس بوده است.

تجربه همکاری در مبارزه با فراگیری ویروس برای “کمربند و جاده”، در واقع نوعی ظهور و بروز انعطاف و شکوفایی قابل توجه این ابتکار بوده است. با عبور از دوران فراگیری ویروس، طبعا مبانی همکاری های موجود در این ابتکار مستحکم تر گشته و با شتابی بیش از پیش، چشم اندازهای وسیع تری را در برابر همگان قرار خواهد داد.

شی جین پینگ در سخنرانی مکتوبی که به این نشست ارائه کرد یادآوری کرده که سرنوشت کشورهای مختلف به گونه ای بسیار نزدیک در هم تنیده شده، و امروز بشریت به منزله یک جامعه با سرنوشت مشترک است. حال چه در عرصه مواجهه با فراگیری ویروس یا چه در حوزه احیای اقتصادی، تمام امور باید از مسیر همکاری های متحدانه عبور کرده و همگان بر چندجانبه گرایی پایبند باشند. پیشبرد تعاملات متقابل، پایبندی بر بازبودن نگاه ها، مسیر ناگزیری است که در زمینه مواجهه با چالش های جهانی و محقق توسعه بلند مدت در برابر ما قرار گرفته و سازندگی مشترک در راستای همکاری های بین المللی “یک کمربند و یک جاده” می تواند در این زمینه نقشی مهم ایفا کند.

از سوی دیگر چین اعلام کرده است، که برای دوران پیش روی کشورهای مختلف در عرصه مبارزه با فراگیری و همچنین روند احیای اقتصادی در ایام پساکرونا، به طور ویژه به تقویت رایزنی و ارتباطات با کشورهای همکار در ابتکار “کمربند و جاده” متمایل بوده و به ارائه حمایت هایی از این کشورها در پنج حوزه اقدام می کند که عبارتند از: یک، حمایت از کشورهای متاثر از کرونا و البته شرکای “کمربند و جاده” در چارچوب طرح جین پینگ مبنی بر ارائه کمک هایی به میزان ۲ میلیارد دلار؛ این حمایت به ویژه به مبارزه کشورهای در حال توسعه با کرونا و احیای توسعه اقتصادی و اجتماعی آن ها اختصاص می یابد. دوم، حمایت از سازمان علمی “کمربند و جاده” و دیگر نهادهای مشترک و مشابه در سایه موضع مثبت چین در زمینه نیازهای کشورهای همکار در این ابتکار در حوزه پژوهش و اکتشاف واکسن کرونا، روند بهره برداری از آن و توسعه دیگر تعاملات و همکاری های تکنولوژیک در زمینه مبارزه با فراگیری ویروس.

سوم، برقراری ارتباط و تعاملات فنی در اسرع وقت همراه با شرکای ابتکار و رایزنی با هدف ایجاد کانال های مناسب جهت نقل و انتقال نیرو و کالاهای مورد نیاز. چهارم، برگزاری ویدئو کنفرانس وزرای حمل و نقل کشورهای “کمربند و جاده” جهت حفظ زنجیره بین المللی تولید، عرضه و ایمنی و کارآمدی کانال های پشتیبانی مورد نیاز در این زمینه. پنجم، تقویت همکاری های نوآورانه با کشورهای همکار در ابتکار با هدف توسعه مشترک “تجارت دیجیتال در راه ابریشم” و تحقق عملی سازندگی در حوزه شهرهای هوشمند و همکاری های مرتبط با توسعه سبز.

ایران از همکاران مهم در حوزه سازندگی مشترک “کمربند و جاده” بوده و همکاری های چین و ایران در این چارچوب همواره تعمیق یافته است.

در دوران فراگیری کرونا، چین و ایران در تمام مراحل در کنار یکدیگر ایستادند و دوستی دو ملت با یکدیگر یک گام دیگر به پیش رفت. در این عالم، رودخانه ای که نتوان از آن گذشت و مانعی که نتوان از آن عبور کرد وجود ندارد، دشواری هایی که حاصل وقوع فراگیری ویروس کرونا بوده نیز خواهند گذشت.

چین به همراه ایران و دیگر شرکای “کمربند و جاده” ناگزیر از تعریف سطح جدیدی از همکاری های فی ما بین بوده و بر این مبنا تحرک و انگیزه ای جدید به روند توسعه و شکوفایی کشورهای مسیر “یک کمربند و یک جاده” افزوده خواهد شد.

  • facebook
  • googleplus
  • twitter
  • linkedin
  • linkedin
  • linkedin