با ورود سفیر جدید اوکراین به ایران شاهد پویایی روابط تهران با کی یف هستیم به نحوی که سرگئی بوردیلیارک، علاقه مند است تا پروژه های مشترک در زمینه ساخت هواپیما و کشتی سازی میان دو کشور عملیاتی شود. به منظور گسترش مناسبات سیاسی بین دو کشور نیز با تلاش سفیر شاهد برنامه ریزی سفر رئیس جمهور این کشور پس از بیست سال به ایران هستیم که به طور حتم این رویداد می تواند در گسترش روابط سیاسی و اقتصادی دو کشور نقش کلیدی ایفا کند.
گفتگوی اختصاصی آوا دیپلماتیک با سرگئی بوردیلیارک
سفیر اوکراین در ایران
جناب سفیر شما سال های طولانی در کشور چین حضور داشتید، با توجه به اینکه چین از جایگاه مهمی در عرصه اقتصاد بین الملل برخوردار است، این کشور برای اوکراین از چه جایگاه استراتژیکی برخوردار است؟
چین شریک راهبردی اوکراین است و این موضوع در بیانیه کییف – پکن نوشته شده است. کشور چین در منطقه اقیانوس آرام و جنوب شرق آسیا، مهم ترین شریک تجاری اوکراین است و ما ارتباط های عمیق و متنوعی با چین داریم.
من باید بگویم همین فرمول را برای روابط دو جانبه بین ایران و اوکراین پیشنهاد کردیم تا ایران ضامن انرژی اوکراین باشد و ما نیز ضامن غذایی ایران، دقیقا همین فرمول بین چین و اوکراین در جریان است.
امسال چین کشور ما را در فهرست کشورهای ضامن غذایی خود وارد کرده است. برای همین تصمیم داریم مورد مشابه را بین روابط ایران و اوکراین عملیاتی کنیم.
این موارد در شرایطی عملیاتی خواهد شد که مبادلات اقتصادی دو کشور طبق یک پروتکل مشخصی برنامه ریزی شود، این پروتکل ها در کمیسیون های مشترک اقتصادی تدوین می شود، آخرین بار کمیسیون اقتصادی بین دو کشور چه زمانی برگزار شده و دستاورد آن ها چه بوده است؟
آخرین اجلاس مشترک اقتصادی بین دو کشور در تاریخ 7 مارس 2016 در تهران برگزار شد که البته لازم به یادآوری است که این کمیسیون مشترک به مدت 12 سال غیر فعال بود. بنابراین وقتی این کمیسیون مجددا برپا شد مسائل بسیاری برای مطرح کردن وجود داشت.
در کمیسیون اخیر ریاست هیئت اوکراینی معاون نخست وزیر و در طرف ایرانی وزیر جهاد کشاورزی برعهده داشت و دستاورد این کمیسیون امضا تفاهم نامه های مشترک بود اما معنای این اسناد خیلی بیشتر از تفاهم نامه های عادی است، به خاطر اینکه به عنوان نقشه راهی برای آینده نزدیک در نظر گرفته شده است.
در این تفاهم نامه ها به مباحث مختلفی همچون روابط سیاسی، اقتصادی، ورزشی، فرهنگی و غیره پرداخته شده است. دلیل اهمیت دیگر آن این است وقتی که رئیس جمهور اوکراین به ایران سفر کند این توافق ها می توانند پایه گذار امضا اسناد مهم تری باشند.
آیا برنامه سفر رئیس جمهور اوکراین به ایران مشخص شده است؟
این دعوت از طرف رئیس جمهور ایران آقای روحانی زمانی صورت گرفت که با وزیر امور خارجه اوکراین در تهران دیدار داشت. در حال حاضر مشغول برنامه ریزی و تعیین جزئیات این سفر به ویژه تاریخ آن هستیم. ما باید تدارک خوبی را برای این سفر در نظر بگیریم چون آخرین باری که یک رئیس جمهور از اوکراین به ایران آماده حداقل 20 سال پیش بوده و این یعنی باید اسناد مهم و بزرگی برای امضا آماده شود، به همین خاطر گفتگوهای بسیار جدی سیاسی در حال پیگیری است و به همین منظور مقامات دولتی ایران و اوکراین به کشورهای یکدیگر سفر می کنند.
سفر رئیس جمهور اوکراین به ایران حسن ختام و نتیجه گیری نهایی همه ایران سفرها خواهد بود، همچنین نقشه راه و دیدگاهی کلی برای چند سال آینده را ترسیم خواهد کرد. البته همه این موارد برای اولین سفر رئیس جمهوری اوکراین است ولی من امیدوارم که سران دو کشور بتوانند سفرهای متعدد دو جانبه ای داشته باشند.
از اینکه یک تقویم کاری مشخص و منظم برای گسترش مناسبات دو جانبه دارید و می دانید روابط دو کشور در چه مسیری گام بر می دارد رویکردی قابل تحسین است.
موضوع گسترش روابط با ایران برای اوکراین کاملا جدی است و هدف من به عنوان سفیر این است، تا فرمولی برای روابط دو جانبه پیدا کنم تا هرچه سریعتر روابط اقتصادی بین دو کشور شکل بگیرد.
کشور ایران از لحاظ ژنتیکی به مردم اوکراین نزدیک است، همچنین کشور ایران یکی از رهبران منطقه است و اوکراین نیز در حال تبدیل شدن به یک قدرت پیشگام منطقه ای می باشد زیرا جنگ با روسیه منجر به اتحاد ملی در اوکراین شده است. در واقع پوتین باعث افزایش همبستگی مردم اوکراین شده و ما به کشور وطن پرستان تبدیل شده ایم و از این بابت از او تشکر می کنیم.
جدا از مباحثی که به آن اشاره کردم، منافع سیاسی دو کشور همیشه دوستانه است و به یکدیگر کمک خواهیم کرد که این رویکرد خیلی فراتر از روابط تجاری، اقتصادی و اهداف کوتاه مدت خواهد بود.
شما در صحبت های خودتان به این موضوع اشاره کردید که دو کشور از لحاظ نژادی و ژنتیکی به هم نزدیک هستند، در این باره کمی بیشتر توضیح می دهید؟
اوکراینی ها و ایرانی ها دو ملت بزرگ آریایی هستند که از نظر روانشناسی، تاریخی و فرهنگی خصلت های مشترک زیادی دارند حتی در جهان بینی.
امروزه تعداد زیادی ایرانی در اوکراین زندگی می کنند که بیشتر آن ها با خانم های اوکراینی ازدواج کرده اند. با وجود اختلافات زیاد فرهنگی و تفاوت سنت ها ولی این ازدواج ها بسیار با دوام هستند که خود نشانگر اشتراک های فرهنگی و تاریخی بین مردم دو کشور است.
چه تعداد ایرانی در اوکراین ساکن هستند؟
آمار دقیقی ندارم ولی حداقل چند هزار نفر هستند که البته این تعداد در حال افزایش است.
برای گسترش مناسبات اقتصادی لازم است که نظام های بانکی دو کشور هم به یکدیگر متصل باشند. در حال حاضر روابط بانکی بین ایران و اوکراین چگونه است؟ آیا برنامه ای برای ایجاد خط اعتبار بانکی بین دو کشور وجود دارد؟
دو مشکل بسیار مهم در روابط دوجانبه را پیش رو داریم که باید هرچه سریعتر آنها را حل کنیم. اولی روابط بانکی و دومی مسئله روادید است. این مشکلات بانکی روابط اقتصادی بین دو کشور را بسیار محدود کرده است.
در آخرین جلسه کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور که معاون رئیس بانک مرکزی اوکراین شرکت کرده بود در همان جلسه گفت که اوکراین آماده است خط اسکاپ (ESCAP) را برای تجارت با ایران باز کند همچنین اوکراین برای تبادل حساب نوسترو (NOSTRO ACCOUNT) آماده است. البته در این طرح از طرف اوکراینی اکسیم بانک و از طرف ایران نیز بانک خاورمیانه خواهد بود.
همانطوری که شما می دانید پول دوست دارد آرامش داشته باشد و کسی مزاحم آن نشود، به هر حال این روندی است که بین سیستم بانکی دو کشور انجام خواهد شد و من به آینده خوش بین هستم.
اما درباره موضوع دوم که بحث روادید بین دو کشور است، به عقیده من نظام فعلی صدور ویزا نه تنها قدیمی است بلکه مانع توسعه روابط بین دو کشور می شود. امیدوارم بتوانیم به آزاد سازی نظام روادید دست پیدا کنیم.
آیا موضوع لغو روادید بین دو کشور امکانپذیر است؟
توافقی که در مرحله اول انجام می شود به معنی لغو روادید نیست بلکه به معنای تسهیل سازوکار صدور روادید است، مثلا فردی با گذرنامه و دعوت نامه خود به سفارت مراجعه می کند و خیلی زود روادید خود را می گیرد، همچنین آژانس های مسافرتی وقتی به سفارت مراجعه می کنند بتوانند به راحتی ویزای خود را دریافت کنند.
چرا فردی که قصد دارد به عنوان گردشگر به اوکراین سفر کند باید دعوت نامه داشته باشد؟
گردشگران نیازی به دعوت نامه ندارند بلکه با واچـر محل اقامت می توانند روادید خود را بگیرند. من اطمینان دارم در این حوزه بتوانیم به موفقیت دست پیدا کنیم، به خاطر اینکه به مدت 5 سال در پکن و 5 سال در شانگهای مسئولیت امور کنسولی داشته ام و تجربه زیادی در این حوزه دارم.
در واقع در تمامی این سالها موضوع تسهیل روند صدور روادید برای چینی ها را پیگیری کردم. به طور مثال امسال یک توافق نامه به اجرا گذاشته شده است تا در یک بازه زمانی 15 روزه در تابستان، چینی ها بتوانند بدون روادید به اوکراین سفر کنند.
بنابراین در ایران تصمیم داریم اول درباره تسهیل سازی صحبت کنیم و در گام دوم، من به عنوان سفیر قول می دهم که روند لغو کردن روادید را آغاز خواهیم کرد و نباید فراموش کرد که دیپلماسی هنر امکانات است. این دیدگاه من به عنوان سفیر اوکراین در ایران است.
خطوط هواپیمایی اوکراین از جمله ارزان ترین خطوط هواپیمایی جهان محسوب می شود، آیا بعد از اینکه تسهیل صدور روادید انجام گرفت می توان پروازهای بین دو کشور را افزایش داد.
در حال حاضر ما تعداد پروازها را افزایش داده ایم و 5 پرواز در هفته داریم که 3 پرواز آن توسط خطوط بین المللی اوکراین انجام می شود و 2 مورد دیگر توسط ماهان و ایران ایر می باشد.
رئیس کل شرکت خطوط بین المللی اوکراین اعلام کرده است که این ظرفیت وجود دارد تا 6 الی 10 پرواز در هفته راه اندازی شود. تا جایی که من خبر دارم، خطوط هواپیمایی ماهان نیز قصد دارد تا پروازهای خود به اوکراین را افزایش دهد.
در حال حاضر باید منتظر برگزاری نشست کنسولی مشترک بین دو کشور باشیم. اگر شما با افرادی که برای گرفتن روادید به سفارت مراجعه کرده اند، صحبت کنید به شما خواهند گفت که ما تسهیلات زیادی برای خدمات دهی به آنها در نظر گرفته ایم. البته شرایط صدور روادید در بهترین وضعیت قرار ندارد زیرا مراجعین بسیار زیادی داریم و آنها مجبور بودند در خیابان صبر کنن، به همین دلیل من تصمیم گرفتم تا کاری کنم مردم در خیابان منتظر نمانند و به آنها اجازه دادم تا برای انتظار وارد سفارت شوند، هرچند این تصمیم ساده نبود ولی تصمیم شخصی اینجانب به عنوان سفیر بود چون نیروهای امنیتی ما خیلی از این موضوع راضی نبودند ولی من فکر کردم خیابان در تابستان خیلی گرم است و کودکان و خانم های مسن اذیت می شوند. اگر شما به حیاط سفارت مراجعه کنید می توانید ببینید که همه ماشین ها را از پارکینگ خارج کردیم و صندلی برای اتباع ایرانی چیدهایم.
من از شما بابت این رویکرد تشکر می کنیم. لازم است خوانندگان این مصاحبه هم بداند که امکانات و تعداد نیروهای سفارت اوکراین ظرف 3 سال گذشته کمتر شده است، ولی کارکنان سفارت تلاش می کنند با حضور شما بازدهی کاری خود را بالا ببرند.
بله درست است، الان من خیلی راحت می توانم به طبقه پایین سفارت بروم و با مردم صحبت کنم، حتی اگر هوا خیلی گرم باشد آنها را به داخل سفارت بیاورم.
وقتی که من کنسول بودم هر روز صبح نزد مردم می رفتم و می پرسیدم که چه کسی کار فوری دارد تا بتوانیم در اسرع وقت آن را پیگیری کنیم و یا فرم های روادید را به مراجعین می دادم تا پر کنند که اینجوری از اتلاف وقت جلوگیری شود. در واقع برخی کارها را می شود طی یک ساعته حل کرد بنابراین لازم نیست تا برای انجام آن دو ساعت مردم منتظر باشند.
اگر همین تلاش و اراده در حوزه روابط اقتصادی بین دو کشور وجود داشته باشد به زودی شاهد رفت و آمد تجار دو کشور و گسترش مناسبات اقتصادی ایران و اوکراین خواهیم بود.
البته به خاطر وضعیت سخت اقتصادی اوکراین و همچنین شرایط جنگی که پس از اشغال بخشی از خاک اوکراین توسط روسیه به وجود آمده است، ما بخشی از ظرفیت های اقتصادی خود را از دست داده ایم.
اوکراین یکی از پنج کشوری است که چرخه کامل تولید سفینه فضایی و موشک را دارد، آن چهار کشور دیگر فرانسه، آمریکا، چین و روسیه هستند. وقتی من استوارنامه خود را به آقای روحانی تحویل دادم به او گفتم که اوکراین می خواهد ایران صاحب هواپیما و تولیدات هوایی مختص خود شود. اوکراین تنها کشوری در دنیا است که به ایران در توسعه صنایع هواپیمایی کمک کرده است.
ما یک هواپیما حمل بار به نام ماریا (Mriya) داریم که بزرگترین هواپیما باربری جهان است. دو ماه پیش وقتی این هواپیما به استرالیا رفته بود نصف کشور برای مشاهده آن به فرودگاه آمده بودند.
همچنین حدود 20 کشور در دنیا هستند که امکان ساخت کشتی دارند و در بین آنها اوکراین هم حضور دارد. به طور مثال ناو هواپیما بر کشور چین «چینگ زین» ساخت اوکراین است و در شهر نیکلایو ساخته شده است که یکی از بزرگترین کارخانه های کشتی سازی جهان در آنجا وجود دارد.
چرا در حوزه کشتی سازی هیچ فعالیت مشترکی بین ایران و اوکراین صورت نگرفته است؟
بله درست می گویید ولی ما چشم انداز خوبی برای این کار داریم.
با توجه به رابطه نزدیک بین اوکراین و غرب به ویژه آمریکا بسیار بعید است که این کشور اجازه بدهد دانش ساخت هواپیما یا کشتی از اوکراین به ایران منتقل شود، دیدگاه شما در این مورد چیست؟
ما انتظارات زیادی داریم تا طرح مشترک عملیاتی ما با ایران محقق شود. ما دیدیم که ایران طرح خود را در زمینه توافق هسته ای به خوبی پیش برد و در چارچوب برجام می توان این کارها هم انجام داد. فراموش نکنید که دوره گذار برجام 10 ساله است. نباید برنامه های مشترک دو کشور را تنها از زاویه دید منافع امروز نگاه کنیم بلکه باید از منافع بلند مدت هم حمایت کنیم در واقع برای تاریخ دوره 10 سال واقعا ناچیز است.
ما باید بحث تبادل دانشجویان را خیلی جدی بگیریم و دانشجویان ایرانی به اوکراین بیایند تا در کنار یاد گرفتن فرهنگ و تاریخ این کشور، رشته های مهم مانند مهندسی و فنی را هم یاد بگیرند. به عقیده من بهترین فناوری، انتقال طرز فکر در چارچوب یک مدرسه است. تا جایی که من می دانم برای انتقال چنین دانشی هیچ محدودیتی وجود ندارد. من منتظر این هستم تا تعداد دانشجویان ایرانی در اوکراین در رشته های فوق دکتری بیشتر شود، مغز انسان بهترین تولید کننده فعالیت است.
آقای روحانی در ملاقات با وزیر امور خارجه اوکراین این موضوع را مطرح کرد که نباید هیچ کشوری به روابط دو کشور نفوذ کند و البته وزیر امور خارجه اوکراین نیز این موضوع را تائید کرد. البته من هم حرف رئیس جمهور ایران را تایید می کنم.
روند همکاری دو کشور در حوزه نفت و گاز در چه مرحله ایی قرار دارد؟
اوکراین تجربه بسیار موفقی در تولید توربین های گازی دارد، چند وقت پیش یک هیات نفت و گاز اوکراینی به ایران آمده بود. در ایران هم امکانات بسیار خوبی وجود دارد تا همکاری ها را در این حوزه توسعه دهیم.
البته من می خواهم در این مورد به یک نکته اشاره کنم، ما اوکراینی ها ایران را به عنوان یک بازار فروش نگاه نمی کنیم بلکه به تولیدات مشترک هم علاقه مند هستیم. دنیا در آستانه ششمین مرحله تحول تکنولوژی قرار دارد و نباید تنها با هم داد و ستد کنیم. ما باید از این مرحله ششم تکنولوژی و افکار جدید استفاده کنیم.
چالش های جدید نیاز به شکل همکاری جدید دارند، به عنوان نمونه در موضوع انتقال گاز، اوکراین تجربه بسیار زیادی در این حوزه دارد و در کشور انبارهای ذخیره سازی زیر زمینی بزرگی داریم. از این انبارهای گازی نه فقط برای ذخیره بلکه کل سیستم انتقال و فشار گاز را تنظیم می کنیم. تا جایی که من خبر دارم یک شرکت اوکراینی فعال در حوزه نفت و گاز در این مورد با همتایان ایرانی به توافقات مقدماتی رسیده است.
روسیه از طریق اوکراین گاز خود را به اوکراین انتقال می دهد. با توجه به چالشی که در حال حاضر بین این دو کشور است، آیا بحث صادرات گاز روسیه به اروپا تحت تاثیر قرار گرفته است؟ همچنین بارها روسیه، مقامات اوکراینی را متهم به گاز دزدی کرده بود.
ما همیشه می خواستیم که تحویل گاز در مرز اوکراین و روسیه ثبت شود ولی آنها این تحویل را در مرز روسیه و اوکراین ثبت می کردند و همین موضوع باعث ایجاد فساد در بخشی از چرخه انتقال سوخت و سرقت گاز شده بود. در این موضوع هم افراد اوکراینی و هم روسی شرکت داشتند و این فساد ها از قبل وجود داشت ولی الان در حال پیگیری آن هستیم.
در واقع هرجایی که پول زیاد باشد فساد هم خواهد بود ولی اوکراین همیشه تلاش می کند تا به وظایف خود به عنوان انتقال دهنده گاز روسیه به اورپا به خوبی عمل کند.
در این مورد من می خواهم به دو نکته اشاره کنم اول اینکه به عنوان یک کشور وظایف خود را در انتقال گاز انجام می دهیم که در این زمینه فسادی وجود ندارد. مسئله دوم فروش گاز است که از هر دو طرف روسی و اوکراینی برخی مقامات درگیر فساد شده بودند. همانطوری که من خبر دارم الان دادگستری کل اوکراین در حال پیگیری این فساد در گذشته است و حتی مجوز دستگیری یک نماینده مجلس را هم داده صادر کرده است، ولی کشوراوکراین همیشه وظایف خود را انجام داده که اروپا هم این موضوع را تایید می کند.
بعد از چالش بین روسیه و اوکراین شاهد نزدیکی بیشتر اوکراین به غرب و بخصوص آمریکا بودیم. با اینکه اوکراین با ناتو توافق هایی را امضا کرده ولی عضویت این کشور در ناتو اصلا مطرح نیست و در اجلاس اخیر ناتو هم اسمی از عضویت اوکراین برده نشد. آیا ممکن است ناتو درباره عضویت اوکراین با روسیه معامله کند؟
یکی اصلی ترین دلیل عضویت در ناتو نداشتن اختلافات مرزی با کشورهای دیگر هست، به خاطر اینکه بخشی از اوکراین توسط روسیه اشغال شده است، این موضوع مانع ورود اوکراین به ناتو می شود، به همین خاطر وزیر امور خارجه لهستان در جریان سخنرانی خود در اجلاس ورشو گفت که اوکراین پس از حل و فصل این مشکل می تواند یکی از نامزدهای عضویت در ناتو باشد.
علاوه بر این در بیانیه کمیته مشترک ناتو و اوکراین گفته شده است که ناتو اشغال کریمه و دونتسک را به رسمیت نمی شناسد، به همین خاطر در نشست نهایی ورشو به دو تهدید اشاره شده است، یکی در جنوب یعنی داعش و یکی هم شرق یعنی روسیه که تعهدات بین المللی خود را نقض کرده است.
البته کشورهای عضو ناتو و اوکراین اعلام کرده اند که روابط دو جانبه خود را عمیق تر خواهند کرد. امروز در واقع ناتو کشور اوکراین را به عنوان یک قله مستحکم برای مقابله با سیاست تجاوز گرایانه روسیه نگاه می کند.
در شرایط کنونی اوکراین تجربه خوبی در مبارزه با کشوری که بسیار از خودش بزرگتر هست را دارد همچنین تجربه جنگ ترکیبی را هم کسب کرده است. فعلا نمی شود پیش بینی کرد وضعیت سیاست داخلی برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا به چه شکلی خواهد بود ولی در حال حاضر ما مواضع کاملا واضحی برای خودمان داریم.
به نظر من مقایسه اینکه غرب از اوکراین برای معامله با روسیه استفاده می کند خیلی به جا نیست. به همین خاطر مهم نیست روسیه، اوکراین یا کشورهای دیگر چه تصمیمی می گیرند، در واقع باید بگویم ما فقط دنبال حفظ استقلال و تمامیت ارضی خودمانیم و به تفاهم نامه 1994 بوداپست متعهد هستیم که در آن اوکراین قبول کرد تا سومین ذخایر بزرگ سلاح هسته ای جهان را که در اختیار داشت، تحویل دهد و پنج کشور اتمی مانند چین، بریتانیا و آمریکا ضامن امنیت اوکراین و تمامیت ارضی آن شدند. در بین این 5 کشور روسیه به شکل کامل تعهدات نظامی خود را نقض کرده است ولی بقیه کشورها پایبند تعهدات خود بوده اند.
در مناقشه بین اوکراین و روسیه قدرت های بزرگ جهانی که به آنها اشاره کردید چگونه از اوکراین حمایت کردند؟ شاید اگر اوکراین سلاح هسته ای می داشت، هیچ وقت بخشی از خاک خود را از دست نمی داد.
متاسفانه تاریخ را نمی تواند عوض کرد البته در بحث آنچه مربوط به کمک غرب درباره تجاوز روسیه می شود باید گفت در اوکراین به خاطر تحولات داخلی، سیستم نظامی فروپاشیده بود، مدیریت راهبردی کشور هم خیلی ضعیف عمل می کرد. افراد زیادی در ستاد کل ارتش ما عامل روسیه بودند. در واقع اوکراین شروع کرد به بسیج گردان های داوطلب چون قدرت در راس های بالا خیلی مستحکم نبود، گردان های داوطلب بودند که خودشان اقدام به تشکیل نیرو کردند و به مبارزه پرداختند.
دو سوم سربازان این گردان های مردمی از شرق اوکراین بودند که روس ها به آن ها لفظ «ناواروسیا» می دادند تا القا کنند که در اصل روس هستند. روس ها انتظار داشتند این افراد برای منافع روسیه مبارزه کنند در حالی که اینطور نشد.
آیا مردم «ناواروسیا» روس تبار هستند؟
خیر آن ها روس زبان هستند نه روس تبار، ما فقط 17 درصد روس تبار داریم. نصف جمعیت در این مناطق به زبان روسی کاملا مسلط هستند ولی خود را اوکراینی می دانند. روس ها فکر می کردند که این افراد از ایده تجدید امپراتوری روسیه حمایت می کنند، ولی آن ها پاسخ منفی دادند و گفتند که جای ما در اروپا است، ما اروپایی هستیم و برای وطن مان می جنگیم. این اشتباه محاسباتی آقای پوتین بود که موضوع را به درستی درک نکرد.
البته اروپا و آمریکا و کل دنیا از اوکراین حمایت کردند. در سال 2014 رای گیری در مجمع سازمان ملل متحد انجام گرفت و از میان کشورهای عضو سازمان ملل فقط 11 کشور که طرفدار روسیه بودند استقلال بخشی از خاک اوکراین را به رسمیت شناختند و بقیه دنیا از روسیه حمایت نکردند.
چرا اوکراین از آلمان و کشورهای اروپایی خواسته است تا پلیس اروپا برای برقراری امنیت در این کشور مستقر شوند؟
این ماموریت پلیسی نیست، این مربوط به سازمان امنیت و همکاری اتحادیه اروپا می باشد. در حال حاضر مرز منطقه دونتسک به سمت روسیه باز است و این کشور می تواند به راحتی ارتش خود را وارد این منطقه کند. هم اکنون نیز در این مناطق اشغالی متعلق به اوکراین، دو لشگر نظامی روسیه مستقر است.
چون آنسوی مرزهای اوکراین نیروی نظامی روسیه مستقر شده، اوکراین از نیروهای امنیتی اتحادیه اروپا تقاضای کمک کرده است؟
خیر دلیل آن این است که مرزها به سمت روسیه باز است و تعداد نیروهای حاضر در یکی از این لشگرها حدود 18 هزار نفر و در لشگر دیگر 20 هزار نفر است. کل افسران و مدیریت این لشگرها و حتی بیشتر سربازان رده های پایین هم روس ها هستند.
درخواستی که ما داریم این است که نیروهای مسلح روسیه از این مناطق خارج شوند. طبق توافقنامه مینسک ما باید در این مناطق انتخابات برگزار کنیم اما وقتی به آنجا دسترسی نداشته باشیم نمی توان این کار را انجام دهیم و کنترل اوضاع از دست ما خارج می شود.
آنها علاوه بر این به طور پیوسته آتش بس را نقض می کنند. روس ها به ما می گویند اول شما باید در این سرزمین ها انتخابات برگزار کنید و ما هم باید امنیت مرز و وضعیت داخلی آنجا را کنترل کنیم که با درخواست از سازمان امنیت و همکاری اروپا قصد داریم این کار را انجام دهیم، البته بخشی بزرگی از نیروهای همین سازمان هم روس ها هستند.
این نیروها الان در این مناطق حضور دارند ولی اجازه استفاده از سلاح های خود را ندارند و فقط می توانند در این مناطق گشت بزنند مگر اینکه به آنها حمله شود. البته ما تقاضا داریم که این نیروها از تسلیحات و اختیارات بیشتری استفاده کنند.
گفتگو از: محمدرضا نظری