نمایندگان 17 هیئت دیپلماتیک و روسای آژانس های سازمان ملل، از پروژه های پناهندگان در خراسان رضوی بازدید کردند.
به گزارش آوا دیپلماتیک، آقایان دکتر عزیز کاظمی، مدیر کل اداره امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور و سیوانکا داناپالا، نماینده کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان ایران، این هیئت را در بازدید از پروژه های مشترک مختلف کمیساریا و اداره امور اتباع در مناطق شهری، مهمانشهر ها و درمنطقه مرزی افغانستان همراهی نمودند.
سیوانکا داناپالا درباره این بازدیدگفت:این بازدید فرصت مناسبی برای رویت خدمات ارائه شده به پناهندگان توسط دولت ایران می باشد. کمیساریا از ارائه این خدمات بسیار سپاسگزار می باشد.
وی افزود: این بازدید فرصتی برای شناسایی نیاز های موجود فعلی نیز می باشد.
خراسان رضوی با میزبانی 150،000 پناهنده، دارای 60،000 دانش آموز و 1700 دانشجوی تبعه خارجی در حال تحصیل می باشد. این هیئت از مدرسه 12 کلاسه در تبادکان مشهد، که با همکاری وزارت آموزش و پرورش، اداره امور اتباع و کمیساریا در دست احداث می باشد، بازدید به عمل آوردند. این منطقه دارای جمعیت پناهنده نشین بالایی است. این مدرسه، که در مهر ماه امسال و مصادف با سال تحصیلی جدید آماده بهره برداری خواهد شد، پذیرای 800 دانش آموز خواهد بود و بدین ترتیب دسترسی به آموزش را برای کودکان پناهنده و جامعه میزبان آنها فراهم خواهد ساخت.
این هیئت از کتابخانه دکتر حرَی، که پروژه ای دوجانبه میان دولت های ژاپن و ایران در گلشهر مشهد است، نیز بازدید به عمل آورد. این کتابخانه که سال گذشته افتتاح شد امکان دسترسی به مجموعه در حال گسترشی از کتاب ها را برای پناهندگان و ایرانیان فراهم می سازد ومیزبان فعالیت های گوناگون برای کودکان و بزرگسالان می باشد.
در مقر سازمان آموزش های فنی و حرفه ای، که شریک اجرایی کمیساریا و اداره امور اتباع می باشد، از پناهندگانی که در کلاس های سفره آرایی برای مجالس، گریم و آرایشگری شرکت می کردند بازدید شد. سازمان فنی حرفه ای مهارت های قابل عرضه در بازارکار را در راستای ترویج خوداتکایی پناهندگان به آنها آموزش می دهد. در حال حاضر حدود 40،000 پناهنده در این استان دارای مجوز کار می باشند. در تربت جام، که مهمانشهری میان مشهد و دوغارون است، کمیساریا و اداره امور اتباع یک کارگاه خیاطی افتتاح نمودند که امکان ارائه فرصت درآمدزائی در بازار محلی را برای فارغ التحصیلان کلاس های خیاطی سازمان فنی حرفه ای فراهم ساخته است.
این هیئت در منطقه مرزی دوغارون با فرآیند بازگشت اعم از معاینه پزشکی، کلاس های آموزش مین، کمک های مالی و دیگر خدمات ارائه شده به پناهندگان زمانی که تصمیم به بازگشت داوطلبانه به افغانستان را می گیرند، آشنا شدند. نمایندگان به تعامل با پناهندگان پرداخته و در این فرصت در جلسه پرسش و پاسخ از بسیاری از مشکلات و فرصت های پیش رویشان مطلع شدند.
این هیئت از مراکز بهداشتی در مناطق مختلف بازدید کرده و از همکاری وزارت بهداشت و کمیساریا در زمینه ارائه خدمات بهداشتی اولیه و ثانویه- طرح بیمه بهداشتی- به پناهندگان آگاه شدند. کمیساریا در حال حاضر 220،200 پناهنده آسیب پذیر را تحت پوشش بیمه درمانی در می آورد.
آقای علیرضا رشیدیان، استاندار خراسان رضوی در یک ضیافت شام میزبان این هیئت بود خاطرنشان کرد:به میزبانی از پناهندگان تا زمانی که در ایران هستند ادامه خواهیم داد. البته جامعه جهانی می بایست به شکل جدی برای توسعه اقتصادی و اجتماعی افغانستان سرمایه گذاری نماید تا امکان بازگشت مناسب و پایدار برای پناهندگان فراهم شود.