به مناسبت فرار رسیدن دوم نوامبر، مراسم روز سنتی «جشن روز مردگان» در بخش فرهنگی سفارت مکزیک با حضور سفیر این کشور در ایران و تعدادی از هنرمندان و هنردوستان برگزار شد.
به گزارش آوا دیپلماتیک، سفیر مکزیک در ایران طی سخنانی در این مراسم گفت: زندگی و مرگ اپیزودهایی در چرخش زمان هستند، آنها تولد دوباره و مرگ کیهانی را نشان می دهند. مرگ با نظم چرخه ای خاصی در آگاهی انسان ظاهر می شود و ناپدید می شود. تصور ما از مرگ با زمان و جوامع تغییر می کند. به تعداد تمدن ها، رویاهای مرگ وجود دارد. مانند سایر عقاید، مرگ نیز در معرض تغییر و عود است. از افق معنوی یک عصر دور می شود و پس از مدتی باز می گردد. تغییرات بزرگ: مرگ و تولد تمدن ها با ظهور تصویری از مرگ تجلی می یابد. هر تمدنی تصویر خود را دارد.
وی افزود: روز مردگان یکی از نمادین ترین و نماینده ترین سنت های فرهنگ مکزیک با ریشه های عمیق مردمی است. جامعه مکزیک با ترکیبی از مظاهر و عبارات فرهنگی تغذیه می شود که برای هزاران سال توسعه یافته است که از تمدن های باستانی ماقبل اسپانیایی از اولمک ها و تولتک ها تا مایاها و آزتک ها به ارث رسیده است، و بعدها از تأثیرات فرهنگی با ورود اسپانیایی ها متاثر شده است. سرتاسر دوران استعمار، باعث ایجاد یک تلفیق فرهنگی عمیق شد.
آقای گییرمو آلخاندرو پونته اوردوریکا، با اشاره به تاریخچه کهن باور به بعد از مرگ در مکزیک خاطرنشان کرد: جوامع اصلی که صدها سال پیش در مکزیک زندگی می کردند، پیوندهای بسیار قوی با اجداد خود و با دنیای اساطیری و الهی داشتند. آنها اعتقاد راسخ داشتند که سفر ما در طول زندگی تنها یک مرحله از مسیر بزرگتر ما در سراسر جهان است و مرگ پایان وجود ما نیست، بلکه انتقالی به سوی زندگی دیگر است، جایی که می توانیم با اقوام و دوستان خود دوباره متحد شویم. در روز مردگان، مکزیکیها بازگشت موقت کسانی را که درگذشته اند و امکان پیوستن به آنها را جشن می گیرند.
سفیر مکزیک در ادامه افزود: به منظور ارج نهادن به عزیزانمان، خانواده های مکزیکی محراب هایی مانند این را در خانه، قبرستان، مدرسه و محل کار برپا می کنند. این گونه است که ما به درگذشتگان ادای احترام می کنیم، چگونه زندگی آنها را جشن می گیریم، و چگونه اندکی از آنچه را که در زمان زنده بودن از آن لذت می بردند به آنها می دهیم.
پونته اوردوریکا، درباره ریشه باستانی روز مردگان گفت: روز مردگان ریشه های بسیار باستانی دارد، اما همچنین یک سنت زنده است که با مدرنیته سازگار شده و در فرهنگ عامه از جمله سینما، موسیقی و دیگر مظاهر فرهنگی حضور دارد. امکانات سنکرتیسم با دائمی. این بازتابی از گذشته است، اما با حال و آینده ای در حرکت.
وی در ادامه افزود: همچنین جالب است بدانید که روز مردگان در کشورها و فرهنگ های مختلف به روش های مختلف جشن گرفته می شود. مثلاً در ایران که کشوری باستانی نیز هست، تعطیلاتی مشابه به مناسبت سال نو یا نوروز وجود دارد. مردم در آخرین پنجشنبه سال بر مزار عزیزان خود در قبرستان ها زیارت می کنند. سنگ قبرها شسته شده، با گل تزئین شده و شیرینی، شکلات و ظروف مخصوصی که با خرما درست می شود عرضه می شود.
سفیر مکزیک این روز را یادآور زندگی دانست و در ادامه گفت: روز مردگان به غیبت اشاره نمی کند بلکه به حضور زنده اشاره دارد. این بالاتر از همه احترام به زندگی و مرگ، شادی و اشتیاق، جشن و زیبایی، عشق و رنگ است. این نشان دهنده لذت زندگی در مواجهه با مرگ اجتناب ناپذیر است. کسانی که امروز درگذشتگان خود را گرامی می دارند در آینده به مهمانی دعوت خواهند شد.
در ادامه این مراسم رایزن فرهنگی سفارت مکزیک پیرامون این مناسبت گفت: محراب روز مردگان هر سال تغییر می کند و به یک شخصی تقدیم می شود. امسال ما این محراب را به کسانی که باعث پیروزی انقلاب مکزیک شدند، تقدیم کردیم. اشخاصی که تصاویرشان را در تابلوهای اطراف می بینید، کسانی هستند که جانشان را در این راه فدا کردند تا شرایط زندگی و شرایط اجتماعی مکزیک بهتر از قبل شود. همان طور که جناب آقای سفیر هم توضیح دادند، در زمان برقراری محراب یعنی اول و دوم نوامبر درگذشتگان به پیش عزیزان خود برمی گردند و به همین خاطر این میز را می چینند و خوراکی های محبوب آن درگذشتگان را روی میز می گذارند تا از آن استفاده کنند.