مراسم بزرگداشت روز جهانی قربانیان سلاحهای شیمیایی با حضور سفیر هلند و هماهنگ کننده سازمان ملل متحد در ایران برگزار شد.
به گزارش آوا دیپلماتیک، مراسم بزرگداشت قربانیان سلاحهای شیمیایی در جهان در موزه صلح برگزار شد. در این مراسم پیام بان کیمون دبیر کل سازمان ملل متحد، حجتالاسلام محمدعلی شهیدی رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران، احمد ازمجو مدیرکل سازمان منع سلاحهای شیمیایی و جانبازان شیمیایی کشورمان قرائت شد.
در بخش دیگری این مراسم گری لوئیس هماهنگ کننده سازمان ملل متحد در ایران در سخنانی گفت: امروز 29 آوریل روز بزرگداشت قربانیان سلاحهای شیمیایی در جهان است و ما باید امروز غم و درد قربانیان این سلاحها را در جهان گرامی بداریم. کشور ایران نیز در دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران از جمله قربانیان سلاحهای شیمیایی بودهاند که موجب مرگ و میر تعداد زیادی از شهروندان و غیرنظامیان کشور ایران شده است.
وی خاطرنشان کرد: همچنین 100 سال پیش در چنین ماهی اولین حمله شیمیایی در شهر «ایپرس» کشور بلژیک رخ داد که بسیار دردناک است. اگرچه تاکنون فعالیتهای بسیاری توسط سازمان ملل متحد و سازمان منع سلاحهای شیمیایی در رابطه با تولید، انباشت، توسعه و کاربرد سلاحهای شیمیایی انجام شده است اما همچنان کارهای بسیار دیگری نیز باید در این رابطه انجام بدهیم. به عنوان مثال هم اکنون شاهدیم که در کشوری نه چندان دور از ایران از گاز کلر استفاده میشود.
گری لوئیس تأکید کرد: اینگونه رفتارها باید خاتمه یابد. باید برای امحای سلاحهای شیمیایی بکوشیم. در این راستا باید همه سیاستگذاران، دولتها و سازمان منع کابرد سلاحهای شیمیایی (OPCW) تلاش کنند.
وی خاطرنشان کرد: در ایران تعداد بسیاری مجروح و قربانی و مصدوم شیمیایی داریم. این افراد تنها سربازان نیستند بلکه در بین آنها زنان و شهروندان غیرنظامی نیز دیده میشود. ما نیاز داریم که به سخنان آنها گوش بدهیم و با حضور در موزه صلح تهران از نزدیک عکسها و پوسترهایی که در این رابطه وجود دارد را ببینیم. هر چند دردی که قربانیان شیمیایی میکشند را درک نمیکنیم اما میتوانیم با بخشی از آنچه که روی داده است آشنا بشویم. در موزه صلح افرادی همچون حسن حسنی سعدی، علیرضا یزدانپناه و حسن حسنی تبار و 20 قربانی دیگر حضور دارند که میتوانند تجربه و خاطرات خود را در رابطه با سلاحهای شیمیایی برای شما بگویند. باید با این گونه افراد صحبت کنیم و آنها دوستان جدید ما باشند.
هماهنگکننده سازمان ملل در ایران در بخش پایانی سخنان خود یادآور شد: بازماندگان شیمیایی در ایران هیچ تنفری از دشمنشان در قلبهایشان ندارند چرا که میدانند همین تنفر موجب شد چنین رویدادی به وقوع بپوندد. ما در ماههای گذشته شاهد بودیم که احمد زنگه آبادی و جهانشاه صادقی از فعالان موزه صلح که قربانی سلاحهای شیمیایی در جنگ عراق علیه ایران بودند از بین ما رفتند. من باید در اینجا اشارهای به یکی از گفتههای صادقی داشته باشم. او در یکی از دیدارها به من گفت مسوولیت ما این است که دوستان جدید پیدا کنیم و به یکدیگر لبخند بزنیم.
در بخش دیگری این مراسم الیزابت لوئیس همسر گری لوئیس خاطراتی از جانباز شیمیایی، جهانشاه صادقی که به تازگی به همرزمان شهیدش پیوسته است قرائت شد و همچنین تابلوی یادگاری که شهید صادقی به او داده بود را به موزه صلح تقدیم کرد.
در این مراسم همچنین دکتر حمید صالحی در سخنان کوتاهی گفت: ما باید در زندگی خود به سه نکته توجه کنیم. نخست اینکه همه ما فرصت زندگی داریم و دیگر اینکه باید قدر وقت خودمان را بدانیم. همچنین نکته سومی که باید در این مراسم به آن اشاره شود این است که باید همه بکوشیم تا با همکاری یکدیگر تمامی کشورها نسبت به کاربرد سلاحهای شیمیایی منع شوند.
وی یادآور شد: تاکنون 98 درصد از کشورها کنوانسیون منع سلاحهای شیمیایی را امضا کردهاند و کشورهایی همچون اسرائیل، اتیوپی، میانمار نسبت به کاربرد سلاحهای شیمیایی معاهده و کنوانسیون منع استفاده از سلاحهای شیمیایی را امضا نکردند.
در بخش پایانی این مراسم حسن حسن سعدی جانباز شیمیایی 70 درصد نیز به بیان خاطرات خود از چگونگی مصدومیتش پرداخت و حاضران در این مراسم با اهدای گل به یادبود جانبازان شیمیایی در پارک شهر یاد و خاطره آنها را گرامی داشتند.